Viro – matkaan vaikka koko perheen voimin

Viro – matkaan vaikka koko perheen voimin

Viro on monille suomalaisille tuttu ennen kaikkea Tallinnan-risteilyjen ja kylpylämatkojen kohteena. Entäpä jos lähtisitkin Viroon vaihteeksi autolla? Nähtävää ja koettavaa riittää näet ympäri maata!

Reilun 80 kilometrin päässä Helsingistä

Viro sijaitsee Suomenlahden eteläpuolella, Itämeren itärannalla, ja rajanaapureinaan sillä on Latvia ja Venäjä. Viro on jaettu viiteentoista maakuntaan, joilla jokaisella on oma pääkaupunkinsa. Lisäksi sille kuuluu suurin piirtein 800 saarta. Viron asukkaista suurin osa on virolaisia, mutta Viron venäläiset muodostavat merkittävän vähemmistön – heitä on yli neljännes maan asukasluvusta. Lisäksi maassa asuu jonkin verran suomalaisia, ukrainalaisia ja valkovenäläisiä. Maan virallinen kieli on viro, mutta maassa puhutaan edellä mainituista etnisistä ryhmistä johtuen lisäksi venäjää, valkovenäjää, ukrainaa ja suomea. Varsinaista valtionuskontoa ei ole, mutta evankelis-luterilaisella ja ortodoksisella kirkolla on valta-asema. Maavaldin, vanhan luonnonuskonnon, kannatus on nykyään myös merkittävä.

Suur Munamagi on idyllistä seutua. (kuva: Roman Klementschitz CC-SA)

Suur Munamagi on idyllistä seutua. (kuva: Roman Klementschitz CC-SA)

Viro on melko tasainen maa, ja korkein kohtakin, maan eteläosassa oleva Suur Munamägi, on vain hieman yli 300 metrin korkuinen. Vaihtelevuutta pinnanmuodoissa on lähinnä Etelä-Virossa. Pohjois- ja Länsi-Virossa on kalkkikivitasankoa, jonka reunoista on muodostunut kiehtovannäköisiä jyrkänteitä. Jyrkänteitä voi ihailla esimerkiksi maan koillisosassa, jossa sijaitsee niistä suurin, Ontika. Toinen suosittu paikka on Saarenmaalla oleva Pangan rantatörmä.

Virossa vallitsee lauhkea ilmasto, jonka ansiosta kesät ovat lämpimiä ja talvet leutoja. Huomattavan osan, yli viidenneksen, maan pinta-alasta kattavat suot, ja järviä ja metsiäkin on hyvin runsaasti. Venäjän rajalla sijaitseva Peipsijärvi on järvistä suurin. Länsi-Virossa on lehtoniittyjä, joilla kasvaa harvinaisia lehtipuulajeja. Virossa elää paljon eri lintulajeja. Kattohaikarat savupiippujen päälle ja pylväiden nokkiin tekemine pesineen ovat tuttu ja hauska näky varsinkin maaseudulla.

Suosikkikohde Tallinna

Tallinna on suomalaisille tuttu risteilykohde. Moni tyytyy pyörimään satama-alueella ja vanhassa kaupungissa, vaikka paljon muutakin näkemistä olisi tarjolla. Lapsiperheitäkin kiinnostavia kohteita on lukuisia. Tallinnan eläintarha sijaitsee luonnonkauniin Veskimetsan vieressä osoitteessa Paldiski mnt. 145 ja Ehitajate tee 150. Pirita-joen laaksossa oleva kasvitieteellinen puutarha on myös kiinnostava koko perheen retkikohde. Puutarhaan pääsee kätevimmin Viru-kauppakeskuksen bussiterminaalista lähtevillä busseilla, pois kannattaa jäädä Kloostrimetsän pysäkillä.

Koplinlahden rannalla olevassa Rocca al Maren ulkoilmamuseossa viihtyvät kaikki: Helsingin Seurasaarta muistuttavassa puistossa on yli sata eri aikakausilta ja alueilta peräisin olevaa rakennusta. Henkilökunta on pukeutunut vanhanaikaisiin asuihin. Alueella on käsityömyymälä ja kievari, josta saa perinteistä virolaista ruokaa. Rocca al Mare on myös suosittu piknik-paikka, joten halutessaan matkaan voi napata eväät vaikkapa Kaubamajan tai Stockmannin ruokaosastolta.

Kadriorgin barokkipalatsissa toimii museo.

Kadriorgin barokkipalatsissa toimii museo.

Aikuisia kiinnostava kohde on esimerkiksi kaunis Kadriorgin puisto hulppeine barokkilinnoineen. Kadriorgissa on myös Kumu Kunstimuuseum -museo, joka on Pohjois-Euroopan suurimpia taidemuseoita. Kumussa on esillä klassista, kansallista, neuvostoaikaista ja nykytaidetta, ja osa näyttelyistä on vaihtuvia. Kadriorgiin pääsee esimerkiksi raitiovaunulla.

Viron kesäpääkaupunki Pärnu

Pärnun pääkatu on tunnelmallinen. (kuva: Castagna CC-SA)

Pärnun pääkatu on tunnelmallinen. (kuva: Castagna CC-SA)

Itämeren rannalla, Etelä-Virossa sijaitseva Pärnu on suosittu kylpyläkaupunki. Sen idyllisen keskustan halki virtaa Pärnujoki, ja pitkät, vaaleahiekkaiset rannat ovat matkailijoidenkin suosiossa. Pärnussa on useita kauniita kirkkoja, joista etenkin Elisabetin kirkko ja Kristuksen kirkastumisen kirkko ovat katsastamisen arvoisia. Suurin osa vanhasta kaupungista tuhoutui ensimmäisessä maailmansodassa, mutta osa herkullisia yksityiskohtia täynnä olevista rakennuksista on entisöity, ja ne hehkuvat taas pastellinvärisessä loistossaan.

Idyllinen Kuressaari

Kuressaaren linna on jylhä näky. (kuva: User:Erik CC-SA)

Kuressaaren linna on jylhä näky. (kuva: User:Erik CC-SA)

Saarenmaan etelärannikolla, Riianlahden rannalla sijaitseva Kuressaari syntyi alun alkujaan piispanlinnan ympärille. Entisöity piispanlinna on nykyään yksi Baltian parhaimmin säilyneistä keskiaikaisista linnoituksista ja siellä toimii historiallinen museo. Kuressaari on idyllinen pikkukaupunki, jonka varjoisia puistoteitä kuljeskellessaan ja vanhoja taloja ihastellessaan tuntee melkein olevansa Keski-Euroopassa. Kaupunki on tunnettu myös tasokkaista kylpylöistään, ja kesäisin järjestetään paljon ulkoilmatapahtumia. Kuressaaresta pääsee kätevästi tutustumaan myös viehättävään Muhun saareen.

Muhulla on kiireetön tunnelma

Vanhat maalaistalot ovat tyypillinen näky Muhun kylissä.

Vanhat maalaistalot ovat tyypillinen näky Muhun kylissä.

Muhun saari eli Muhumaa sijaitsee Saarenmaan ja mantereen välissä. Saarella on yli 50 kylää, ja se on tunnettu käsityöläisistään. Etenkin kutomisperinne elää vahvana nykyäänkin, ja käsityöläiset ovat jättäneet leimansa myös arkkitehtuuriin. Saaren luonto on hyvin kaunis. Muhulla on erityisen hyvät ratsastusmahdollisuudet, ja saareen on helppo tutustua myös pyöräillen. Yöpyä kannattaa jossakin lukuisista ja viihtyisistä majataloista.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Rantalomat, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti