Vatikaani – taideaarteita & arkkitehtuurin helmiä taskukoossa

Vatikaani – taideaarteita & arkkitehtuurin helmiä taskukoossa

Vatikaani on todellinen kulttuurinystävien paratiisi lukuisine taideaarteineen ja upeine rakennuksineen. Vatikaanista myös johdetaan katolista kirkkoa, joten se on kiinnostava kohde etenkin katolisille. Vatikaanissa vierailun voi hyvin yhdistää Rooman lomaan, sillä maailman pienin valtio Vatikaani sijaitsee sen syleilyssä.

Vatikaani sijaitsee Italiassa, Rooman kaupungin sisällä. Tiber-joen rannalla, Monte Vaticanon kukkulalla lepäävä valtio on vain 44-hehtaarinen. Pikkuruinen kaupunkivaltio Vatikaani on ilmastoltaan samanlainen kuin Italiakin, eli välimerellinen. Paahtavat kesät ja sateiset talvet varmistavat sen, että miellyttävin aika matkustaa Vatikaaniin on keväällä tai syksyllä. Samalla välttää vilkkaimman turistikauden, kunhan muistaa ettei matkusta Vatikaaniin pääsiäisenä, mikäli ei ole varautunut jonottamaan tuntikausia.

Vatikaanin eurot ja postileimat

Paavin hallitsema Vatikaani on teokratia, eli kaikki maan poliittinen valta on papistolla. Paavin valta on absoluuttista: hänellä on ylin valta päättää asioista maassaan. Myös matkaajan tulee kunnioittaa paavia ja kirkkoa: polvet ja olkapäät tulee olla peitettynä kirkoissa käydessä. Vatikaani lyö omia eurojaan, joita voi ostaa matkamuistomyymälöistä. Vatikaanin postitoimistosta taas saa kortteihin Vatikaanin leiman.

(Kuva: Benson Kua CC BY-SA 2.0)

(Kuva: Benson Kua CC BY-SA 2.0)

Vatikaanin valttikortit: Pietarinkirkko ja Sikstuksen kappeli

Kuuluisin nähtävyys Vatikaanissa on Pietarinkirkko ja sen edustalla oleva Pietarinaukio. Katolisen kirkon tärkein paikka on myös yksi maailman suurimmista kirkoista ja se pitää sisällään maailman kuuluisimpia taideaarteita, kuten Michelangelon Pietà-veistoksen.

Sikstuksen kappeli on toinen Vatikaanin nähtävyykistä. Se on yksi maailman tunnetuimpia kirkkoja ja myös uuden paavin valintapaikka. Sikstuksen kappelin kuuluisimpia taideteoksia on Michelangelon Aatamin luominen -fresko. Aatamin luominen on yksi maailman tunnetuimmista teoksista ja sen sommittelu koko taidehistorian merkittävimpiä saavutuksia. Myös Vatikaanin museoissa voi ihmetellä yhtä maailman arvokkaimpiin kuuluvaa taidekokoelmaa, missä on esillä esimerkiksi Raffaellon maalauksia. Kuuluisimpiin nähtävyyksiin voi joutua jonottamaan myös sesonkikauden ulkopuolella.

Mietteissä matka Vatikaaniin

Helsingistä pääsee lennoilla Roomaan, josta käsin on helppo tutustua myös Vatikaaniin. Roomaan tehdään myös pakettimatkoja. Majoitusvaihtoehtoja löytyy joka hintatasoisena. Vatikaaniin pääsee metrolla ja kaupunkivaltion sisäiset etäisyydet hoitaa kätevimmin apostolinkyydillä.

Matkalinkit


Aihe: Eurooppa
Lisää matkailuvinkki / kommentti