Tallinna – viihtyisä ja lähellä

Tallinna – viihtyisä ja lähellä

Suomalaisen tie käy Viron pääkaupunki Tallinnaan jo varsin totutusti lukuisilla päivittäisillä lauttavuoroilla Helsingin etelä- ja länsisatamasta. Lindalinen katamaraanialukset kuljettavat matkalaiset Tallinnaan nopeiten, puolessatoista tunnissa. Viking Linen, Tallinkin ja Eckerölinen risteilyaluksilta matkaan kuluu yhteydestä riippuen 2-3 tuntia. Päiväristeily on suosittu tapa poiketa lahden taakse. Mikäli Tallinnaan haluaa tutusua hiukan laajemmin ovat yöpymisen sisältävät matkapaketit hyvä vaihtoehto. Eri matkanjärjestäjillä on usein hotellin ja laivamatkan yhdistäviä tarjouksia, mikä tuo pientä luksusta arjen keskelle edulliseen hintaan.

Tallinna on pitkät perinteet omaava entinen hansakaupunki, joka oli keskiajalla tärkeä satama Itämeren kauppareiteillä. Tältä ajalta on peräisin kaupungin hyvin säilynyt ja ainutlaatuinen vanhakaupunki, joka on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Tanskalaiset valloittajat pitivät kaupunkia hallussaan 1200-1300 luvuilla ja juurruttivat maahan kristinuskon. Kaupungin nimen (Taani-linn) sanotaan olevan peräisin tältä ajalta, tanskalaisten rakennuttaman linnoituksen mukaan. Tanskalaisten jälkeen alkoi pitkä germaanisten valloittajien aikakausi, jota seurasi 1500-luvulta lähtien Ruotsin vallan aika. 1700-luvun alussa Venäjä valloitti Viron ja maasta tuli autonominen ruhtinaskunta, kunnes maa itsenäistyi Suomen tapaan ensimmäisen maailmansodan loppuvaiheessa vuonna 1918.

Tallinnan kattonäkymä

Näkymä yli Tallinnan kattojen

Historiallisen vanhankaupungin tunnelmaa

Tallinna on varsin viehättävä vierailukohde, etenkin historiallista eurooppalaista kaupunkimiljootä arvostaville. Keskiaikaisen muurin ympäröimä vanhakaupunki tarjoaa mahdollisuuden tunnelmoida kapeiden kujien, pienien aukioiden, sekä keskiaikaisten kirkkojen lomassa. Raatihuone aukioineen (Raekoja plats) on vanhankaupungin sydän, missä järjestetään monenlaisia kulttuuritapahtumia ympärivuoden. Vanhankaupungin eteläisen portin lähellä sijaitsee norjalaisen kuninkaan Olav II mukaan nimetty Pyhän Olavin kirkko, joka oli 120 metriä korkean torninsa ansiosta aikanaan Euroopan korkein kirkko. Tornin näköalatasanteelta voi kätevästi hahmottaa koko vanhankaupungin.

Toompean mäki on historiallinen aristokraattien asuinalue, ja nykyään Viron valtaeliitin keskittymä. Mäeltä aukeavat upeat näkymät yli kaupungin. Mäen korkeimmalla kohdalla sijaitsee 1200-luvulla rakennettu tuomiokirkko. Upea Aleksander Nevskin katedraali puolestaan rakennettiin mäelle Venäjän vallan aikaan 1800-luvun lopulla. Viron parlamentti kokoontuu 1200-1300 luvuilla rakennetussa kauniissa Toompean palatsissa, jonka merkillepantavana yksityiskohtana on näyttävä, 10 kerroksinen Hermannintorni.

Taide-elämyksiä Tallinnassa

Tallinnan taidekeskus Kumu

Tallinnan taidekeskus Kumu (kuva: Lars Plougmann CC BY SA 2.0)

Keskustan itäpuolella sijaitseva kaunis puistomainen Kadriorgin kaupunginosa on todellinen arkkitehtuurin keidas. Alueella sijaitsee useita eri tyylikautta edustavia huviloita ja kartanoita sekä koristeellinen Kadriorgin palatsi, jonka Venäjän tsaari Pietari Suuri rakennutti aikoinaan perheensä kesänviettopaikaksi. Nykyään palatsissa on nähtävillä Viron taidemuseon ulkomaisen taiteen kokoelma. Vuonna 2006 valmistunut massiivinen nykytaiteenmuseo Kumu sijaitsee myös Kadriorgissa.

Vanhassa kaupungissa sijaitsevassa Viron historiallisessa museossa on näytteillä kattava kokelma maan pitkään historiaan liittyvää eri kategorioiden aineistoa, kuten arkeologisia löytöjä, valokuvia sekä esineistöä. Vanhassa kaupungissa voi piipahtaa myös pieniin gallerioihin sekä käsityöliikkeisiin.

Ulkoilmaelämää Tallinnassa

Päiväretkeläinen harvemmin ennättää vierailla muualla kuin Tallinnan keskustassa, satamassa sekä vanhassa kaupungissa. Tämä on sääli, sillä kaupungin laitamilla on vielä paljon nähtävää. Piritan kaupunginosa sijaitsee kaupungin koillisosassa meren rannalla ja on vehmaine jokisuistoineen ja parin kilometrin pituisine hiekkarantoineen todellinen kesäparatiisi. Paikalliset sekä turistit suuntaavat Piritaan ulkoilemaan sekä kesäisin suositulle uimarannalle. Rannan tuntumasta löytyy myös viihdettä, mm. kylpylähotelli, baareja sekä keilarata. Piritassa sijaitsevassa Tallinnan 300 metrisessä televisiotornissa on 170 metrin korkeudella näköalatasanne sekä ravintola.

Piritanjoki sekä sen puistomaiset reunustat ovat upeaa ulkoilumaastoa. Myös Tallinnan kasvitieteellinen puutarha levittäytyy Piritanjoen ympäristöön tuhansine kasveineen. Lähistöllä sijaitsevan 1400-luvulta peräisin olevan Pyhän Birgitin luostarin raunioiden alueella järjestetään ulkoilmakonsertteja ja muita kesäisiä tapahtumia. Tunnettujen laulujuhlien päänäyttämö Tallinnan laululava sijaitsee myös Piritassa.

Vauhdikkaampaa viihdettä löytyy Rocca al Maren alueelta, joka sijaitsee noin viisi kilometriä keskustasta länteen. Idyllinen ulkomuseo esittelee muunmuassa eri aikakausien tuulimyllyjä, maalaistaloja sekä vanhan puukirkon. Tallinnan eläintarha sekä Rocca al Maren tivoli tarjoavat tekemistä etenkin lapsiperheille.

Syö ja juo Tallinnassa

Herkuttelu on Tallinnassa sallittua. Hintatasoltaan ja tarjonnaltaan vaihtelevia ravintoloita on jokaiseen makuun. Vanhassa kaupungissa voi täyttää kupunsa aitoon vanhanajan tyyliin esimerkiksi sian potkalla ja hapankaalilla raatihuoneen takana sijaitsevassa Olde Hansassa. Eestimaja on toinen suosittu perinteikäs ravintola. Venäläisessä ravintola Troikassa puolestaan voi herkutella miehekkäästi karhunliha stroganoffilla. Mikäli keskiaikainen ruokavalio tuntuu liian raskaalta voi katsastaa esimerkiksi virolaisen nykykeittiön tarjontaa trendikkäässä ravintola MEKK:ssä. Vuonna 2005 uusitun Tallinnan päärautatieaseman (Baltijaam) yläkerrasta löytyy oivallinen ravintola Travel, joka tarjoaa virolaisia sekä kansainvälisempiä makuja edulliseen hintaan.

Tallinna tunnetaan myös railakkaasta yöelämästään. Baarit ja klubit ovat keskittyneet vanhan kaupungin läheisyyteen. Kaupungista löytyy kaikkea huipputyylikkäistä klubeista rentoihin pubeihin. Prive, Hollywood ja Club Parlament edustavat ensinmainittua. Hell Hunt ja Scotland Yard puolestaan ovat hyviä vaihtoehtoja pubimiljööstä pitäville. Rock cafessa voi seurata paikallisten bändien keikkoja.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat Risteilyt

Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Risteilyt, Teema
Yksi komentti. Haluatko lisätä vinkin tai kokemuksen kaikkien iloksi?

  • Maijal sanoo:

    Maailman paras lettupaikka Kompressor kannattaa käydä ainakin katsastamassa. Lettuja saa sekä suolaisella että makealla täytteellä. Hinnatkaan eivät ole pahat. Sijaitsee Rataskaevu -kadulla.

Lisää matkailuvinkki / kommentti