Välimeren risteilyt

Välimeren risteilyt

Välimeren risteily on loistava valinta, kun ei osaa päättää usean matkakohteen välillä – tai haluaa nähdä ne kaikki. Suosittuja pysähdyspaikkoja Välimeren risteilyllä ovat Espanja, Italia, Kreikka, Turkki, Malta ja Ranskan Cannes, Nizza ja Monte Carlo. Myös Kanariansaarilla ja Pohjois-Afrikan kaupungeissa voi pyörähtää monilla risteilyillä.

Välimeren risteilyjen voittokorttina on niiden monipuolisuus. Matkoja on jokalähtöön, maissa riittää tekemistä niin Välimeren kiinnostavien maiden kulttuurihistoriaan tutustumisesta aurinkorannoilla pötköttelyyn. Lisäksi niin laivassa kuin maissakin riittää loistavaa ruokaa ja jos joka kohteessa ei huvita mennä maihin, voi laivallakin viihtyä erinomaisesti. Monissa risteilyaluksissa on kymmenittäin ravintoloita, kauppoja ja kauneushoitoloita. Liikkumaan pääsee kiipeilyhallista nurmikentällä juoksemiseen. Pelkkä kirjan lukeminenkin kansituolissa on elämys, kun turkoosina kimmeltävä meri näkyy katsetta nostamalla.

Espanjan kohteet:

Suosituimpia kohteita Espanjassa risteilyn pysähdyspaikkana on Alicante, Barcelona, Málaga, Mallorca ja Kanariansaaret. Myös Pohjois-Afrikan puolella sijaitseva Ceuta on suosittu kohde. Barcelona ja Malaga ovat ehkä suosituimpia kohteita kaikilla risteilyillä ja Barcelona on myös monen risteilyn aloitussatama. Espanjalaisesta tunnelmasta voi nauttia etenkin syömällä ja juomalla espanjalaisia herkkuja tapaksista cavaan. Etelä-Espanjan hienohiekkaiset uimarannat ovat ymmärrettävistä syistä ainakin yksi auringonpalvojan kohokohdista. Espanjan mielenkiintoista kulttuuria pääsee nauttimaan niin Barcelonan arkkitehtuuria ihailemalla kuin Málagan Pablo Picasson kodissa vierailemalla.

Ranskan kohteet:

Venetsialaisia naamioita (Kuva: Craig Stanfill CC BY-SA 2.0)

Venetsialaisia naamioita (Kuva: Craig Stanfill CC BY-SA 2.0)


Risteilyalus pysähtyy Ranskassa usein Cannesissa, Korsikan saarella, Marseillesissa, Monte Carlossa tai Nizzassa. Cannes on tunnettu etenkin elokuvajuhlistaan ja yhtä mahdollista on bongailla rikkaita ja kuuluisia tyylikkäässä Nizzassa tai Monte Carlossa. Marseilles taas on Ranskan vanhin kaupunki ja koko Välimeren suurin satama. Korsika on tunnettu Napoléon Bonaparten synnyinpaikkana. Tyylikkyys ja auringon paahde yhdistyvät Ranskan pysähdyskaupungeissa ennenkuulumattoman luontevalla tavalla. Très chic!

Italian kohteet:

Italia suorastaan tulvii toinen toistaan ihanampia kohteita Välimeren risteilyn pysähdyspaikaksi. Caprin saari, Firenze (Livornon satamakaupungin kautta), Napoli, Rooma (Civitavecchian satamakaupungin kautta), Sisilian saari ja Venetsia ovat kenties suosituimmat kohteet. Italian kohteet ovat erilaisia keskenään, mutta kaikkia niitä yhdistää ihana italialainen rempseys – ja tietenkin gelato, italialainen jäätelö. Rooman historia, Venetsian uppoava romantiikka, Firenzen renessanssiloisto ovat vertaansa vailla. Myös sanonta ”Nähdä Napoli ja kuolla” ei ole tuulesta temmattu. Sisilian saaren Etna-tulivuorelta avautuu huikaisevat maisemat ja Capri on ollut monien taitelijoiden muusa kauneutensa vuoksi.

Kreikan kohteet:

Kreikassa Välimeren ristelijät pysähtyvät usein Korfulla, Mykonosin saarella, Piraeus-satamassa josta pääsee Ateenaan ja Santorinilla. Kreikan historia, josta koko länsimainen sivistyksemme on syntynyt, on ikiaikainen. Ateenassa tämä historia on selvimmin aistittavissa, etenkin Akropoliksella kulkiessaan. Mykonosin saarta ympäröivät vedet ovat kristallinkirkkaita, Korfun kauneus sekoitti Odysseuksenkin pään ja Santorinin muinaisesta tulivuorenpurkauksesta on syntynyt Atlantiksen taru. Huikeat maisemat ja maailmankuulu kreikkalainen keittiö tekevät siitä kestosuosikin.

Turkin kohteet:

Maltan karu kauneus (Kuva: Berit Watkin CC BY 2.0)

Maltan karu kauneus (Kuva: Berit Watkin CC BY 2.0)

Turkin ykköspysähdyspaikkoja ovat Istanbul ja Kusadasi, josta pääsee Efesukseen, jossa Kleopatrakin tepasteli. Muinaiset palatsit ja temppelit ovat niin historiallisia, että tuntuu kuin olisi matkustanut aikakoneella antiikin aikoihin. Istanbul taas on mielenkiintoinen sekoitus itää ja länttä, Eurooppaa ja Aasiaa. Ja Turkissa kun ollaan, täytyy maistaa kebabia, sitä aitoa sellaista. Lisäksi omenateetä tarjoillaan lähes joka paikassa, mikä kuumuudestaan huolimatta sopii loistavasti nautittavaksi tilanteessa kuin tilanteessa.

Malta:

Malta on mielenkiintoinen saarivaltio, joka koostuu kolmesta pienestä saaresta. Malta on tunnettu nuorekkaasta yöelämästään, Valletan satamastaan ja 5000-6000 vuotta vanhoista muinaistemppeleistään. Malta on maastoltaan karu, joten siellä ei pääse lekottelemaan rannalla mutta risteilyn mittaan D-vitamiinivarastot tulee kyllä varmasti tankattua täpätäyteen.

Suuntana risteily

Välimeren risteilyjä tekevät monet yhtiöt. Risteilyjen hyvä puoli on niiden vaivattomuus: monet yhtiöt tekevät paketteja, joihin kuuluu kaikki lennoista hotellien kautta risteilyyn täysihoitoineen. Useimmat yhtiöt tekevät risteilyjä neljästä päivästä kolmen viikon mittaisiinkin. Osaan risteilyn pysähdyspaikoista tehdään myös opastettuja kierroksia.

Maalauksellinen Mykonos (Kuva: Vassil Tzvetanov CC BY 2.0)

Maalauksellinen Mykonos (Kuva: Vassil Tzvetanov CC BY 2.0)

Matkalinkit

Risteilyt

Aihe: Risteilyt
Lisää matkailuvinkki / kommentti