Uruguay – omintakeinen rannikkovaltio

Uruguay – omintakeinen rannikkovaltio

Uruguay on suomalaisten keskuudessa vielä melko tuntematon matkakohde – aivan suotta! Nähtävää ja koettavaa on kulttuurin ystäville ja historiasta kiinnostuneille, hienostuneempaa lomailua suosiville, askeettisissa oloissa viihtyville, vesiurheilua rakastaville, auringonpalvojille ja rauhasta nauttiville.

Pieni kaakkoisrannikon valtio

Uruguay sijaitsee Etelä-Amerikan kaakkoisrannikolla, Argentiinan ja Brasilian vieressä. Se on pinta-alaltaan pieni muihin eteläisen Amerikan valtioihin verrattuna; maan halki ajaa noin viidessä tunnissa. Uruguay on jaettu 19 departementtiin, ja valtaosa maan asukkaista on eurooppalaista alkuperää. Katolilaisuus on Uruguayn valtauskonto, vaikkakaan yli viidennes asukkaista ei kuulu mihinkään uskontokuntaan.

Río de la Plata ja Rio Negro sekä Cabo Polonio

Uruguayn maasto muodostuu matalista kukkuloista ja tasangoista. Atlantin rannikolla on alankoa, laguuneja ja Río de la Platan estuaari eli jokisuualue, jossa joen makea vesi ja suolainen merivesi sekoittuvat keskenään. Tämä Uruguay- ja Paraná-jokien estuaari muodostaa Argentiinan ja Uruguayn välisen rajan. Rio Negro on taasen Amazonin sivujoki, jonka vesi on hyvin tummaa sen varrella olevista soista ja rämeistä johtuen. Uruguayn ilmasto on subtrooppinen, mutta tasaisesta maastosta johtuen sää voi vaihdella nopeasti. Toisinaan esiintyy kylmiä ja ajoittain kovia pampero-tuulia.

Rio de la Plata ilmasta käsin.

Rio de la Plata ilmasta käsin.

Luonnosta kiinnostunut ei jätä väliin pohjoisen Cabo Poloniota. Kohde on ihanteellinen yksinkertaisuudesta nauttivalle luonnonystävälle: sähköä tai muita mukavuuksia ei ole, mutta sen sijaan tarjolla on kallioilla auringossa paistattelevien merileijonien ja laukkaavien villihevosien kaltaisia luontoelämyksiä sitäkin enemmän. Surffaajia odottavat taasen upeat, silmänkantamattomiin ulottuvat rannat.

Elämää sykkivä Montevideo

Rannikolla sijaitseva pääkaupunki Montevideo on mielenkiintoinen matkakohde. Kaupungin arkkitehtuuri on loistelias sekoitus maailman eri tyylejä ja uuden ja vanhan välisiä kontrasteja. Montevideo jakautuu uuteen osaan ja vanhaan kaupunkiin eli Ciudad Viejaan, jonne pääsee vaikkapa Plaza Independencia -aukiolta lähtevää, kaunista Avenida 18 de julio -katua pitkin. Sunnuntaisin Tristán Narvaja -kadulla järjestetään kirpputori, jonka ihmisvilinässä on mukava kierrellä, vaikkei ostoaikeita olisikaan.

Mercado del Puerton grillissä valmistuu herkullista ruokaa. (kuva: Gonzalo Velasco CC-BY)

Mercado del Puerton grillissä valmistuu herkullista ruokaa. (kuva: Gonzalo Velasco CC-BY)

Pehmeät hiekkarannat odottavat kutsuvina auringonpalvojia, ja elämää täynnä olevat kadut tarjoavat ostoksia tekevälle monenmoisia houkutuksia. Välillä voi ilakoida vesiurheilun parissa: vaihtoehtoja on laidasta laitaan vesihiihdosta purjelautailuun. Kun nälkä yllättää, kannattaa suunnata satamaan El Mercado del Puerton ravintolakeskittymään, jossa paikallisetkin viihtyvät. Siellä voi nauttia vaikkapa herkullisen chivito-annoksen, jossa tuore leipä ja mehukas pihvi kohtaavat. Jälkiruokana kannattaa maistaa teetä muistuttavaa maté-yrttijuomaa. Satamakorttelien Mercado del Puerto -kauppahallit ovat kulinaristille mieluisa kohde. Montevideosta käsin on myös helppo piipahtaa Argentiinan puolella, jonka viihtyisä pääkaupunki Buenos Aires on lahden toisella puolella.

Historiallinen Colonia del Sacramento, hohdokas Punta del Este ja rauhaisa José Ignacio

Río de la Platan rannalla, aivan Argentiinan Buenos Airesia vastapäätä sijaitsee Colonia del Sacramenton kaupunki. Sen historiallinen kaupunginosa on Unescon maailmanperintökohde. Kannattaa katsastaa ainakin Puerta de la Ciudadela -nostosilta, härkätaisteluareena ja Plaza Mayorin varrella olevat museot.

Colonia del Sacramenton kadut ja kujat henkivät vanhan ajan tunnelmaa.

Colonia del Sacramenton kadut ja kujat henkivät vanhan ajan tunnelmaa.

Punta del Este on julkisuuden henkilöiden suosima kesänviettopaikka, eikä syyttä: vaihtelevat ja tyylikkäät rannat ja loputtomat juhlat vetävät puoleensa myös tavallisia matkailijoita. Jokainen löytää Punta del Esten rantojen joukosta mieleisensä – on upottavan pehmeää valkoista tai tiiviimpää kullanhohtoista hiekkaa, lempeitä tai voimakkaita aaltoja, sukeltamiseen, kalastukseen tai surffaukseen erinomaisesti soveltuvia rantoja… Itse kaupungissa siirtomaa-aikaiset ja modernit rakennukset kohtaavat toisensa. Pääkatu Gorlero Avenuen varrella on runsaasti gallerioita, kasinoita, elokuvateattereita, kauppoja ja ravintoloita. Kannattaa katsastaa myös 45-metrinen majakka, jonka seiniä peittävät kristallipaneelit. Punta del Estestä on helppo lähteä retkelle Gorritin saarelle, jonka kaunis luonto, rannat ja hyvät vesiurheilumahdollisuudet takaavat tekemistä koko päiväksi.

Punta del Esten kaunis majakka. (kuva: Priscilla Jordão CC-BY)

Punta del Esten kaunis majakka. (kuva: Priscilla Jordão CC-BY)

Rauhaa kaipaava karistaa Punta del Esten pölyt jaloistaan ja kääntää kurssin kohti läheistä José Ignacion kalastajakylää. Tänne suuntaavat myös ne julkisuuden henkilöt, jotka haluavat näyttäytymisen sijaan olla omissa oloissaan. José Ignacio sopii erinomaisesti romanttisen pariskuntaloman viettoon: pehmeähiekkaiset rannat ja kalaravintoloiden tarjoamat herkulliset antimet muodostavat puitteet onnistuneelle rentoutuslomalle.

Matkaan!

Uruguayyn ei järjestetä juurikaan valmismatkoja, joten kohde sopii parhaiten omatoimiselle matkailijalle. Ainakin Kilroy Travelsin ja Finnairin kautta voi varata lentoja Montevideoon. Majoituksen taso vaihtelee loistokkaasta yksinkertaiseen sen mukaan, missäpäin maata matkustaa. Turvallisuustilanne on melko hyvä, mutta siitä huolimatta pidempään maassa viipyvien kannattaa rekisteröityä joko Montevideon kunniakonsulaattiin tai Buenos Airesissa toimivaan suurlähetystöön.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Etelä-Amerikka, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Rantalomat, Sukellus, Surffaus, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti