Uganda – vuorigorillojen, vesiputousten ja Victoriajärven maa

Uganda – vuorigorillojen, vesiputousten ja Victoriajärven maa

Uganda on vuorien, jokien ja järvien maa. Maan alueella on niin Afrikan mantereen suurin järvi Victorianjärvi ja järvestä lopulta Niiliin asti johtava joki, Victorian Niili. Lisäksi maan eläimistö on eksoottista ja monipuolista: esimerkiksi harvinainen vuorigorilla elää Ugandassa. Uganda onkin luontoseikkailijan maa, jossa turismi alkaa pikku hiljaa herätä.

Trooppinen Uganda

Uganda on päiväntasaajan läheisyydessä, mutta suurista järvistä huokuva kosteus ja maan sijainti ylätasangolla tekevät siitä hieman naapurimaitaan viileämmän. Ilmasto on kuitenkin trooppinen ja sadekausi kestää maalis-toukokuun ajan. Koska sateet eivät ole kovin voimakkaita ja Uganda on vehreimmillään, kannattaa maahan matkustaa tuolloin.

Kasvava turistikohde

Ugandassa virtaa yksi Niilin osista (Kuva: Sanjoy Ghosh CC BY 2.0)

Ugandassa virtaa yksi Niilin osista (Kuva: Sanjoy Ghosh CC BY 2.0)

Itäisessä Keski-Afrikassa sijaitseva sisämaavaltio kasvattaa suosiotaan turistien keskuudessa, mutta Ulkoasiainministeriön kulloinkin voimassa oleva matkustustiedote kannattaa tarkistaa ennen matkaan lähtöä, sillä maassa on edelleen poliittisia ja etnisiä jännitteitä aika ajoin. Normaali varovaisuus on ainakin matkalla tarpeen. Maan rajojen sijaan kulttuurirajat seurailevat heimorajoja, ja Ugandan väestö jakaantuukiin pääasiassa bantu-kansoihin, nilo-hamiittisiin ja niloottiseen kielikuntaan kuuluviin kansoihin.

Vuorigorillat ja viisi suurta

Vuorigorillat ja ”The Big Five”, eli Afrikan villieläinten viisi suurta lajia ovat Ugandan hitti. Maa onkin lähes täynnä kansallispuistoja. Vuorigorilloja pääsee ihailemaan Mgahingan ja Bwindin kansallispuistoissa, joista jälkimmäinen kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Vuorigorillojen lukumäärän oletetaan olevan ainoastaan 800 yksilöä koko maailmassa, mikä tekee lajista äärimmäisen uhanalaisen. Myös suuren viisikon edustajia, eli leijonia, leopardeja, sarvikuonoja, elefantteja ja kafferipuhveleita voi bongailla Ugandassa. Ugandan erikoisuus on myös puihin kiipeävät leijonat, joiden omituiselle käytökselle ei ole vielä löydetty syytä. Näitä leijonia pääsee kummastelemaan etenkin Queen Elizabeth National Parkissa Länsi-Ugandassa.

Vuoria ja vesiputouksia

Perhosetkin ovat eksoottisempia tropiikissa (Kuva: Bernard DUPONT CC BY-SA 2.0)

Perhosetkin ovat eksoottisempia tropiikissa (Kuva: Bernard DUPONT CC BY-SA 2.0)

Mikäli vuoret kiinnostavat, voi Elgonvuoren kansallispuistossa ihailla sammunutta tulivuorta ja Rwenzori-vuorten kansallispuistossa taas Ugandan korkeinta vuorta. Jälkimmäinen on myös Unescon maailmanperintökohde sekin. Suurta, Niilissä olevaa vesiputousta voi taas ihmetellä Murchisonin putousten kansallispuistossa.

Synkkä historia

Ugandan veristä historiaa ei voi sivuuttaa maasta puhuttaessa. Vuonna 1971 armeijan komentaja Idi Amin kaappasi maassa vallan ja tuhosi sotilasdiktatuureineen arviolta 300 000 vastustajaansa. Hirmuhallitsija myös ajoi maasta lähes 50 000 Ugandan aasialaista. Idi Amin vainosi etenkin muita etnisiä ryhmiä, murhaten heitä silmittömästi. Vuonna 1979 Amin lähti maanpakoon, koska hävisi sodan Tansaniaa vastaan. Vuosien 1986 ja 2006 välillä taas ”Lord’s Resistance Army” terrorisoi Pohjois-Ugandaa Joseph Konyn johtamana. Sittemmin maa on toipunut historiastaan.

Matkalla Ugandaan & hyvä tietää

Ugandassa tuli vuoden 2014 alusta voimaan laki, joka kieltää homoseksuaalisuuden. Lisäksi maa on erittäin korruptoitunut ja sen tieverkosto on huono. Maassa onkin vielä jännitystä jäljellä jokaiselle oman elämänsä seikkailijalle, jolla on avoin mieli ja odottelua kestävät hermot. Helpoin tapa päästä Ugandaan & liikkua paikan päällä onkin valmismatka.

Victoriajärvi auringon laskiessa (Kuva: Jonathan Stonehouse CC BY 2.0)

Victoriajärvi auringon laskiessa (Kuva: Jonathan Stonehouse CC BY 2.0)

Matkalinkit


Aihe: Afrikka, Luontoretket
Lisää matkailuvinkki / kommentti