Thaimaa – Suosikkikohde Thaimaa hurmaa

Thaimaa – Suosikkikohde Thaimaa hurmaa

Aiemmin hankalasti tavoitettava reppumatkakohde Thaimaa on nykyisin saavuttanut pysyvän aseman suomalaisten suosituimpana Aasian-kohteena. Kaakkois-Aasiaan sijoittuva Thaimaa toimii kenties siksi, että siinä yhdistyy upealla tavalla idän eksotiikka ja perinteinen buddhalainen kulttuuri moderneihin mukavuuksiin ja turvallisuuteen. Thaimaassa voikin tutkia Bangkokin miljoonakaupungin katuja tai sukeltaa rannikon kalastajakylissä.

Thaimaa - Koh Samui ja auringonlasku

Thaimaa - Koh Samui ja auringonlasku (kuva: Manfred Werner)

Thaimaan rannat ja sukellus

Thaimaahan matkustavalla eurooppalaisella on usein mielessään ajatus lämmöstä, hiekkarannoista ja eksoottisesta luonnosta. Näiden etsijälle tämä Kaakkois-Aasian suosituin kohdemaa onkin täydellinen kohde: upea luonto vaihtelee palmurannoista jylhiin kalliomuodostelmiin ja pinnan alta voi löytää vielä paljon lisää. Palvelut, kuten sukelluskoulut, toimivat maassa hyvin pitkän matkailuhistorian ansiosta, ja niinpä loman vietto onkin hyvin vaivatonta.

Thaimaan monista rantakohteista tunnetuimpia ovat varmasti Phuket, Pattaya, Hua Hin ja Krabi. Myös hieman rauhallisempia kohteita löytyy, kuten Koh Samui ja Phi Phi –saaret. Näissä kohteissa on kaikissa eräs loistava piirre: tarjontaa on kaikille budjettitasoille, reppumatkailijamajoista luksuksennälkäisiin. Sama piirre toistuu myös maan muussa rakenteessa. Kaikkien rantakohteiden ympäristössä on eläväistä maaseutua rehevien trooppisten viidakoiden keskellä. Itse asiassa noin kaksi kolmannesta teollisuusvetoisen Thaimaan asukkaista asuu maaseudulla.

Tapu (James Bond -saari) on monille tuttu elokuvasta James Bond 007 ja kultainen ase

Tapu (James Bond -saari) on monille tuttu elokuvasta James Bond 007 ja kultainen ase

Kaikkein perinteisin thaimaalainen kohde on Phuketin saari maan länsirannikolla. Saarella on monia upeita rantoja, joista kuuluisin on varmasti Patong, joka on kerännyt ympärilleen valtavasti baareja, yökerhoja ja ravintoloita. Phuketin saari, kuten monet paikat länsirannikolla on kehittynyt rankasti viimeaikoina, mutta kauniita ja rauhallisia paikkojakin on yhä sielläkin. Krabin provinssi on taas tunnettu monista merellisistä aktiviteeteistään, kuten sukelluksesta ja lainelautailusta.

Bangkok on Kaakkois-Aasian keskus

Thaimaan pääkaupunki on 1700-luvulta alkaen ollut Bangkok. Muuten maatalouspainotteisen Thaimaan keskus on kasvanut viime vuosikymmeninä uskomatonta vauhtia, ja sen alueella asuu nykyisin yli 8 miljoonaa ihmistä. Thaimaan ja lähialueiden talousmoottorina Bangkokin ilme onkin modernisoitunut valtavasti, ja se on suosittu kaupunkimatkakohde mm. loistavien shoppailumahdollisuuksien vuoksi.

Bangkok - temppeli

Bangkokissa perinteinen buddhalaiskulttuuri kohtaan modernin suurkaupungin

Huomattavan suuresta koostaan huolimatta Bangkok on matkailijalle varsin helppo paikka. Tämä johtuu ennen kaikkea parannetusta liikenteestä. Uusittu lentoasema, vuonna 2004 valmistunut metro sekä skytrain helpottavat ja nopeuttavat liikkumista. Bangkokin kaupunginosista matkalaisten suosiossa on erityisesti Silom. Tämä leveiden jalkakäytävien ja vehreän Lumphini-puiston alue on keskittynyt Silom-kadun ympäristöön. Bangkok on todella tiivis kaupunki, ja niinpä kaikkialla on paljon nähtävää, eikä matkailijan välttämättä tarvitse juurikaan liikkua ydinalueilta, jollei välttämättä halua. Liikkuessa metron ja skytrainin linjojen ulkopuolella on yleisin valinta niin sanotut tuk-tukit, eli pienet mopotaksit. Hinta kannattaa sopia etukäteen, mutta muuten tuk-tukit ovat todella käteviä.

