Turkki – maa idän ja lännen rajalla

Turkki – maa idän ja lännen rajalla

Etelä-Euroopan yhä houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi on viimeaikoina noussut Turkki. Tähän on monta syytä, joista eivät liene pienimpiä maan miellyttävä luonto vuoristoineen ja valtavine hiekkarantoineen, upea idän ja lännen kulttuurien kohtaaminen, kohtuullinen hintataso sekä turkkilaisten vieraanvarainen suhtautuminen matkailijoihin.

Kolme merta ja upeat vuoristot

Turkki on kirjaimellisesti maa kahden maailman välissä: sen halki kulkee Euroopan ja Aasian maanosien välinen rajalinja Bosporinsalmen kautta. Pääosa Turkista sijaitsee Anatolian niemimaalla, joka rajautuu meriin kolmella suunnalla: pohjoisessa myyttiseen Mustaanmereen, lännessä tuhansien saarien Aigeianmereen ja etelässä turkoosina välkehtivään Välimereen. Hiekkarantojen reunustaman kapean rannikkokaistaleen jälkeen kohoavat useat vuoristot maan keskiosissa, niistä kuuluisimpina Taurusvuoret sekä Turkin korkein vuori Ararat.

Eräs tunnettu Turkin luontokohde on myös Maailmanperintölistalla olevat Pamukkalen kalkkikivialtaat. Noin sata metriä korkeaa rinnettä pitkin valuu hitaasti lämmintä vettä, kuljettaen mukanaan kalkkikiviainesta, joka muodostaa alueelle pengermäisiä altaita. Altaiden lämpimällä vedellä kerrotaan olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia, ja matkailijalla on mahdollisuus kylpeä Pamukkalen penkereiden alapuolella sijaitsevassa Kleopatra-altaassa.

Turkin maisemaa hallitsevat vuoret ja turkoosit meret (kuva: Alex Graves CC BY-SA)

Muinainen Troija ja vanhan Bysantin rauniot

Anatolian niemimaalla on kohonnut kaupunkeja ihmisen historian alkuhämäristä lähtien. Alue on luonnoltaan kaunista vuoristoisen ja merellisen maiseman yhtymäseutua, ja sijaitsee Euroopan ja Aasian maanosien rajalla. Anatolian, toiselta nimeltään Vähä-Aasian alueella on ollut asutusta maanviljelyksen keksimisestä lähtien, ja eri kulttuurit ovat rakentaneet seudulle toinen toistaan upeampia kaupunkeja, linnoituksia ja temppeleitä.

Turkin tunnetuimpia kohteita ovat tarunhohtoinen Troija sekä antiikin aikainen Xanthosin kaupunki. Myös Marmariksen linna ja vanhan Konstantinopolin rauniot Istanbulissa kertovat väkevästi tarinaa Eurooppalaisen ihmisen historiasta.

Kulttuurien kohtaaminen

Kauppakadun vilinää Istanbulissa

Turkissa näkyy voimakkaasti monen erilaisen kulttuurin kohtaaminen. Paitsi että maa sijaitsee Euroopan ja Aasian rajalla, alue on myös historiallisesti ollut todella monen kulttuurin vallan ja vaikutuksen alaisena. Voimakkaimpina piirteinä nyky-Turkissa näkyy jo muinaisista ajoista periytyvä turkkilaisperinne, länsimaalainen vaikutus sekä islamilainen kulttuuri. Mukana on vielä aineksia Mustanmeren slaavilaisista vaikutteista, Itä-Turkin perinteistä ja antiikin perinnöstä sekä kreikkalaisuudesta, ja niinpä voidaan todella puhua kohtaamisesta.

Tavallisessa turkkilaisessa elämässä vaikutukset näkyvät eri tavoin: kaupunkikuva periytyy antiikista ja kreikkalaisilta, ruokakulttuuri muinaisturkkilaisista perinteistä, vapaamielinen elämäntapa Euroopasta ja uskonnollinen elämä islamista. Tavat ja esimerkiksi vaateparsi ovat iloinen sekoitus näitä kaikkia, ja matkailijalla onkin mahdollisuus tuntea sukeltavansa useaan eri kulttuuriin yhdellä kertaa. Voimakkaimmin länsimainen ja islamilainen vaikutus tuntuvat kaupungeissa, maaseudulla sen sijaan voi kohdata perinteistä turkkilaista elämänmuotoa, joskin yhteisen kielen löytäminen ilman opasta voi olla hankalaa.

Aurinkoisen Antalyan hiekkarannat

Eräs kauneimmista alueista Turkissa on epäilemättä Antalyan maakunta maan eteläosassa. Alue sijaitsee Taurusvuorten kainalossa, ja rajautuu Välimereen, jonka rantoja peittää silkinhieno hiekka. Aluella on ollut asutusta muinaisista ajoista lähtien, ja siellä sijaitseekin UNESCO:n Maailmanperintöluetteloon kuuluva Xanthosin historiallinen kaupunki. Modernilla matkailijalla on monta kohdekaupunkivaihtoehtoa tässä maakunnassa: Antalya, Belek, Alanya ja monet muut.

Antalyan maakunnassa käy toteen eräs monen Turkin-matkaajan tärkein toive: aurinkovarmuus. Maakunnan keskilämpötilat ovat toukokuusta lokakuuhun 20 asteen paremmalla puolella, ja sademäärät vähäisiä, joten alueen voi sanoa olevan eräs Euroopan aurinkoisimpia. Läheisen Muglan maakunnan puolella suosittu kohde on Marmaris.

Istanbul – kaupunki Euroopan ja Aasian porteilla

Bosporinsalmen silta Istanbulissa ilta-aikaan (kuva: Kara Sabahat CC BY-SA)

Turkin suurinta kaupunkia Istanbulia halkoo Bosporinsalmi, ja erottaa sen itäiseen ja läntiseen puoliskoon. Sama salmi toimii myös rajalinjana Aasian ja Euroopan välillä, ja on ollut kautta historian merkittävä kauttakulkupaikka ja portti idän ja lännen välissä. Salmi on myös ainoa vesireitti Mustanmeren ja Välimeren välillä, joten liikennettä siinä on riittänyt, ja niin myös asukkaita.

Nykyisin paikalla on eksoottinen monikulttuurinen kaupunki, josta voi löytää niin itämaistyyppisen basaarin kuin länsimaisen ostoskadunkin muotiliikkeineen. Nähtävyyksistä suurimmat edustavat itää ja länttä: Sininen moskeija islamia ja Hagia Sofian kirkko antiikkia ja kristinuskoa. Lisäksi kiinnostava ilmiö ovat turkkilaisten innolla seuraamat Fenerbahcen ja Galatasarayn kansainvälisen tason jalkapallojoukkueet sekä Beyoglun alueelle keskittynyt omaperäinen yöelämä, jossa baarissa kuin baarissa palvelu on todella ystävällistä ja rentoa, ja hintataso kohtuullista.

Istanbul tarjoaa islamilaisen maan kulttuuria helposti lähestyttävästi ja eurooppalaiseen tapaan tarjoiltuna, ja on siksi erinomainen kaupunkiloman kohde kenelle vain.

Istanbulin jälkeen Turkin toiseksi suurin kaupunki on pääkaupunki Ankara, joka sijaitsee sisämaassa. Kolmanneksi suurin on länsirannikon Izmir. Kaikissa Turkin kaupungeissa, niin kuin koko maassa yleisestikin voi kohdata helposti aasialaista, islamilaista, länsimaista ja välimerellistä kulttuuria jo yhden päivän aikana, ja tämä yhdistettynä aurinkoisuuteen tekee Turkista ihanteellisen matkakohteen. Edullista matkaa maahan etsivän kannattaa katsastaa äkkilähdöt Turkki -listaus. Äkkilähdöllä Turkkiin suuntaaminen vaatii toki mahdollisuuden lähteä matkaan lyhyelläkin varoitusajalla.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Matkakohteet, Poiminnat
Yksi komentti. Haluatko lisätä vinkin tai kokemuksen kaikkien iloksi?

  • Ninni Järvinen sanoo:

    Turkissa, kuten monessa muussakin maassa, kannattaa ehdottomasti vuokrata auto. Liikennekulttuuri on aika villiä, mutta vastapainoksi pääsee vierailemaan paikoissa, jotka ovat täysin ”autenttista” Turkkia ilman suuria turistilaumoja. Autonvuokraus ei ole edes kovin kallista, kun vähän vertailee.

Lisää matkailuvinkki / kommentti