Tarujen saari Uusi-Seelanti

Tarujen saari Uusi-Seelanti

Uusi-Seelanti koostuu kahdesta pääsaaresta, jotka Cookinsalmi erottaa toisistaan. Se sijaitsee Tyynen valtameren lounaisosassa omissa oloissaan, onhan lähimpään naapuriin eli Australiaan 1 500 kilometriä matkaa. Uusi-Seelanti on ihanteellinen kohde etenkin ainutlaatuisen upeita luontoelämyksiä hakevalle. Monet matkustavat sinne myös tutustuakseen Taru Sormusten Herrasta -elokuvien kuvauspaikkoihin.  

Elisabet II:n hallinnossa

Uudessa-Seelannissa vallitsee perustuslaillinen monarkia ja parlamentaarinen demokratia. Maan kuningatar on Elisabet II. Iso osa asukkaista on alkuperältään eurooppalaisia, ja noin puolet heistä on kristittyjä. Uskonnottomaksi itsensä ilmoittavia on yli 30 prosenttia. Uudessa-Seelannissa puhutaan virallisina kielinä englantia, maoria ja viittomakieltä. Valuuttana käytetään Uuden-Seelannin dollaria.

Vulkaaninen pohjois- ja vuoristoinen eteläsaari

Pohjoissaarella on tulivuoria, kuumia järviä ja lähteitä, kun taas hieman suuremman eteläsaaren maasto muodostuu korkeista, lumihuippuisista Etelä-Alpeista ja jyhkeistä vuonoista. Valtaosa asutuksesta on keskittynyt pohjoissaarelle. Eteläsaari tunnetaan erityisesti laskettelukeskuksistaan ja hyvistä patikointi- ja vaellusmahdollisuuksistaan. Keväisin nummimaisemat laiduntavine lampaineen ja kukkapeltoineen ovat uskomattoman kauniita. Luontoon voi tutustua myös esimerkiksi jokiretkellä tai valassafarilla.

Saarien kasvillisuus on vaihtelevaa, ja erilaisia lajeja on valtavasti. Alkuperäisiä eläinlajeja on paljon, mutta varsinkin lintuja on kuollut runsaasti sukupuuttoon ihmisten asutettua saaret. Myös ilmasto on monimuotoinen, ja lämpötilat voivat vaihdella suuresti muutaman kilometrin pituisella matkalla.

Auckland

Aucklandin pohjoissaarella olevaa satamakaupunkia kutsutaan osuvasti nimellä ”The City of Sails” eli ”Purjeiden kaupunki” – siellä on enemmän veneitä asukkaita kohtaan kuin missään muualla. Paikalliset viettävät paljon aikaa satama-alueen viihtyisissä kahviloissa. Satamasta voi lähteä myös risteilylle. Paras paikka näköalojen ihailemiseen on kaupungin maamerkki, 328-metrinen Sky Tower. Se on eteläisen pallonpuoliskon korkein rakennus. Kun nälkä yllättää, kannattaa suunnata Parnellin kaupunginosaan tai Viaduct Harbourin rantaravintoloihin. Myös Aucklandin ympäristön pienet saaret ovat suosittuja lomakohteita.

Auckland Sky Towerista kuvattuna. (kuva: Partyzane CC-BY)

Auckland Sky Towerista kuvattuna. (kuva: Partyzane CC-BY)

Rotorua

Rotoruan maorikaupungissa pääsee kosketuksiin maan alkuperäisasukkaiden elämän ja kulttuurin kanssa. Rotorua sijaitsee samannimisen vulkaanisen järven rannalla pohjoissaaren keskiosassa. Kaupungissa on paljon tasokkaita mineraalikylpylöitä.

Myrsky nousee Rotorua-järven ylle. (kuva: Grutness CC-SA)

Myrsky nousee Rotorua-järven ylle. (kuva: Grutness CC-SA)

Wellington

Pääkaupunki Wellington sijaitsee pohjoissaaren lounaiskärjessä. Wellingtonin kulttuuritarjonta baletteineen, sinfoniaorkestereineen ja oopperoineen sekä museoineen ja gallerioineen on vertaansa vailla. Keskustan rantaa reunustaa kaunis, leveä rantabulevardi, jonka varrella on hyviä ravintoloita. Bulevardin pyörävuokraamoista saa lainattua katospyöriä, joilla voi tutustua kaupunkiin. Kannattaa käydä ihailemassa ainakin Oriental Bayn koristeellisia taloja.

Wellington. (kuva: Mandy Simpson CC-SA)

Wellington. (kuva: Mandy Simpson CC-SA)

Matkaan!

Kaleva Travelin kautta pääsee matkustamaan Aucklandiin, joka on myös Tjäreborgin Flex-kohde. Auckland, Rotorua ja Wellington kuuluvat taasen Helin Matkojen valikoimaan. Lisäksi esimerkiksi TEMA järjestää Uuden-Seelannin kiertomatkoja. Finnairin kautta voi varata oneworld-lennot ainakin Aucklandiin ja Wellingtoniin. Kannattaa tutustua monipuolisiin majoitusvaihtoehtoihin: tarjolla on niin maa- ja viinitilamajoitusta kuin lodgejakin. Viisumia ei tarvita alle kolme kuukautta kestävällä matkalla, mutta passin tulee olla voimassa vielä kolme kuukautta matkan jälkeenkin.

Auton vuokraamista suositellaan lämpimästi, sillä näin matkasta ja upeista, Taru Sormusten Herrasta -elokuvista tutuista maisemista saa otettua kaiken irti. Liikennettäkään ei tarvitse turhaan pelätä, sillä se on pääosin varsin leppoisaa. Kannattaa kuitenkin hankkia Autoliitosta jo hyvissä ajoin ennen matkaa kansainvälinen ajokortti.

Matkalinkit


Aihe: Australia ja Uusi-Seelanti, Kaupunkilomat, Laskettelu, Rantalomat, Safarit, Sukellus, Surffaus, Teema, Vaellus
Lisää matkailuvinkki / kommentti