Ukraina – mystinen ja monimuotoinen maa

Ukraina – mystinen ja monimuotoinen maa

Ukraina tarjoaa matkailijalle katsauksen itäeurooppalaisen ja länsimaisen kulttuurin yhteiseloon, maukasta perinneruokaa ja historiallisia nähtävyyksiä. Lisäksi Ukrainassa voi viettää rantaloman Välimeren tapaan ja vierailla upeissa vuoristoissa ja nähdä henkeäsalpaavat vuoristo- ja tasankomaisemat.

Suuri valtio Itä-Euroopassa

Ukraina on pinta-alaltaan Euroopan toiseksi suurin valtio ja se sijaitsee Itä-Euroopassa. Ukrainassa asuu noin 45 miljoonaa asukasta. Maassa asuu eniten ukrainalaisia ja muita suurempia väestöryhmiä ovat venäläiset, valkovenäläiset ja moldovalaiset. Maan asukkaista suurin osa puhuu äidinkielenään ukrainaa ja toiseksi puhutuin kieli on venäjä.

Ukrainan ilmasto on mannermainen lukuunottamatta eteläisen Krimin aluetta, jossa vallitsee välimeren ilmasto. Talvessa ovat suuressa osassa maata viileitä ja kylmiä ja kesät puolestaan lämpimiä, monin paikoin kuumia.

Ukraina on viime vuosina nostanut asemaansa matkailukohteena ja se tarjoaakin matkailijalle lukuisia eri vaihtoehtoja, koska on maatieteellisesti sen verran monimuotoinen.

Monipuolinen Kiova

Ukrainassa kaupunkilomaa viettävän kannattaa suunnata maan pääkaupunkiin Kiovaan. Se on länsimaistunut kaupunki, jossa kuitenkin voi tutustua myös perinteiseen itä-eurooppalaiseen elämään. Historialliset rakennukset, ortodoksiset kirkot ja slaavilaiset palatsit luovat mukavan kontrastin länsimaisen tuntuiselle kaupungille.

Pyhän Sofian Katedraali (kuva: AleBurd CC-BY-SA)

Pyhän Sofian Katedraali (kuva: AleBurd CC-BY-SA)

Kiovassa käydessään kannattaa vierailla Pyhän Sofian Katedraalissa, joka on yksi Ukrainan tunnetuimpia nähtävyyksiä. Marjinskin palatsi ja Unescon maailmanperintökohde Petserskin luolaluostari ovat myös eksoottisia ja unohtumattomia vierailukohteita.

Ukrainalainen ruoka on tunnettu omista erikoisuuksistaan. Tunnetuimpia näistä ovat punajuurista valmistettu keitto borssi, varenyky, joka on raviolin kaltainen ruokalaji ja golubtsi, eli täytetyt kaalikääryleet. Herkullinen Kiovan kana on myös jokaisen Kiovassa vierailevan pakko kokea. Perinteiset ruokalajit ovat hyvin edustettuina ravintoloissa koko maassa. Ukrainassa ruoan yhteyteen kuuluu perinteisesti viini ja aamupalan yhteydessä ei ole tavatonta juoda samppanjaa.

Kiovassa voi myös halutessaan käydä oopperrassa ja nauttia laadukkaasta teatterista. Museot tarjoavat katsauksen Ukrainan historiaan ja henkeäsalpaavan kauniiseen arkkitehtuuriin.

Aktiviteetteja vuorilla ja tasangoilla

Ukrainalaista maisemaa (kuva: Bogdan Kosar CC-BY-SA)

Ukrainalaista maisemaa (kuva: Bogdan Kosar CC-BY-SA)

Karpaattien vuoristossa sijaitsee useita hiihtokeskuksia, jotka tarjoavat erinomaiset laskettelumahdollisuudet edulliseen hintaan. Upeat maisemat ja ainutlaatuinen vuoristo mahdollistavat unohtumattoman laskettelukokemuksen.

Ukrainassa on vuoristojen, rantojen ja kaupunikien lisäksi vaikuttavia tasankoja, jotka ovat pyöräilijälle ja patikoinnista pitävälle oiva matkakohde. Matkalla kohdatut maisemat ovat vailla vertaansa.

Tsernobylin rauniot

Ukrainan historiaan on jäänyt tuhoisa ydinonnettomuus Tshernobylin voimalassa lähellä Kiovaa. Nykyään Tshernobyl on yksi Ukrainan kiehtovampia turistikohteita ja opastetulle kierrokselle Prypjatin jännittävään aavekaupunkiin onkin mahdollista päästä.

Hylätty kylä Tsernobylissä (kuva: Clay Gilliland CC-BY-SA)

Hylätty kylä Tsernobylissä (kuva: Clay Gilliland CC-BY-SA)

Rantalomakohteen Odessa ja Krim

Odessan rantakaupunki Mustanmeren rannalla on suosittuja rantalomakohteita. Palmut ja upeat hiekkarannat, sekä lukuisat lomahotellit saavat hetkeksi unohtamaan, että kyseessä on kaupunki itäisessä Euroopassa. Mustanmeren rannalla on oivat sukeltamis- ja uintimahdollisuudet. Odessassa pääsee myös tutustumaan yöelämään, joka muistuttaa enemmän Välimeren kaupunkien menoa kuin perinteistä ukrainalaista illanviettoa.

Ukrainan eteläisin osa, Krim, houkuttelee matkailijoita rentoutumaan upeille rannoilleen. Ukrainalla ja Venäjällä on ollut erimielisyyksiä Krimin niemimaasta, mutta alueen ainutlaatuista kauneutta ei voi kiistää. Krimin alue tarjoaa lukuisat harrastusmahdollisuudet, minkä vuoksi se onkin suosittu matkakohde melkein ympäri vuoden.

Krimin aluetta

Krimin aluetta

Matkaan lähtijälle

Suomesta ei lennetä suoraan Ukrainaan, mutta esimerkiksi Riikan kautta lento taittuu sujuvasti ja nopeasti, alle 4 tunnissa.

Ukrainassa on tarjolla lukuisia eri majoitusvaihtoehtoja eri hintatasoissa. Matkailija voi valita luksushotellin tai vaatimattomamman majatalon. Kiovassa ja Odessan rantalomakohteissa majoitusvaihtoehtoja on eniten.

Suurimmissa kaupungeissa voi liikkua kätevästi metrolla tai bussilla. Jos haluaa liikkua pitkiä välimatkoja maan sisällä, voi sen tehdä lentäen, bussilla tai yöjunalla. Esimerkiksi Kiovan ja Odessan välinen matka kannattaa ehdottomasti lentää, sillä se on nopeaa ja edullista.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Rantalomat
Lisää matkailuvinkki / kommentti