Zürich – kotoisa suurkaupunki

Zürich – kotoisa suurkaupunki

Metsäisten harjanteiden ympäröimä, viehättävä Zürich sijaitsee Pohjois-Sveitsissä. Se on Sveitsin suurin kaupunki ja liike- ja talouselämän keskus. Tästä huolimatta Zürich on tunnelmallinen ja siisti, ja etenkin vanha kaupunki on upea. Talvella matkaan on kätevää yhdistää lasketteluloma, sillä Euroopan parhaimmille rinteille on vain parin tunnin matka. 

Maisemien ihailua

Zürich-järveä pitkin puksuttavia höyrylaivoja pääsee ihailemaan aitiopaikalta rantaa myötäilevältä kävelytieltä, joka sukeltaa välillä vehreisiin puistoihin. Kesäisin järvellä voi myös soudella. Uetliberg-vuorelta avautuu upea näköala, ja hyvällä säällä sieltä näkee Alpit. Ylös pääsee kätevästi junalla, takaisin kannattaa kavuta polkua pitkin.

Museoita ja kirkkoja

Kaupungissa on yli 50 museota ja useimpiin niistä on sunnuntaisin ilmainen sisäänpääsy. Kannattaa piipahtaa ainakin Kunsthaus Zürich -museossa, jossa on esillä maailman suurin Giacomettin veistosten kokoelma ja esimerkiksi Picasson ja Monet’n teoksia. Landesmuseum-kansallismuseossa esitellään taasen maan historiaa ja kulttuuria. Lukuisten kirkkojen joukosta väliin ei kannata jättää kaupungin ensimmäistä kirkkoa Fraumünster Kirchea, jonka mahtavat lasimaalaukset on tehnyt itse mestari Marc Chagall. Myös vanhassa kaupungissa oleva Grossmünster Kirche on katsastamisen arvoinen. Sen korkeat kaksoistornit ovat kaupungin maamerkki.

Limmat-joki, Grossmünster-kirkko torneineen näkyy kuvassa oikealla. (kuva: Roland Zumbühl CC-SA)

Limmat-joki, Grossmünster-kirkko torneineen näkyy kuvassa oikealla. (kuva: Roland Zumbühl CC-SA)

Kiehtovan kaunis Niederdorf

Tutki Limmat-joen rannalla olevan Niederdorfin eli vanhan kaupungin sympaattisia pikkuputiikkeja. Kansainvälisten muotitalojen liikkeitä ja tavarataloja on taasen runsaasti kuuluisalla Bahnhofstrassella. Kun jalkoja alkaa pakottaa, pysähdy välillä lounaalle johonkin tunnelmallisista katukahviloista tai tasokkaista ravintoloista. Vanha kaupunki koristeellisine kiltataloineen on säilynyt erinomaisen hyvin, ja se on entisöity huolellisesti. Sen kapeita kujia pitkin on mukava kuljeskella iltakävelylläkin.

Niederdorfin viehättävällä alueella riittää tutkittavaa. (kuva: Andrew Bossi CC-SA)

Niederdorfin viehättävällä alueella riittää tutkittavaa. (kuva: Andrew Bossi CC-SA)

Elämyksien Zürich-West

Yöelämä sykkii vilkkaana Zürich-Westin entisellä teollisuusalueella, jonka tehdashalleissa voi käydä kuuntelemassa myös kaikenlaisia musiikkiesityksiä. Lukuisten baarien joukosta jokainen löytää mieleisensä. Päivisin alueella on hauska kierrellä ja tutustua vanhojen varastorakennusten sisälle kätkeytyviin taidegallerioihin. Saatatpa törmätä huippulaadukkaaseen ravintolaankin! Myös avantgarde-teatteri kukoistaa Zürich-Westin alueella.

Matkaan!

Valmiin Zürichin-matkan voi varata esimerkiksi Kaleva Travelin tai Tjäreborgin kautta. Lennot on helppo ostaa itsekin, sillä muun muassa Blue1 ja Finnair lentävät sinne suoria lentoja.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Laskettelu, Matkakohteet, Teema, Vaellus
Lisää matkailuvinkki / kommentti