Bangkokin kaduilla saattaa törmätä niin huippumoderniin ostoskeskukseen kuin viidakosta talutettuun aikuiseen elefanttiinkin. Elefantit, joita tuodaan kaupunkiin turistien katsottavaksi, kärsivät ahtaissa kaupungeissa, ja niinpä niiden ruokkimisesta on määrätty sakkorangaistus, jonka ulkomaalainenkin voi saada, ja jota kannattaa varoa.

Pohjois-Thaimaan vuoristoalueet

Vaikka Thaimaa tunnetaan nimenomaisesti sen paratiisirannoista sekä Bangkokin suurkaupungista, on sen vuoristoinen pohjoisosa alkanut viime aikoina kiinnostaa monia. Pohjoisalueen maaseudulla erityinen houkutus on monenlaiset toiminnalliset matkat, kuten monenlaiset vaellukset ja muut retket. Chiang Mai on pohjoisalueen keskuspaikka, jonne pääsee kätevästi lentäen.

Toinen tärkeä keskus on Chiang Rai, joka sijaitsee aivan maan pohjoispäässä, lähellä Burman ja Laosin rajaa. Sinnekin pääsee lentokoneella, joten kaukaisuudestaan huolimatta sekin on lopulta kovin helppo kohde. Chiang Raissa ja muissa pohjoisen vuoristoseudun kaupungeissa hyvä idea on moottoripyörän vuokraaminen ja tutustuminen seutuun sen selässä. Tiet ovat kohtuullisessa kunnossa, ja seutu on luonnonkaunista sekä ihmiset vieraanvaraisia. Chiang Raissa on myös monia hämmästyttäviä, vanhoja, theravadabuddhalaisia temppeleitä, ja vaeltaminen maastossa onnistuu monilla kiinnostavilla reiteillä.

Thaimaalainen ruoka, kulttuuri ja elämä

Buddhalainen temppeli

Perinteinen buddhalainen temppeli on tuttu näky kaikissa thaikaupungeissa

Kuten jo mainittu, Thaimaa on yhä edelleen varsin perinteinen aasialainen ja buddhalainen valtio. Sen ihmiset ovat ystävällisiä, rauhaa rakastavia ja kiintyneitä omaan maaseutukulttuuriinsa. Sana thai tarkoittaakin vapautta. Samalla maa on myös alueen parhaimmin menestyviä talouskeskittymiä, ja avoin länsimaisille piirteille ja ihmisille. Maan monipuolinen luonto houkuttelee kulkemaan eri puolilla.

Thaimaalaiset syövät paljon riisipohjaisia, chilipitoisia pataruokia sekä erilaisia keittoja. Thaimaalainen ruoka on varsin omaperäistä, ja sen makuvalikoimaan kuuluu mielenkiintoisia piirteitä joita ei muualta löydä, ja kyse ei siis ole pelkästään polttavan tulisista kastikkeista. Eläminen Thaimaassa on lisäksi Suomeen verrattuna todella halpaa, ja kuitenkin kaikki modernit mukavuudet ja hyödykkeet ovat saatavilla. Maaseutu on thaikulttuurin ydin, ja siksi siihen todella kannattaa tutustua.

Matkustusajankohdaksi monet valitsevat hieman viileämmän ajanjakson joulu-helmikuussa, jolloin lämpötila on etelässäkin alle 32 astetta. Monsuuniaikaan kesä-syyskuussa on paljon sateita, ja pohjoisen vuorilla saattaa lämpötila laskea tuolloin jopa pakkasen puolelle. Yleisesti ottaen Thaimaa on kuitenkin hyvä kohde ympäri vuoden. Maahan suuntaavan kannattaa katsastaa myös äkkilähdöt Thaimaa-sivumme, josta löytyy kaikki äkkilähdöt Thaimaaseen.

Miksi suomalaiset sitten matkustavat yhä enemmän Thaimaahan? Thaimaa on kerta kaikkiaan upea kohde: moderni ja perinteinen, halpa mutta turvallinen, aurinkoinen mutta vuoristoinen.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Aasia, Matkakohteet, Rantalomat, Sukellus, Surffaus, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti