Turistihuijaukset: varo näitä matkalla!

Turistihuijaukset: varo näitä matkalla!

Turisteja huijataan maailmalla mitä erilaisimmilla tavoilla: milloin ilmainen lahja onkin kaikkea muuta kuin ilmainen, milloin avuliaalta vaikuttava tyyppi onkin todellisuudessa taskuvaras. Vaikka suurin osa kohtaamistasi ihmisistä onkin rehellisiä ja ystävällisiä, kannattaa yleisimmät huijaukset painaa mieleen jo ennen matkaa. Osa huijauksista on yleisiä ympäri maailman, osa taas on keskittynyt tietylle alueelle.

Euroopan yleisimmät turistihuijaukset:

Ystävyysranneke on kaunis, kun se kertoo oikeasta ystävyydestä (Kuva: Stacie CC BY-SA 2.0)

Ystävyysranneke on kaunis, kun se kertoo oikeasta ystävyydestä (Kuva: Stacie CC BY-SA 2.0)

Euroopassa yleisiä huijauksia ovat aluksi ilmaiselta vaikuttavat lahjat. Yksi yleisimpiä koijauksia on ystävyysranneke. Joku tarjoaa sinulle ranneketta ystävyyden merkiksi, ja vaikka kieltäydyt, hän saattaa yrittää napata ranteesi nyöritettäväksi – ja tietenkin vaatii maksua operaation päätteeksi. Toinen tapa huijata matkalaista on heittää vauva syliisi, joka on usein nukke. Kun pidät lasta sylissäsi hätääntyneenä, taskusi tyhjennetään.

Myös valokuvaushuijaus on yleinen, jota tehdään usein pariskunnille. Kun olet kuvaamassa matkakumppaniasi, joku tarjoutuu ottamaan kuvan teistä kahdesta. Kuvaamisen päätteeksi hän pyytää rahaa palveluksestaan, tai juoksee karkuun kamerasi mukanaan.

Taas mikäli vaihtorahojasi lasketaan todella hitaasti kaupassa, voi olla, että myyjä pyrkii kyllästyttämään sinua niin, että pahaa-aavistamatta pyydät saada vaihtorahasi takaisin ilman laskemista. Todellinen vaihtoraha onkin paljon pienempi kuin alunperin piti olla. Jos taas joku yrittää myydä sinulle karttaa ja levittää sen kasvojesi eteen, ole tarkkana: sillä aikaa voi taskuvarkaiden joukkio nyysiä taskusi putipuhtaaksi.

Tavallisimmat turistihuijaukset Aasiassa:

Vanha nainen saattaa tarjota rosmariinin oksaa ystävyyden merkiksi, ja sitten tarjoutuu lukemaan kädestäsi tulevaisuutesi. Lopuksi hän pyytää rahaa palkkioksi, ja jos et maksa, saat pelottavia kirouksia osaksesi. Ostoksilla kannattaa myös olla tarkkana: jos myyjä pudottaa ”vahingossa” vaihtorahasi, ole skarppi: hän saattaa antaa takaisin samannäköisiä, mutta vähäarvoisempia kolikoita tai seteleitä. Yksi tapa huijata on myös sellainen, jossa taksikuski kertoo, ettei paikka johon aioit mennä olekaan auki. Sen sijaan hän suosittelee jotain muuta paikkaa, jossa taksikuskin kaveri kertoo ostavansa timantteja, mattoja tai muuta sellaista paikallisesta kaupasta ja myyvän niitä huikealla voitolla kotimaassaan. Huijauksen tarkoitus on yrittää saada matkalainen ostamaan tuotteita ylihintaisesti.

Perinteiset turistikoijaukset Pohjois- ja Etelä-Amerikassa:

Varo "ilmaisia" pähkinöitä! (Kuva: U.S. Department of Agriculture CC BY 2.0)

Varo ”ilmaisia” pähkinöitä! (Kuva: U.S. Department of Agriculture CC BY 2.0)

Joku kaataa vahingossa jotain vaatteillesi, ja alkaa siivota tahrimaansa kohtaa anteeksipyydellen. Samalla aikaa taskujesi sisältö katoaa. Huijarit saattavat myös sujauttaa hotellihuoneesi oven ali väärennettyjä take away -menuja. Kun tilaat itsellesi noutoruokaa, saatkin sapuskan sijaan järkyttävän laskun ja pankkikorttisi tiedot kopioidaan. Ilmaisia pähkinöitä pöydällesi tarjoava mies on myös todennäköisimmin huijari. Mikäli otat pähkinät vastaan, sinulta vaaditaan maksua.

Yleensä matkalla auttaa terve järki, ja seuraavan nyrkkisäännön muistaminen: ilmaisia lounaita ei ole olemassa. Jos jokin tarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti myös sitä on. Mutta liiallinen varovaisuuskaan ei tee matkasta mukavaa. Suurin osa ihmisistä kuitenkin kohtelee matkalaisia ystävällisesti, rehellisesti ja kohteliaasti. Ja jos tulet huijatuksi, yritä suhtautua asiaan huumorilla. Ainakaan toiste et mene samaan halpaan!

Matkalinkit


Aihe: Matkustaminen
Lisää matkailuvinkki / kommentti