Taianomainen kanaalien kaupunki Venetsia

Taianomainen kanaalien kaupunki Venetsia

Venetsia sijaitsee Koillis-Italiassa Veneton alueella, Adrianmeren rannikolla. Kaupunki on rakennettu 118 lähekkäiselle saarelle, jotka ovat Venetsian laguunin keskellä. Saaria yhdistää toisiinsa yli 350 siltaa. Venetsia oli aikoinaan Euroopan portti itään, ja kaupunkilaiset rikastuivat mauste- ja silkkikaupalla. Toinen toistaan upeammat palatsit ja taideteokset ovat jäänteitä menneen ajan loistosta.

Canal Grande

Kuuluisan vanhankaupungin kujat ovat niin kapeita, ettei siellä saa liikkua autolla. Niinpä saarten väliset kanaalit ovat tärkeitä kulkuväyliä. Matkailijoille suunnatut gondoliajelut ovat hyvin hintavia. Pienemmällä budjetilla matkaava pääsee hyvin tunnelmaan hyppäämällä paikallisten käyttämien vaporettojen tai taksiveneiden kyytiin.

Kanaaleista suurin, miltei neljä kilometria pitkä Canal Grande, alkaa rautatieasemalta ja päättyy Pyhän Markuksen torin luona olevaan altaaseen. Canal Granden rantoja reunustavat eri tyylisuuntia edustavat, venetsialaisten mahtisukujen palatsit. Niistä Palazzo Veneri dei Leoni toimii nykyään Guggenheim-museona.

Canal Grande on Venetsian pääväylä. (kuva: Alex1011 CC-SA)

Canal Grande on Venetsian pääväylä. (kuva: Alex1011 CC-SA)

Kanaalin ylittävä, vuonna 1591 valmistunut Ponte di Rialto eli Rialton silta on kaupungin kuuluisimpia siltoja. Se yhdistää toisiinsa Pyhän Markuksen torin ja Rialton ostoskatualueen. Rialton markkinat ovat kokemisen arvoiset, ja niiltä voi ostaa kotiinviemisiksi italialaisia herkkuja.

Piazza San Marco

Vanhankaupungin keskus on Piazza San Marco eli Pyhän Markuksen tori. Toriin kuuluu pieni Piazzetta-aukio, jolla seisoo kaksi taivasta kohti kurottavaa pylvästä. Pylväitä koristavat kaupungin alkuperäinen suojelupyhimys Pyhä Theodorus ja nykyistä suojelupyhimystä Markusta symboloiva siivekäs leijona. Pyhän Markuksen torin laidalla on useita Venetsian keskeisimpiä nähtävyyksiä, ja sen ympäristössä on paljon liikkeitä. Edullisempia ostoksia voi tehdä Merceria-kadulla.

Basilica di San Marco di Venezia eli Pyhän Markuksen tuomiokirkko on innoittanut monia säveltäjiä. Rakennus on pääosin bysanttilainen, joskin alkuperäiset ikkuna-aukot täytettiin 1200-luvulla seinäpinnan lisäämiseksi. Miltei sadan metrin korkeuteen kohoavasta Campanile di San Marco -kellotornista avautuu huikea näköala yli kaupungin. Pääsisäänkäynnin yläpuolella olleet neljä pronssihevosta jouduttiin siirtämään sisälle saasteilta turvaan, ja ulos sijoitettiin patsaiden jäljennökset. Kirkko on koristeltu jalokivillä, mosaiikeilla, pylväillä ja veistoksilla. Erityisesti pääalttari Pala d’Oro on upea.

Pyhän Markuksen katedraali kanaalista käsin kuvattuna. (kuva: Norbert Nagel CC-SA)

Pyhän Markuksen katedraali kanaalista käsin kuvattuna. (kuva: Norbert Nagel CC-SA)

Palazzo Ducale eli Dogen palatsi toimi aikoinaan raatihuoneena, tuomioistuimena ja dogen eli Venetsian kaupunkivaltion valtionpäämiehen virka-asuntona. Vuonna 1602 rakennettu Huokausten silta yhdistää palatsin uuteen vankilarakennukseen. Kivisellä sillalla kulkee rinnakkain kaksi erillistä käytävää, joiden tarkoituksena on luultavasti ollut estää kuulusteluihin saapuvia ja niistä palaavia vankeja tapaamasta toisiaan.

Burano, Lido ja Murano

Värikkäät, kylki kylkeen rakennetut talot ovat ominaisia laguunin pohjoisosassa sijaitsevalle Buranon saaristolle. Burano tuli aikoinaan tunnetuksi Euroopan hienoimmasta pitsistä. Lidon hiekkasärkkä sijaitsee Venetsian edustalla. Suunnilleen 12 kilometriä pitkällä rantakaistaleella järjestetään joka syksy Venetsian elokuvajuhlat. Muranon saari on kuuluisa lasiteollisuudestaan, joka keskittyi saarelle 1200-luvun loppupuolella. Lasia on kuitenkin valmistettu Venetsiassa jo 900-luvulta alkaen.

Murano on Venetsian-matkaajan ehdoton käyntikohde. (kuva: Ghene Snowdon CC-BY)

Murano on Venetsian-matkaajan ehdoton käyntikohde. (kuva: Ghene Snowdon CC-BY)

Matkaan!

Venetsia kuuluu ainakin Kaleva Travelin matkavalikoimaan, ja se on Tjäreborgin Flex-kohde. Suorat lennot voi varata itsekin esimerkiksi Finnairilta. Kannattaa huomioida, että etenkin kesän suosituimpien lomakuukausien aikana matkailijoita on erittäin paljon, ja hotellien hintataso on korkea. Monet yöpyvätkin muualla ja tutustuvat kaupunkiin päiväsiltään. Talvella Venetsia rauhoittuu. Kun jalkautuu matkailijoiden suosimilta alueilta hieman laidemmalle, pääsee tarkkailemaan paremmin paikallisten elämää. Esimerkiksi Cannaregion ja Dorsoduron alueilla sekä Giudeccan juutalaiskortteleissa hinnat ovat hieman edullisemmat, ja matkailijoita vähemmän.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti