Ystävällinen ja raikas miljoonakaupunki Sydney

Ystävällinen ja raikas miljoonakaupunki Sydney

Sydney on yksi maailman tunnetuimmista kaupungeista ja sillä on sydämellinen maine. Australaista rentoa elämänasennetta henkivä suurkaupunki tarjoaa matkailijalle unohtumattoman kaupunkilomakokemuksen, josta ei vaihtelua puutu. Sydneyn vetovoima piilee ystävällisissä asukkaissa, rennossa tunnelmassa ja toisistaan eroavista kaupunginosista, joista kaikista löytyy jotain uutta ja ihmeellistä. Pilvenpiirtäjien ja korkeiden rakennusten vastapainoksi Sydneystä löytyy myös surffareiden oma paratiisi.

Rento ja lämminhenkinen metropoli

Valovoimainen Sydney on Australian suurin kaupunki ja samalla Uuden Etelä-Walesin osavaltion pääkaupunki. Kaupunki sijaitsee Australian kaakkoisosrannikolla ja se on rakentunut maailman suurimman luonnonsataman Port Jacksonin ympärille. Sydneyssä asuu noin 4,5 miljoonaa asukasta.

Sydneyssä vallitsee subtrooppinen ilmasto, joten oikein kylmää ei ole missään vaiheessa vuotta, vaan talvet ovat leutoja, siinä missä kesät lämpimiä. Lämmintä on tammikuussa, jolloin lämpötila kohoaa helposti 30 asteen tuntumaan. Sydneyyn voi sään puolesta matkustaa vaikka koko vuoden, mutta tyypillistä on lähteä Suomen talvea pakoon Australian lämpöön.

Sydney on yksi maailman suosituimpia kaupunkeja ja syystä. Useita kilometrejä pitkä rantaviiva ja miljoonakaupunungin tunnelma luovat ainutlaatuisen kontrastin kaupunkiin, joka on tunnettu urheilusta, festivaaleista ja kulttuurielämyksistä. Sydney on todellinen suurkaupunki lukuisine pilvenpiirtäjineen. Hektinen elämänmeno kuitenkin unohtuu, kun vastaan tulee iloisia ja ystävällisiä australialaisia, jotka saavat matkailijan tuntemaan heti olonsa kotoisaksi.

Kiehtova Sydneyn Oopperatalo

Sydneyn Oopperatalo

Sydneyn Oopperatalo

Sydney on tunnettu suurista rakennuksistaan ja maamerkeistään. Kuuluisin kaikista on taatusti klassisen upea Sydneyn Oopperatalo, joka eroaa kaikista muista kaupungin rakennuksista omintakeisella arkkitehtuurillaan ja on kohonnut jopa Unescon maailmanperintöluetteloon. Nimestä huolimatta rakennuksessa ei pääse kokemaan pelkkää oopperaa, vaan, se on keskeinen paikka myös muulle esittävälle taiteelle, kuten teatterille ja baletille.

Oopperatalo kiehtoo monia, joten opastetulla kierroksella on mahdollista päästä tutustumaan oopperataloon perinpohjaisesti. Sesonkiaikoihin kierrokset ovat usein täyteen varattuja, joten vierailu kannattaa ajoittaa ruuhkien ulkopuolelle jos mahdollista.

Tunnetut näköalapaikat Sydney Tower ja Sydney Harbour Bridge

Sydney Harbour Bridge

Sydney Harbour Bridge

Muita tunnettuja maamerkkejä ovat yksi kaupungin pilvenpiirtäjistä, Sydney Tower, sekä Sydney Harbour Bridge. Sydney Towerin antenni on lähes 300 metrin korkeudessa, kun taas kauniilla kaarisillalla on korkeutta 139 metriä. Aikoinaan Sydney Harbour Bridge oli Sydneyn korkein rakennelma. Edelleen se on yksi merkittävimmistä Sydneyn tunnusmerkeistä ja sillan kaarelle kiipeäminen onkin monen matkailijan haaveena. Nykyään kiipeäminen on jopa mahdollista pääsymaksua vastaan. Parempia näkymiä saa Sydneyn ylle hakea.

Sydney Tower on monien mielestä turvallisempi vaihtoehto katsella näkymiä, sillä kyseessä on suljettu torni. Lasitetulta näköalatasanteelta näkee pitkälle kaupungin ylle. Hurjemmat voivat katsella nähtävyyksiä myös ulkopuolelta osallistumalla Skywalk-kierrokselle.

Markkinatunnelmaa ja shoppailumahdollisuuksia

Nähtävyyksiä lukuunottamatta Sydneyn keskusta-alue ei välttämättä ole matkailijalle kaikkein otollisin ajanviettopaikka. Sydneyn sydämelliseen tunnelmaan pääseekin tutustumaan helpoiten, kun poistuu aivan ydinkeskustasta. Markkinoista ja mukulakivikaduista tunnettu The Rocksin kaupunginosa kiteyttää erinomaisesti australialaisen rennon elämänasenteen ja tarjoaa matkailijalle viihtyisiä pikkukahviloita ja osviittaa siitä, mistä Sydneyn kaupunki kerran sai alkunsa. Juhla-aikoina The Rocks on erityisen kansoitettu ja parhaat uuden vuoden bileet löytyvätkin tästä osasta Sydneytä.

Sydneyssä on The Rocksin lisäksi myös muita vierailemisen arvoisia kaupunginosia. Darlinghurst on erinomainen paikka shoppailijalle ja kaupunginosan oma shoppailukatu Oxford Street tarjoaakin tekemistä ja lukuisia kauppoja useaksi tunniksi. Toinen samankaltainen kaupunginosa on Kings Cross. Kings Cross on shoppailumahdollisuuksiltaan suppeampi kuin Darlinghurst, mutta tarjoaa ainakin hyvää vaihtelua. Erityisen tunnettu Kings Crossin kaupunginosa on vilkkaasta yöelämästään, joten tanssimista ja juhlintaa kaipaavan kannattaa suunnata sinne ilta-aikaan.

1800-luvun arkkitehtuuria ja yliopistokulttuuria

Sydneyn yliopiston päärakennus

Sydneyn yliopiston päärakennus

Sydney on mielenkiintoinen kaupunki, koska kaikki sen kaupunginosat ovat niin erilaisia ja tarjoavat aina jotain uutta. Paddingtonissa pääsee näkemään todennäköisesti enemmän vihreää kuin missään muussa kaupunginosassa ja lisäksi Paddingtonissa hurmaavat 1800-luvulta peräisin olevat rakennukset. Paddingtoniin kannattaa sellaisen shoppailijan lähteä, joka on jo ehtinyt katsastamaan perinteisempien ostoapajien tarjonnan, sillä kaupunginosasta löytyy paljon kivoja erikoiskauppoja ja markkinapaikkoja.

Newtownin työläishenkinen kaupunginosa on kuuluisa Sydneyn yliopistosta, joka on yksi Australian ja kenties jopa maailman parhaita yliopistoja. Newtownissa asuu paljon opiskelijoita, minkä voi nähdä nuorekkaasta katukuvasta. Glebe puolestaan henkii boheemiutta ja opiskelijoiden lisäksi siellä voi törmätä erityisesti taiteilijoihin ja omantienkulkijoihin, jotka ovat kaivanneet pois Sydneyn suurkaupungin vilkkaimmasta vilinästä.

Ihastuttava satama-alue ja surffiparatiisi Bondi Beach

Bondi Beach (kuva: Adam.J.W.C. CC-BY-SA)

Bondi Beach (kuva: Adam.J.W.C. CC-BY-SA)

Sydney on rannikkokaupunki, joten ei liene yllätys, että satama on yksi kaupungin merkittävimmistä alueista. Satama on turisteillekin kiinnostava nähtävyys ja Darling Harbourista voi taas etsiä erilaista näkökulmaa Sydneyyn lukuisiin shoppailumahdollisuuksiin. Darling Harbourissa järjestetään merkittävä osa Sydneyn kulttuuritapahtumista, joten kannattaa tarkistaa, jos vaikka suosikkiartisti olisi sopivasti satamassa esiintymässä.

Miljoonakaupunki Sydney on kuuluisa paitsi pilvenpiirtäjistä ja suurista rakennuksista, myös kilometrin pituisesta Bondi Beach rannasta. Ranta on erinomainen vaihtoehto hektiselle shoppailupäivälle ja tarjoaa mahdollisuuksia mm. surffailuun ja auringonpalvomiseen. Viihtyisät rantakahvilat ovat erinomainen paikka tarkkailla muita rannallaolijoita ja nauttia tunnelmasta. Bondi Beach on tunnetuin Australian turistirannoista, mutta ei kuitenkaan ainut myöskään Sydneyssä, vaan tarjolla on lukuisia pienempiä vaihtoehtoja.

Bondi Beachilla surffaaminen on turvallista lukuisten rantavahtien ansiosta, vaikka lasten toki kannattaakin olla erityisen varovaisia suuremmissa aallokoissa. Rannalla riittää kuitenkin myös muita aktiviteetteja kuin surffausta, joten päivää voi mukavasti viettää koko perheen parissa ja syödä hyvin jossakin Bondi Beachin ravintoloista.

Sydneyyn matkailijalle

Suomesta ei pääse Sydneyyn suoralla lennolla, joten on varauduttava pitkiin lentoaikoihin ja ainakin yhteen välilaskuun. Välilasku tehdään useimmin Lontoon, Singaporen tai Hong Kongin kautta. Jos mielii edullisesti maailma toiselle puolen, kannattaa metsästää edullisia lentoja ajoissa. Varsinkin sesonkiaikoihin lennoista saattaa joutua maksamaan hyvinkin paljon.

Sydneystä ei majoitusta tarvitse hakemalla hakea, sillä erilaisia vaihtoehtoja riittää kyllä. Tarjolla on eritasoisia hotelleja ja hostelleja sekä aivan keskeltä kaupunkia että lähialueilta. Mitä lähempänä kaupungin sydäntä ollaan, sitä enemmän majoituksesta saa maksaa.

Sydneyssä kulkuneuvon valinta riippuu paljon siitä, minne tahtoo mennä. Moniin paikkoihin aivan keskustassa pääsee ihan kävellenkin, mutta matkailijan onni on, että Sydneyn julkinen liikenne toimii varsin hyvin. Helpoin julkinen kulkuneuvo on ehdottomasti metro, jolla pääsee kaupunginosasta toiseen hetkessä. Myös bussimatkat ovat hyvä vaihtoehto, varsinkin jos mielii matkustaessa katsella maisemia.

Erilaiset lautat kuljettavat ihmisiä säännöllisesti satamasta muualle Sydneyyn ja lauttamatkat ovat myös suosittuja maisemien ja nähtävyyksien vuoksi.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Australia ja Uusi-Seelanti, Kaupunkilomat, Matkailu, Matkakohteet
Lisää matkailuvinkki / kommentti