Päivä jos toinenkin Tukholmassa

Päivä jos toinenkin Tukholmassa

Tukholma on Ruotsin pääkaupunki, 2 miljoonan asukkaan metropoli ja maan poliittinen, taloudellinen sekä kulttuurielämän keskus. Suomesta on kaupunkiin hyvät yhteydet. Reissuun voi lähteä joko Helsingistä ja Turusta kulkevilla lautoilla tai lentoteitse, jolloin lahdenylitykseen menee vain noin tunti. Tukholman edustalle levittäytyy eräs maailman laajimmista saaristoalueista, jonne tuhannet tukholmalaiset pakenevat kaupungin hälinää kesäviikonloppuisin. Kauniit pienet puiset tuvat reunustavat rikkonaisia rantakallioita ja lautalla lähestyttäessä tätä idylliä saa ihailla usean tunnin ajan. Tukholman risteilyjä järjestävät Tallink Silja sekä Viking Line. Kannattaa pitää silmällä vaihtelevia tarjouksia.

Tukholma on kaunis, merellinen ja tapahtumarikas kaupunki, jossa aika ei käy pitkäksi. Kaupunki levittäytyy yhteensä 14 eri saarelle, minkä ansioista kaupunki on jakaantunut historian saatossa omaleimaisiin kaupunginosiin. Mutkittelevat kanaalit, merenlahdet ja vehreät puistot ja niityt tarjoavat upeaa luonnonläheisyyttä, minkä ansiosta suurkaupungissa ei koskaan ole hektinen tunnelma.

Tukholman vanhakaupunki, Gamla Stan, sijaitsee keskeisesti saarella kaupungin ytimessä eteläisen ja pohjoisen keskustan yhdistäjänä. Etelässä sijaitseva Södermalm on tunnettu idyllisistä näköalapaikoistaan, puutaloistaan sekä nykyään myös trendikkäänä kaupunginosana. 80-luvulla ruotsia päntännyt saattaa myös muistaa bussiterminaali Slussenin, joka on alueen keskeinen joukkoliikennekeskus. Pohjoisessa Norrmalmin kaupunginosassa on lukuisia etnisiä ravintoloita sekä kiinnostavia putiikkeja. Östermalm puolestaan on kalliiden merkkiliikkeiden ja museoiden keskittymä sekä fiinien tukholmalaisten promenadialue.

Tukholman vanhakaupunki

Näkymä Tukholman vanhaankaupunkiin, taustalla saksalaisen kirkon torni (kuva: Jürgen Howaldt CC BY SA 2.0)

Historiallinen Tukholma ja arkkitehtuuri

Tukholman kaupungintalon torni

Kaupungintalon torni sekä kolme kruunua

Gamla Stan perustettiin 1200-luvun puolivälissä. Gamla Stan nousi kukoistukseensa keskiaikaisen hansaliiton tärkeänä kauppapaikkana. Alue on nykyisin hyvin entisöity ja edelleen merkittävä osa pääkaupunkia. Täällä sijaitsevat Tukholman kaksi kenties merkittävintä rakennusta, valtionpäivien talo (Riksdagdhuset) sekä kuninkaanlinna. Gamla Stan on viihtyisä kävelykohde, jonne kannattaa suunnata esimerkiksi illan hämärtyessä, jolloin katuja sekä kahviloiden ja ravintoloiden ikkunoita valaisevat tunnelmalliset lyhdyt. Kujien varsilla sijaitsee viehättäviä pikkupuoteja, joista voi tehdä kiinnostavia antiikkilöytojä, täydentää kokoelmia harvinaisilla levyillä tai vaikkapa sarjakuvalehdillä.

Tukholmassa on useita kiinnostavia rakennuksia, joissa näkyy eri aikakausien arkkitehtuuri. Tukholman vanhin rakennus on 1200-lukulainen Riddarholmin kirkko. Vanhankaupungin rakennuksissa näkyvät keskiaikaiset vaikutteet. Kuningasperheen asunto, upea Drottningholmin linna on peräisin 1600-luvulta. Skogskyrkogårdenin hautausmaa on kiintoisa kansallisromantiikan ja funktionalismin yhdistelmä, joka on listattu Unescon maailmanperintöluetteloon. Tukholman kaupungintalo (Stadshuset) puolestaan edustaa uudempaa, kansallisromantiikan tyylisuuntaa, josta selkeänä merkkinä tornia koristava Ruotsin kansallinen symboli kolme kruunua.

Museoissa riittää valinnanvaraa

Tukholma on museokävijälle mieleen. Kymmenien gallerioiden ja museoiden valikoimasta löytyy varmasti kiinnostavaa nähtävää jokaiselle. Yksi suosituimmista ja vaikuttavimmista on Wasa-museo, jossa on esillä meren pohjasta nostettu 1600-luvulla uponnut massiivinen sotalaiva Wasa.

Nykytaiteenmuseo, Moderna Museetissa on esillä mm. Picasson, Matissen sekä Dalin taideaarteita. Luonnonhistoriallisessa museossa on mittava kokoelma eri eläinlajeja olemassaolevista esihistoriallisiin. Ruotsin kansallismuseo on maan suurin taide- ja design museo, jossa on nähtävillä tunnettujen ruotsalaisten taiteilijoiden töitä.

Skanssen on Djurgårdenin puistoalueella sijaitseva suosittu ulkoilmamuseoalue, jossa sijaitsee myös pohjoismaisten eläinten eläintarha. Alueella esitellään ruotsalaista luontoa ja elämää eri aikakausilta. Keskustan ulkopuolella Lidingön kaupunginosassa sijaitseva Millesgården on patsaspuisto, jossa on nähtävillä erittäin taidokkaita veistoksia yli 100 vuoden ajalta. Muita kiinnostavia museoita ovat mm. tanssimuseo (Dansmuseet), Aasian kulttuurien museo (Östasiatiska museet), Euroopan vanhin käytössäoleva silkkikutomo (K.A. Almgrens sidenväveri), sekä Tukholman historiaa esittelevä kaupunginmuseo (Stockholms Stadsmuseet).

Ulkoilmaelämää

Tukholma on etenkin kesällä loistava paikka ulkoiluun. Kauniiden merellisten maisemien äärellä on mukava käveleskellä ja pistäytyä välillä idyllisiin rantakahviloihin. Kungsholmenissa sijaitseva Rålambshovsparkenin puistoalue sekä uimaranta ovat ihastuttavia paikkoja kesäiseen lekotteluun. Hagaparken, Djurgårdin alue sekä Humlegården ovat myös mukavia puistoja rauhallisen hetken viettoon. Djurgårdenilla sijaitseva Grönalundin huvipuisto on takuu hitti lapsiperheille.

Tukholmaan on myös kätevä tutustua pyöräillen. Pyörävuokraamoita on useita ja näistä saa myös valmiiksi suunniteltuja reittejä, joiden varrella voi kätevästi bongata keskeisiä nähtävyyksiä. Kaupungin siluettia voi myös ihailla mereltä päin vuokraamalla kanootin ja melomalla läpi kauniiden salmien. Toisenlainen näkokulma kaupungin elämään ja historiaan avautuu paikallisen elämystoimiston järjestämiltä suosituilta kattovaelluksilta.

Hagaparken

Kesäinen päivä Hagaparkenissa

Shoppailua ja viihdettä Tukholmassa

Tukholman katukuva on värikäs ja täynnä trendikkäitä ihmisiä. Vaateliikkeitä on joka lähtöön, tyylikkäistä tavarataloista, kuten NK ja Åhlens, cooleihin retroputiikeihin. Beyond retro on suuri vintageliike ja jokaisen vanhoihin asusteisiin viehättyneen paratiisi. Sikla köpkvarteret on idyllinen muoti- ja sistusliikkeiden sekä ravintoloiden keskittymä. Barkabyn outlet-liikkeissä puolestaan voi tehdä todella edullisia vaate-, sisustustavara- ja elektroniikkalöytöjä.

Shoppailukierroksen jälkeen on mukava istahtaa johonkin kaupungin monista kuppiloista. Södermalmilla merenrannan vierellä kohoava Mosebackan mäki sekä sen idyllinen kesäterassi on oiva kohde nauttia näkymistä sekä peritukholmalaisesta illanvietosta. Läheisellä Götagatanilla sekä Medborgarplatsin alueella on myös lukuisia mukavia kahviloita ja baareja. Medborgarplatsilla sijaitsee kaupungin suurin ja kaunein rock klubi Debaser, jossa voi seurata maankuulujen ja usein myös maailmankuulujen artistien keikkoja.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat Risteilyt

Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Risteilyt, Teema
Yksi komentti. Haluatko lisätä vinkin tai kokemuksen kaikkien iloksi?

  • Maria sanoo:

    Nordiska Museet Skanssenilla esittelee mm. ruotsalaista kulttuuria juhlineen eri vuodenaikoina ja entisajan nukkekoteja. Vaihtuvat näyttelyt kertovat myös kulttuurin kerroksista ja ilmiöistä ja tarjoavat mielenkiintoisen sukelluksen Ruotsalaiseen elämänmenoon. Näyttelyssä käydessä on mukava peilata suomalaisuutta ruotsalaisuuteen.
    Artikkelissa mainittu Södermalm on ehdottomasti kannattava paikka kuljeksia, mikäli viihtyy second hand -kaupoissa ja esim. pienissä pikkudesigntavaraa/sisustustuotteita myyvissä kaupoissa.

Lisää matkailuvinkki / kommentti