Sydney – rentoa kaupunki- ja rantalomailua

Sydney – rentoa kaupunki- ja rantalomailua

New South Walesin osavaltion pääkaupunki Sydney sijaitsee Australian kaakkoisrannikolla. Kaupunki on muodostunut Port Jacksonin luonnonsataman ympärille. Suuri miljoonakaupunki ei tunnu nukkuvan koskaan. Mikä kuitenkin mukavinta, Sydneyn ydinkeskusta on kaupungin koosta huolimatta helppo ottaa haltuun kävellen. Ystävälliset ja rennot ihmiset, hyvät ostosmahdollisuudet, upeat rannat, maistuva ruoka ja lähellä olevat luontokohteet ovat avaimet onnistuneeseen lomaan.

Sydney Harbour Bridge, Sydney Opera House ja The Rocks

Vuonna 1932 käyttöön otettu, yli kilometrin pituinen teräksinen holvisilta Sydney Harbour Bridge on Sydneyn ehdoton maamerkki. Silta jakaa kaupungin selkeästi kahteen osaan. Sen kupeessa on kaupungin ehkäpä kuuluisin rakennus, vuonna 1973 valmistunut, linjakas Sydney Opera House. Valkoinen marmorirakennus on Unescon maailmanperintökohde. Oopperatalo on Australian oopperan sekä Sydneyn sinfoniaorkesterin ja teatterin kotitalo, joiden lisäksi rakennuksessa esiintyy aika ajoin myös vierailevia baletti- ja teatteriryhmiä. Aivan Sydney Harbour Bridgen ja oopperatalon tuntumassa olevaa Sydneyn historiallista vanhaakaupunkia kutsutaan nimellä The Rocks. Alueella kannattaa piipahtaa päivän käännyttyä illaksi, jolloin sen täyttävät iltaa istumaan tulleet ihmiset.

Sydney Harbour Bridge ja Sydney Opera House ovat kaupungin maamerkkejä. (kuva: Ian CC-SA)

Sydney Harbour Bridge ja Sydney Opera House ovat kaupungin maamerkkejä. (kuva: Ian CC-SA)

Darling Harbour, Bondi Beach ja Manley Beach

Darling Harbour on toiminut ennen teollisuusalueena. Nykyään satama on viihtyisä huvikeskittymä vailla vertaa: ostoskeskuksia, tunnelmallisia kahviloita ja herkullista ruokaa tarjoavia ravintoloita täynnä olevalla alueella järjestetään lisäksi festivaaleja. Darling Harbourissa esiintyvät myös pitkin päivää erilaiset katutaiteilijat. Siellä sijaitsevat Sydney Aquarium ja Sydney Wildlife World ovat mukavia koko perheelle sopivia tutustumiskohteita.

Circular Quaylta lähtee lauttoja muun muassa kuuluisille Bondi Beachille ja Manley Beachille – Sydneyssa ranta- ja kaupunkielämä yhdistyvät saumattomasti. Bondi Beach sopii voimakkaiden aaltojen ja virtausten vuoksi parhaiten surffaamaan mieliville, mutta ranta on silti näkemisen arvoinen. Sen lähellä on muutamia pienempiä rantoja. Manley Beach puolestaan sijaitsee kaupungin pohjoispuolella.

Darling Harbourin alue näyttää komealta iltavalaistuksessaan. (kuva: Adam.J.W.C. CC-SA)

Darling Harbourin alue näyttää komealta iltavalaistuksessaan. (kuva: Adam.J.W.C. CC-SA)

Ostoksille!

Kaupungin parhaat kaupat löytyvät Queen Victoria Buildingista ja Pitt Street Mallista. Paddingtonin alueella on puolestaan erityisesti antiikkiliikkeitä ja taidegallerioita, mutta myös runsaasti mukavia baareja ja ravintoloita. Lauantaisin Paddington Village Uniting Church -kirkon vieressä järjestetään Paddington Bazaar -markkinat, joilta voi tehdä kiehtovia löytöjä kotiinviemisiksi. Alueen viktoriaaniset talot ovat upeita. Kannattaa pyörähtää myös Chinatownissa.

Blue Mountains ja Hunter Valley

Vajaan 80 kilometrin päässä Sydneysta olevat Blue Mountains -vuoret tarjoavat lisää nähtävää. Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvat vuoret hiekkakivijyrkänteineen, kallioineen ja laaksoineen ovat unohtumaton kokemus. Mikäli aikaa on, kannattaa yöpyä jossakin alueen pikkukylistä. Esimerkiksi pittoreski ja tunnelmallinen Leura on mukava levähdyspaikka. Kylä on kauneimmillaan keväisin puutarhafestivaalien aikaan.

Three Sisters on tunnetuin Blue Mountainsin kivimuodostelmista.

Three Sisters on tunnetuin Blue Mountainsin kivimuodostelmista.

Hunter Valleyn viininviljelyperinteet juontavat juurensa aina 1800-luvun alkupuolelle asti. Alueella on nykyään miltei sata viinitilaa. Viininystävä varaakin reilusti aikaa ja yöpyy vaikkapa viehättävässä Pokolbinin kylässä.

Matkaan!

Sydney kuuluu useammankin matkanjärjestäjän kohdevalikoimaan. Suurkaupunkiin voi varata matkan esimerkiksi Helin Matkojen tai Kaleva Travelin kautta. Sydney kuuluu myös Tjäreborgin Flex-omatoimikohteisiin. Finnmatkojen TEMA-kiertomatkavalikoimassa on Australia – Down Under -kokonaisuus, jonka etappeihin Sydneykin lukeutuu. Kaupungista on hyvät kulkuyhteydet muualle Australiaan. Mikäli haluaa tutustua maahan laajemmin, kannattaa tutkailla ainakin Indian Pacific – ja The South Pacific Express -junien reittejä. Australiaan matkustettaessa tarvitaan viisumi, ja passin tulee olla voimassa koko matkan ajan.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Australia ja Uusi-Seelanti, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Rantalomat, Surffaus, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti