Tansania – luontosafareja ja valkeita hiekkarantoja

Tansania – luontosafareja ja valkeita hiekkarantoja

Tansania on valtavasta turistisuosiostaan huolimatta onnistunut säilyttämään koskemattomuutensa ja tämä yksi Afrikan mielenkiintoisimmista maista tarjoaakin matkailijalle unohtumattomia luontoelämyksiä savanneilla ja vuoristomaisemissa. Lisäksi Tansanian rannikon läheisyydessä sijaitseva Sansibarin saari on oiva paikka rauhalliselle rantalomalle. Tansania on sekoitus kaikkea, mitä matkailija voi lomaltaan toivoa: luontoa, rauhaa, ikimuistoisia kokemuksia ja viihtyisiä kaupunkeja, joissa pääsee tutustumaan maan asukkaiden mielenkiintoiseen elämään ja kulttuuriin.

Etninen ja trooppinen maa

Tansania on afrikkalainen tasavalta, joka sijaitsee Itä-Afrikassa. Sillä on useita rajanaapureita: Kenia, Ruanda, Burundi, Uganda, Kongo, Sambia Mosambik ja Malavi. Lisäksi idässä Tansanian rannikko päättyy Intian valtamereen. Tansanian tärkein kaupunki on edelleen Dar Es Salaam, vaikka maan virallinen pääkaupunki onkin ollut jo lähes parinkymmenen vuoden ajan Dodoma.

Tansaniassa asuu yli 40 miljoonaa ihmistä. Väestö koostuu yli 120:sta erilaisesta etnisestä ryhmästä. Maan puhutuin kieli on swahili, mutta englanti on hallinnon, talouden ja korkeakouluopiskelun kieli, joten matkailija pärjää sen turvin maassa oikein hyvin. Sansibarin saarella puhutaan paljon myös arabian kieltä.

Ngorongoron kansallispuisto (kuva: William Warby CC-BY)

Ngorongoron kansallispuisto (kuva: William Warby CC-BY)

Tansaniassa vallitsee aivan korkeimpia vuoria lukuunottamatta trooppinen ilmasto. Maassa on sadekausi, joka kestää marraskuusta huhtikuuhun. Tämä pätee suurimpaan osaan maata, mutta joissain osissa sataa epäsäännöllisemmin. Rannikolla sataa yleisesti enemmän kuin sisämaassa ja se on myös satunnaisesti hirmumyrskyjen aluetta. Paras aika matkustaa Tansaniaan on ilmaston puolesta toukokuusta lokakuuhun, jolloin maassa on kuivaa ja todella aurinkoista. Vuorokauden keskilämpötila pysyttelee kuitenkin ympäri vuoden koko maassa 30 asteen molemmin puolin. Joulu houkuttelee Tansanian täyteen turisteja, joten syksyllä matkustaminen kannattaa senkin vuoksi, että joka paikassa ei ole niin täyttä.

Luonnon monimuotoisuutta ja maailmanperintökohteita

Maantieteellisesti Tansania on monimuotoista aluetta. Rannikolla on tasankoa, kun taas keskiosassa maata on ylätasankoa ja pohjoisessa ja etelässä kunnon ylänköalueita. Tämän vuoksi myös maan kasvillisuus ja eläimistö ovat todella monimuotoisia ja länsimaisen matkailijan näkökulmasta katsottuna hyvin eksoottisia. Savanneja Tansaniassa on noin kolmannes maan pinta-alasta ja tunnetuimmat niistä lienevät Serengetin ruohosavannit. Savannien lisäksi Tansaniasta löytyy mangrove- ja vuoristometsiä.

Tansanian ainutlaatuinen maaperä, kasvit ja eläimet ovat tehneet maasta todella laajasti suojeltua aluetta. Tansaniassa on yhteensä 14 kansallispuistoa ja lisäksi muita erityissuojelukohteita. Tansaniasta löytyy myös kaiken kaikkiaan seitsemän Unescon maailmanperintölistalle päässyttä kohdetta, joita ovat Serengetin kansallispuisto, Kilimanjaron kansallispuisto, Sansibarin saarella sijaitseva Stone Town, Ngorongoron suojelualue, satamakaupunkien Songo Mnaran ja Kilwa Kisiwanin rauniot ja Kondoan kalliomaalaukset.

Afrikkalaista rauhaa ja koskemattomuutta

Kilimanjaron vuori (kuva: Dan Lundberg CC-BY-SA)

Kilimanjaron vuori (kuva: Dan Lundberg CC-BY-SA)

Tansania on matkailijalle todella monipuolinen ja innostava matkakohde. Turismi on yksi maan tärkeimmistä elinkeinoista, mutta siitä huolimatta massaturismi ei ole päässyt turmelemaan kaunista ja koskematonta luontoa tai rikkomaan aitoa afrikkalaista rauhaa ja tunnelmaa. Ensimmäisenä Tansaniasta tulevat mieleen upeat eläinten asuttavat savannit, jotka houkuttelevat turisteja ympäri vuoden erilaisille safareille.

Näiden lisäksi Tansanian vuoristot houkuttelevat vaelluksille ja kiipeilemään. Afrikan korkein vuori Kilimanjaro on ehdottomasti nähtävä ja koettava, jos vuoristovaellukset vähänkään kiinnostavat. Kun luontoa ja aktiviteetteja on tullut harrastettua riittämiin, voi hyvillä mielin vierailla taianomaisella Sansibarin saarella ja sen uskomattoman valkeilla hiekkarannoilla.

Tansaniassa on myös mielenkiintoisia kaupunkeja, kuten rannikolla sijaitseva Dar Es Salaam. Dar Es Salaam on myös paras paikka tehdä ostoksia, kuten paikallisia käsintehtyjä koruja ja muita esineitä ja kokea afrikkalainen suomalaiselle hivenen eksoottisempi ruokakulttuuri. Tämä kaikki onnistuu parhaiten suurella Kariakoo-torilla, joka on Tansanian suurin markkinapaikka. Dar Es Salaam on Tansanian talouselämän keskus ja sen huomaa hyvin mm. ihmisten määrästä. Kaupungissa pääseekin näkemään afrikkalaisia arvoja ja elämäntapoja parhaimmillaan. Lisäksi voi nähdä yhden maailman kauneimmista satama-alueista ja viehättäviä historiallisia rakennuksia.

Legendaarinen rantalomakohde Sansibar

Sansibarin upea saari on saavuttanut jo lähestulkoon legendaarisen maineen valkeine hiekkarantoineen ja erilaisine harrastusmahdollisuuksineen. Sansibar on sekoitus turismia ja afrikkalaista ainutlaatuista koskemattomuutta, sillä matkailusuosiosta huolimatta saari on edelleen luonnonmukainen ja erikoisella tavalla rauhallinen. Sansibarissa voi rantalomailun lomassa mm. sukeltaa ja kalastaa.

Saaren oma pääkaupunki Stone Town tuo pientä vastapainoa hiljaisille rannoille ja kaupungissa pääseekin halutessaan mm. tutustumaan afrikkalaiseen yöelämään ja tuon taianomaisen saaren asukkaiden perinteiseen elämänmenoon, kulttuuriin ja ilonpitoon. Kauniille Sansibarin saarelle voi piipahtaa joko suuremman Tansanian loman yhteydessä tai lähteä pelkästään sinne monipuoliselle rantalomalle.

Stone Townin rannikko (kuva: Eirik Newth CC-BY)

Stone Townin rannikko (kuva: Eirik Newth CC-BY)

Safarikokemuksia savanneilla ja vaelluksia Kilimanjaron vuoristossa

Tansanian henkeäsalpaavat savannit ovat tavallisimmin syy matkailijalle vierailla maassa. Tunnetuin on Serengetin ylänköalue ja sen lumoavan kaunis kansallispuisto. Serengetin halki kulkee todella vaikuttavan ja pysäyttävän näyn tarjoava Olduvain rotko, joka on osa Itä-Afrikan hautavajoamaa. Muita merkittäviä savanneja ja kansallispuistoja löytyy mm. Ngorongorosta ja Tarangiresta.

Tansanian savannit matkailija pääsee parhaiten kokemaan safareilla, joita järjestetään turisteille paljon. Missään muualla ei pääse näkemään Afrikan kuuluisaa the big fivea, eli leijonia, sarvikuonoja, elefantteja, leopardeja ja biisoneja samalla tavalla ja yhtä läheltä. Lisäksi voi nähdä vilauksia lukuisista muista villieläimistä ja eksoottisista linnuista, joita Tansaniasta löytyy yhteensä yli 800 erilaista lajia.

Savannien lisäksi ylänköalueet houkuttelevat vaelluksista ja patikoinnista kiinnostuneita. Varsinkin yksi maailman kuuluisimmista vuorista, Kilimanjaro, on sen verran tarunomainen, että matkailijat tahtovat ehdottomasti nähdä sen edes ohimennen. Jos pelkkä vilkaisu ei riitä, voi Kilimanjaron eri reiteille lähteä vaeltamaan ja kiipeilemään. Eri tasoiset reitit mahdollistavat myös aloittelijoille täysin turvallisen ja unohtumattoman vaelluskokemuksen.

Serengetin savanni (kuva: Harvey Barrison CC-BY-SA)

Serengetin savanni (kuva: Harvey Barrison CC-BY-SA)

Lähdössä Tansaniaan

Tansania on suosittu matkakohde, joten erilaisia pakettimatkoja sinne järjestetään myös Suomesta. Helpointa on löytää rantaloma Sansibariin, mutta nykyään tarjolla on myös erilaisia kiertomatkoja, joissa Tansania on yksi kohteista. Tyypillisiä ovat myös elämysmatkat Afrikan safareille.

Pelkkiä suoria lentoja ei Tansaniaan Suomesta löydy, mutta maa on kansainvälisesti ajatellen useiden hyvien kulkuyhteyksen varrella, joten välilaskullisia edestakaisia lentoja Dar Es Salamiin löytyy kyllä kattavasti eri lentoyhtiöiltä.

Tansaniaan matkustavat suomalaiset tarvitsevat viisumin, jonka saa Tansanian suurlähetystöstä Ruotsista tai vaihtoehtoisesti jonottamalla lentokentältä. Tansaniaan matkustaessa täytyy myös huolehtia kuntoon kaikki asianmukaiset rokotukset ja malarialääkitys.

Tansaniasta ei ole vaikea löytää majoitusta ja erilaisia vaihtoehtojakin on tarjolla runsaasti. Rantalomalle lähtevät löytävät Sansibarin saarelta luksusluokan hotelleja ja myös vaatimattomampia vaihtoehtoja ja suurimmissa kaupungeissa erihintaisia ja eri tähtiluokitusten hotelleja löytyy vieläkin enemmän. Luonnon keskellä majoittumisesta haaveilevat voivat suunnata mm. kansallispuistojen eri telttakohteisiin tai suloisiin ja viihtyisiin mökkeihin. Vaellukselle lähtevät matkailijat voivat valita telttamajoituksen lisäksi myös vuoristomajan.

Tansaniassa liikkuminen on turistille helpointa bussilla tai junalla ja myös naapurimaissa, kuten Keniassa vierailu onnistuu tällä tavoin kätevästi. Auton vuokraamista voi Tansaniassa harkita, mutta teiden paikoittaiseen huonokuntoisuuteen kannattaa varautua. Mahdollista on palkata myös paikallinen autonkuljettaja, joka tuntee tiet ennestään. Lentoliikenne maan sisällä on sujuvaa, mutta edellä mainittuihin vaihtoehtoihin nähden lentäminen on aavistuksen hintavampi matkustusmuoto.

Matkalinkit


Aihe: Afrikka
Lisää matkailuvinkki / kommentti