Juomarahakulttuuri maailmalla – tipatako vaiko ei?

Juomarahakulttuuri maailmalla – tipatako vaiko ei?

Tipatako vaiko ei? Maailmalla matkatessa saattaa helposti ajautua hämmentävään tilanteeseen, jos ei ole perillä kohdemaan juomarahakulttuurista. Joissakin maissa on hyvin loukkaavaa olla jättämättä tippiä, toisissa paikoissa tulee käyttää omaa harkintaa. Vaikeuksia voi aiheuttaa sekin, että Suomessa palveluraha ei ole yleinen käytäntö.

Maita, joissa juomarahaa on jätettävä

Bulgariassa ravintoloissa annetaan juomarahaa 10 prosenttia laskusta, sen sijaan baaritiskillä ei tipata. Huonesiivoojaa ja kantajaa tulee muistaa: huonesiivoojalle maksetaan 1 leva per lomapäivä ja kantajalle 1 leva jokaista laukkua kohti.

Egyptissä palvelumaksu sisältyy ravintolalaskuun, mutta tapana on silti jättää vielä lisäksi 5:stä 10:een prosenttia juomarahaa. Huonesiivoojalle annetaan juomarahaa 8 puntaa päivässä. Tippiä kuuluu antaa myös kaikenlaisista pikkupalveluksista, kuten laukkujen kantamisesta. Vessat ovat myös useimmiten maksullisia, joten muutama punta on aina hyvä olla taskussa.

Espanjassa juomarahaa kuuluu jättää 3:sta 5:een prosenttia ravintolalaskun loppusummasta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kaikista pienimmillä senttikolikoilla tippaaminen on töykeää. Baaritiskillä ja taksissa voi pyöristää laskun loppusumman, mutta se ei ole välttämätöntä. Huonesiivoojalle voi jättää noin euron lomapäivää kohti.

Intiassa palvelumaksu sisältyy laskuun, mutta juomarahaa annetaan silti 5 – 10 prosenttia laskun loppusummasta ravintolan hintatasosta riippuen. Hotellien huonepojille on kohteliasta jättää 50 – 100 rupiaa ja kantajille noin 50 rupiaa. Kannattaa muistaa, että hyvä tippi takaa monissa paikoissa nopean palvelun.

Isossa-Britanniassa juomarahaa annetaan ravintolassa ja taksissa 10 prosenttia laskun loppusummasta, mutta baaritiskillä ei kuulu jättää tippiä.

Italiassa tippauskäytäntö vaihtelee, mutta hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää seuraavaa: jos palveluraha ei sisälly ravintolalaskuun, tippiä maksetaan 10 prosenttia laskun loppusummasta. Mikäli juomaraha on jo laskettu laskuun, tippiä jätetään euro per ruokailija. Kantajille, huonesiivoojille, baaritiskille ja kahviloiden pöytään voi jättää muutaman kolikon.

Itävallassa juomarahaa annetaan ravintoloissa ja takseissa 5:stä 10:een prosenttia laskusta, tai loppusumma ainakin pyöristetään, kuten baaritiskillä. Huonesiivoojalle jätetään 3 – 5 euroa viikkoa kohden, ja kantajille maksetaan euro per laukku.

Kanadassa tippauskulttuuri on hyvin samanlainen kuin Yhdysvalloissa.

Kreikassa ravintoloissa maksetaan tippiä 5:stä 10:een prosenttia laskun loppusummasta, baaritiskillä voi jättää pienemmän tipin. Takseissa laskun loppusumma pyöristetään tasasummaksi. Huonesiivoojalle voi jättää haluamansa suuruisen summan, esimerkiksi 5 – 10 euroa per viikko.

Norjassa tipataan ravintoloissa yksiselitteisesti 10 prosenttia laskun loppusummasta.

Portugalissa maksetaan juomarahaa 10 prosenttia ravintolalaskun loppusummasta, mutta baaritiskillä ei tippiä ei jätetä. Taksissa laskun loppusumma pyöristetään, ja hotellissa sopiva huonesiivojalle jätettävä summa on noin 10 euroa lomaviikkoa kohti.

Romaniassa tippauskäytäntö on hieman monimutkaisempi. Ravintolalaskun loppusummasta on tapana jättää palvelurahaa 5:stä 10:een prosenttia. Mikäli lasku on hyvin suuri, riittää, että ruokailijat antavat yhteistipiksi kymmenisen euroa. Jos baaritiskillä istuu pidempään, on asianmukaista jättää työntekijöille jokunen lantti. Taksissa loppusumma pyöristetään. Huonesiivoojalle jätetään viisi euroa viikkoa kohti, kantajalle maksetaan koko huoneen laukkujen kantamisesta yhdestä kahteen euroa.

Ruotsissa palveluraha sisältyy laskuun, mutta juomarahaa maksetaan silti 10 prosenttia laskun loppusummasta. Vaihtoehtoisesi loppusumman voi pyöristää reilusti yläkanttiin. Taksinkuljettajalle ja ovimiehille voi antaa muutaman kruunun. Hotelleissa palvelumaksu sisältyy laskuun, mutta erikoispalveluista on hyvä antaa vähän tippiä.

Saksassa jätetään juomarahaa 10 prosenttia laskun loppusummasta, tai loppusumma pyöristetään. Kantajille maksetaan kolme euroa laukkua kohden, huonesiivoojalle viisi euroa per päivä.

Thaimaassa palvelumaksu sisältyy ravintolalaskuun, mutta tippiä kuuluu jättää silti noin 40 bahtia, hienommissa ravintoloissa 5:stä 10:een prosenttia laskun loppusummasta. Baaritiskillä ei anneta tippiä, mutta takseissa laskun loppusumma pyöristetään. Kantajille maksetaan 20 bahtia laukkua kohti, huonesiivoojille 100 bahtia per viikko. On tärkeää, ettei tipin antamisesta tehdä suurta numeroa, vaan sen tulee tapahtua huomaamattomasti.

Tšekissä juomarahaa jätetään 10 prosenttia ravintolalaskun loppusummasta, mutta baaritiskillä ei tipata. Taksimaksun loppusumma pyöristetään. Kantajalle maksetaan  50 sentistä euroon laukkua kohti, huonesiivoojalle euro per päivä.

Turkissa tippiä annetaan 5:stä 10:een prosenttia ravintolalaskun loppusummasta. Taksissa loppusumma pyöristetään. Kantajille annetaan muutama kolikko, huonesiivoojalle 5 – 10 euroa per viikko. Palvelurahaa ei tule antaa kaikista pienimpinä kolikoina, sillä koetaan loukkaavaksi.

Unkarissa juomarahaa jätetään 10 prosenttia ravintolalaskun loppusummasta, mutta baaritiskillä tai  taksissa ei kuulu tipata. Kantajille, huonesiivoojalle ja ovimiehelle annetaan pieni palvelumaksu.

Venäjällä jätetään tippiä 10 prosenttia ravintolalaskun loppusummasta, ja pois lähdettäessä narikan työntekijälle annetaan 50 ruplaa. Kantajille maksetaan 90 ruplaa, huonesiivojalle vähintään 60 ruplaa per päivä.

Yhdysvalloissa juomarahaa annetaan ravintoloissa tavallisesti 20 prosenttia, baaritiskillä dollari tai kaksi juomaa kohden. Taksissa jätetään tippiä 15 prosenttia laskun loppusummasta, ja kaikissa muissakin palvelupaikoissa 10:stä 20:een prosenttia laskun loppusummasta. Kantajille maksetaan yhdestä kahteen dollaria per laukku,  huonesiivojalle kahdesta kolmeen dollaria päivässä.

Brasilian realeja. (kuva: Felipe Micaroni Lalli CC-SA)

Brasilian realeja. (kuva: Felipe Micaroni Lalli CC-SA)

Maita, joissa juomarahan antaminen on vapaaehtoista

Australiassa hyvästä palvelusta voi halutessaan antaa 10 prosenttia ylimääräistä.

Belgiassa tippaaminen on vapaaehtoista kaikista hienoimpia ravintoloita lukuun ottamatta: niissä palvelurahaa täytyy jättää noin 10 prosenttia laskun loppusummasta. 

Kroatiassa saa halutessaan jättää tarjoilijalle juomarahaksi noin 5 prosenttia laskusta, ja takseissa loppusumma on tapana pyöristää. Huonesiivoojaa voi muistaa loman päätteeksi pienellä summalla.

Ranskassa ei ole pakko antaa tippiä, eikä sen jättäminen esimerkiksi kahviloissa ole tarpeen. Ravintoloissa voi jättää juomarahaa 5:n ja 10:n prosentin välillä vaihtelevan suuruisen summan, mutta se tulee tehdä huomaamattomasti. Joissakin paikoissa saattaa lukea, että tippaaminen on kiellettyä. 

Virossa tipataan satunnaisesti, ja jos juomarahaa haluaa antaa, sopiva summa on noin 10 prosenttia laskun loppusummasta.

Maita, joissa juomarahaa ei anneta

Japanissa juomarahan antamista pidetään suoranaisena loukkauksena.

Kiinassa tarjoilijat saattavat kieltäytyä juomarahasta.

Tanskassa voi noudattaa samanlaista periaatetta kuin Suomessa, eli toimia sen mukaan, mikä tuntuu itsestä tilanteeseen sopivalta.

Edellä mainittujen maiden lisäksi Arabiemiraateissa, Costa Ricassa, Etelä-Koreassa, Fidjillä, Omanissa ja Malesiassa ei ole tapana jättää juomarahaa.

Matkalinkit


Aihe: Matkailu
Lisää matkailuvinkki / kommentti