Sveitsi – Alppien ja ruokaelämysten maa

Sveitsi – Alppien ja ruokaelämysten maa

Korkeista, lumihuippuisista vuorista, jodlauksesta, alppitorvista ja -tähdistä, laadukkaista linkkuveitsistä, herkullisista juustoista ja täydellisestä maitosuklaasta – niistä, ja paljon muusta, on Sveitsi tehty. 

Euroopan vauraimpia maita

Sveitsi sijaitsee Keski-Euroopassa Italian, Itävallan, Liechtensteinin, Ranskan ja Saksan kainalossa. Maa on jaettu 26 kantoniin, jotka jakautuvat edelleen maakunniksi. Jokaisella kantonilla on oma perustuslakinsa ja lainsäädäntönsä. Sveitsi on Euroopan vauraimpia maita, ja sen virallinen rahayksikkö on Sveitsin frangi. Sekä saksa, ranska, italia ja retoromaani ovat maan virallisia kieliä, yleisimmät uskonnot ovat katolilaisuus ja protestanttisuus.

Alppien peitossa

Sveitsi jakautuu maantieteellisesti kolmen osaan: Jura-vuoristoon, Keskimaahan ja Alppeihin. Luoteis-Sveitsin Jura-vuoristo on metsien ja niittyjen peittämää aluetta, ja vuoret laskeutuvat jyrkästi Keskimaalle. Keskimaa on Genèvejärvestä Bodenjärvelle ulottuva, suhteellisen matala alue, josta kuitenkin kohoaa joitakin korkeampia huippuja.

Koko Sveitsin läpi kulkevat Alpit kattavat yli puolet maan pinta-alasta. Alppien huiput ovat korkeimmillaan Wallisin Alpeilla, joista osa on Italian puolella. Yli 4,5-kilometrinen Dufourspitze on niiden korkein kohta. Alppeihin kuuluvien vuorien väliin jää paljon laaksoja ja jäätiköitä, ja sieltä saavat alkunsa myös Reinin kaltaiset Euroopan suuret joet. Isojen korkeuserojen vuoksi lämpötilat ja sademäärät vaihtelevat suuresti eri osissa maata. Kasvillisuus on alhaalla vuorenrinteillä lehtimetsää, ylempänä havumetsää ja kaikista korkeimmilla alueilla on alppiniittyjä.

Andermatt on tunnelmallinen, perinteinen sveitsiläiskylä. (kuva: Badener CC-BY)

Andermatt on tunnelmallinen, perinteinen sveitsiläiskylä. (kuva: Badener CC-BY)

Sveitsissä on erinomaiset talviurheilumahdollisuudet, ja tasokkaita laskettelukeskuksia on lukuisia. Esimerkiksi Davosissa on laskettelurinteiden lisäksi runsaasti merkittyjä patikointireittejä ja golfkenttiä. Rauhallisessa Andermattin vuoristokylässä ei ole vielä ruuhkaa, mutta se on nappivalinta enemmän laskeneille. Legendaarinen St.Moritz on taasen tunnelmaltaan täysin erilainen, trendikäs ja kuhiseva näyttäytymispaikka.

Juustoja ja maitosuklaata

Sveitsin ruokakulttuuri on sekoitus italialaista, ranskalaista ja saksalaista keittiötä. Juustosta ja valkoviinistä valmistettu fondue, johon kastetaan leipäkuutioita, on tyypillinen ruoka. Myös raclette, jossa juustoa sulatetaan pannussa ja syödään sitten esimerkiksi pienien perunoiden, sienien, ilmakuivatun kinkun, suolakurkkujen ja muiden kasvisten kera, on suosittu ruokalaji. Röstiperunat ovat kansallisruokaa, ja lisäksi syödään paljon tuoretta kalaa. Tuliaisiksi kannattaa hankkia paikallisia, maailmankuuluja juustoja, kuten emmentalia ja gruyèrea, sekä maitosuklaata ja myslia, jotka molemmat ovat Sveitsistä lähtöisin. Sveitsiläiset viinit ovat myös laadukkaita, ja niitä tuotetaan erityisesti Valais’n ja Vaudin kantoneissa.

Tyylikäs Zürich

Metsäisten harjanteiden ympäröimä, viehättävä Zürich sijaitsee Pohjois-Sveitsissä. Se on maan suurin kaupunki ja liiketalouden keskus. Tutki Niederdorfissa eli vanhassa kaupungissa olevan, kuuluisan Bahnhofstrassen liikkeitä ja alueen sympaattisia pikkuputiikkeja ja pysähdy välillä lounaalle johonkin tunnelmallisista kahviloista. Ihaile Zürich-järveä pitkin puksuttavia höyrylaivoja rantaa myötäilevältä kävelytieltä, joka sukeltaa välillä vehreisiin puistoihin. Yöelämä sykkii vilkkaana Zürich-Westin entisellä teollisuusalueella, jonka tehdashalleissa voi käydä kuuntelemassa myös musiikkiesityksiä.

Bahnhofstrasse on tyylikäs ostoskatu. (kuva: Roland zh CC-SA)

Bahnhofstrasse on tyylikäs ostoskatu. (kuva: Roland zh CC-SA)

Kansainvälinen Genève

Genève sijaitsee samannimisen järven rannalla, Länsi-Sveitsissä, aivan Ranskan rajan tuntumassa. Alppien ja Jura-vuoriston ympäröimässä kaupungissa on useiden kansainvälisten organisaatioiden pääkonttori. Niinpä ei ole ihme, että kaupungin asukkaista peräti 40% on ulkomaalaisia. Lähde järviristeilylle, tutki keskiaikaista vanhaa kaupunkia nähtävyyksineen tai piipahda Bains des Pâquis -kylpylässä. Genève on myös oiva Sveitsin-loman kiintopiste, sillä Euroopan parhaimpiin hiihtokeskuksiin on sieltä käsin lyhyt matka.

Genèvejärvellä olevan Jet d'Eau -suihkulähteen vesi ruiskuaa 140 metrin korkeuteen. (kuva: User:Nauticashades CC-BY)

Genèvejärvellä olevan Jet d'Eau -suihkulähteen vesi ruiskuaa 140 metrin korkeuteen. (kuva: User:Nauticashades CC-BY)

Matkaan!

Useiden matkanjärjestäjien, kuten Aurinkomatkojen, Tjäreborgin ja Kaleva Travelin, kautta saa varattua valmiita Sveitsin-matkoja. Tarjolla on myös erilaisia opastettuja teemamatkoja, kuten laskettelu- ja vaellusreissuja. Lennot on helppo varata itsekin, sillä esimerkiksi Blue1 lentää suoria lentoja Zürichiin ja Finnair Geneveen ja Zürichiin. Majoitusvaihtoehtoja on tarjolla laidasta laitaan sen mukaan, mikä on matkan tarkoitus.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Golf, Kaupunkilomat, Laskettelu, Matkakohteet, Teema, Vaellus
Lisää matkailuvinkki / kommentti