Vuokra-auton vakuutus

Vuokra-auton vakuutus

Lomamatkalle vuokrattavan vuokra-auton vakuutus riippuu paljon kohdemaasta ja vuokraavasta firmasta. Erilaiset vakuutukset kattavat eri asioita ja niistä kannattaakin ottaa kunnolla selvää vuokra-autoa harkitessa, jotta tietää, millainen vakuutus on paras omalle matkalle. Hintaan kuuluu yleensä jonkinlainen vakuutus, mutta riippuu maasta, kannattaako sen lisäksi ottaa joitain lisävakuutuksia. Kotimaassa ja ulkomailla on paljon eroa vuokra-autojen vakuutuksissa.

Lakisääteinen liikennevakuutus

vuokra-auton-vakuutus-autot

Liikennevakuutus on pakollinen useimmissa maissa, mutta sen sisältö vaihtelee paljon jopa Euroopassa. Kotimaassa liikennevakuutus korvaa henkilö- ja omaisuusvahinkoja muille mahdollisille autoille ja omalle autolle henkilövahingot. Suomalainen liikennevakuutus on voimassa Euroopassa kaikissa talousalueen maissa tai maissa, jotka kuuluvat Vihreä Kortti-sopimuksen piiriin. Vihreä kortti on hyödyllinen lisätodiste vakuutuksen voimassaolosta, kun matkustaa Pohjoismaiden ulkopuolella.

Suomen liikennevakuutuksessa ei ole myöskään minkäänlaista euromääräistä kattoa, kun taas esimerkiksi EU-maassa Saksassa henkilövahingot korvataan vain 7,5 miljoonaan euroon saakka. Monissa maissa matkustettaessa on myös otettava huomioon se, etteivät kuljettaja ja matkustajat välttämättä kuulu liikennevakuutuksen henkilövakuutukseen piiriin.

Ulkomaille matkustaessa on myös selvitettävä, korvaako kyseisen maan voimassaoleva liikennevakuutus riittävän summan vastapuolen vahinkojen sattuessa omalle kohdalle. Jos korvaussumma on liian pieni, ei liikenneottemuudesta välttämättä saa takaisin itselle koituneiden vahinkojen arvoista summaa. Korvaussumman korotusta on mahdollista hakea erillisellä lisävakuutuksella.

Vapaaehtoinen autovakuutus

Autovakuutus eli Kaskovakuutus on vapaaehtoinen pakollisen liikennevakuutuksen rinnalla. Siinä missä liikennevakuutus korvaa henkilövahinkoja, kaskovakuutus korvaa autolle koituneet haitat. Kaskovakuutuksia on eri laajuisina riippuen vakuutusyhtiöstä. Parhaimmillaan kaskovakuutus voi kattaa kaikki vahingot, joita autolle voi matkalla sattua.

Pohjoismaissa voimassa oleva kasko kattaa hirvivakuutuksen, sekä palovakuutuksen. Lisäksi tähän vakuutukseen kuuluvat vakuutukset ilkivallan ja varkauden varalta. Varkaus koskee kuitenkin auton omia laitteita, kuten esimerkiksi radiota, eikä autoon jätettyä irtaimistoa, jotka puolestaan menevät kotivakuutuksen piiriin. Vakuutukseen sisältyy myös mahdollinen hinauspalvelu.

Tästä laajempi kaskovakuutus sisältää lisäksi vielä kolarivakuutuksen. Se korvaa esimerkiksi törmäyksestä aiheutuneet vahingot, kun kyseiseen tilanteeseen on itse syyllinen. Lisäksi vakuutukseen kuuluu oikeusturvavakuutus, eli korvaus mahdollisista oikeuskuluista, jos kyseistä henkilöä ei tuomita teosta.

Erilaiset lisävakuutukset

Euroopan Unionin ulkopuolelle matkustettaessa jonkinlainen vapaaehtoinen autovakuutus on aina melkeinpä pakko ottaa, sillä kohdemaiden liikennevakuutukset eivät välttämättä korvaa läheskään yhtä paljon kuin Suomessa. Erilaisilla lisävakuutuksilla voi helpottaa omaa tilannettaan onnettomuuksien ja vahinkojen sattuessa.

Ulkomailla kannattaa olla tarkkana esimerkiksi omavastuuosuuden suuruudesta. Esimerkiksi Yhdysvaltoihin matkustaessa omavastuuosuus ja liikennevakuutuksen korvauspiiri kannattaa ottaa kunnolla selville. Jos omavastuuosuus on liian suuri, voi halutessaan ottaa vahinkovakuutuksen LDW:n (Loss Damage Waiver), joka poistaa useissa vahinkotapauksissa omavastuun vakuutuksesta kokonaan tai ainakin pienentää sitä. Monissa maissa tämä on kannattavaa, koska varkaudet ja murrot autoihin ovat yleisiä.

Myös kolareiden varalta on mahdollista ottaa omavastuun poistava tai sitä pienentävä CDW eli Collision Damage Waiver, jota on saatavilla eri laajuisina. Se korvaa yleensä auton korjaukset ja kolarissa sattuneet vahingot, mutta ei päde varkaustilanteissa, kuten LDW.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yhdysvaltoihin, Australiaan ja Etelä-Amerikkaan matkustaessa kannattaa olla erityisen tarkka vahinkovakuutusten korjauspiireistä. Yllämainittujen lisäksi on mahdollista ottaa esimerkiksi varkausturva, joka kattaa varkaustuhot auton arvoon saakka. Usein tähän kuuluu omavastuu, mutta laajempi varkausturva saattaa pienentää sitä tai poistaa sen kokonaan.

Niin sanottu kolmannen osapuolen vastuu ALI (Additional Liability Insurance) kannattaa ottaa ainakin jos matkustaa USA:han, Kanadaan tai Australiaan. Se tuo lisäturvaa silloin, kun onnettomuus sattuu muille henkilöille. Suoja kattaa miljoonaan dollariin saakka ajoneuvossa sisällä olleiden henkilöiden vahingot.

Matkalinkit


Aihe: Autonvuokraus
Lisää matkailuvinkki / kommentti