Sri Lanka – teen, tropiikin ja tuhatvuotisen historian maa

Sri Lanka – teen, tropiikin ja tuhatvuotisen historian maa

Sri Lanka on unohtumaton yhdistelmä paratiisimaisia rantoja, kansallispuistoja norsuineen ja leopardeineen sekä maailmankuulua teetä ja herkullista ruokaa. Pienellä saarella Intian valtameressä on lisäksi pitkä ja jännittävä historia, joka ulottuu jopa 10 000 vuoden taakse.

Hinduilla on miljoonia jumalia (Kuva: Malcolm Browne CC BY-ND 2.0)

Hinduilla on miljoonia jumalia (Kuva: Malcolm Browne CC BY-ND 2.0)

Sri Lanka on pieni, noin kolmanneksen Suomen koosta käsittävä saari Intian eteläpuolella, Intian valtameressä. Maassa asuu 22 miljoonaa asukasta, joista suurin osa on buddhalaisia. Seuraavaksi eniten maassa on hinduja. Buddhalaisten singaleesien ja hindulaisten tamilien välit kiristyivät sisällissodaksi, joka vaivasi maata vuosien 1983–2009 ajan. Lisäksi vuoden 2004 tsunami kylvi tuhoa myös Sri Lankassa. Maan tilanne on nyt kuitenkin rauhallinen, vaikka se on kokenut kovia. Sri Lankan virallisia kieliä ovat sinhala, tamili ja englanti, jolla pärjääkin maassa hyvin.

Monsuunien välissä Sri Lankaan

Sri Lankan saarella vallitsee trooppinen ilmasto, ja sateita saarelle tuovat koillismonsuuni joulukuusta maaliskuuhun ja kaakkoismonsuuni kesäkuusta lokakuuhun. Rannikolla lämpöä piisaa ympäri vuoden, sisämaassa on hieman viileämpää korkeuserojen vuoksi. Sri Lankaan kannattaakin suunnata monsuunien välissä, marraskuussa tai huhti-toukokuussa.

Surffaajan & ruskettujan maa

Sri Lanka eli ylevä maa on rantalomailijalle loistokohde: saarta ympäröi ihanat hiekkarannat joka puolelta. Ruskettumisen lisäksi vesipedot voivat surffata ja sukeltaa. Parhaat surffipaikat ovat Arugam Bay ja Hikkaduwa, joista ensimmäisessä surffituulet puhaltavat toukokuusta lokakuun alkuun ja jälkimmäisessä taas lokakuusta huhtikuun loppuun.

Historiaa tuhansien vuosien takaa

Myös historiannälkäisille Sri Lanka tarjoaa ihmeteltävää. Historia näkyy esimerkiksi yhdessä maailman vanhimmista kaupungeista, Anuradhapurassa, jonka historia ulottuu 3000 vuoden taakse. Kaupunki on myös yksi buddhalaisten pyhiä kaupunkeja. Niin buddhalaisia kuin hindulaisiakin temppeleitä löytyy saarelta pilvin pimein, mutta niissä pitää kunnioittaa paikallisten tapoja: olkapäät ja polvet tulee peittää ja ottaa kengät pois jalasta. Pukeutuminen on muutenkin konservatiivista saarella, ja etenkin Buddhan kuvia vaatteissa tai esimerkiksi tatuoinneissa tulee välttää. Maan pääkaupunki Colombo taas tarjoaa niin historiaa kuin muutakin nähtävää ja tehtävää: museoita, temppeleitä, shoppailtavaa ja vaikkapa tanssi- ja rummutusesityksiä.

Luonnonpuistojen Sri Lanka

(Kuva: uditha wickramanayaka CC BY 2.0)

(Kuva: uditha wickramanayaka CC BY 2.0)

Maassa on 15 luonnonpuistoa, joista suurin on nimeltään Yala. Kansallispuisto Yalassa voi ihastella aasiannorsuja, leopardeja, sambarhirviä, villisikoja, apinoita, huulikarhuja ja valtavasti erilaisia lintuja. Sri Lankan kaunein luonto löytyykin luonnonpuistoista. Lyhyiden välimatkojen maassa on mahdollista yhdistää nämä kaikki yhteenkin reissuun.

Teen ja herkuttelun maa

Sri Lanka on erityisen kuuluisa Ceylon-teestään ja kanelistaan. Lisäksi saarella kannattaa syödä lounasaikaan maan perinneruokaa, johon kuuluu suuri annos riisiä ja valtavasti lisukkeita, joita voi olla jopa kaksitoista erilaista sekä papadam-leipää. Lisukkeista löytyy esimerkiksi kalaa, lihaa ja munaa, höystettynä kookosmaidolla ja mausteilla. Iltaisin paikalliset syövät nuudeleita tai pannukakkuja ja aterioiden väliin mahtuu vielä välipaloja, kuten hedelmiä.

Suunnitelmissa Sri Lankan matka

Sri Lankaan pääsee niin paketti- kuin omatoimimatkallekin. Suoria lentoja saarelle lennetään joulukuusta maaliskuun alkuun. Lento kestää noin 12 tuntia. Majoitusta löytyy kaikenpaksuisille kukkaroille, niin budjettimatkaajille kuin luksusta metsästävillekin. Maan rahayksikkö on rupia ja tinkiminen kuuluu maan kaupankäyntikulttuuriin. Liikkuminen paikan päällä onnistuu esimerkiksi takseilla, junilla ja busseilla. Junat ovat turvallisempi vaihtoehto kohteesta toiseen liikuttaessa kuin bussit. Tiet ovat paikoitellen huonokuntoisia ja liikenne on vasemmanpuoleinen. Maan pohjois- ja koillisosissa liikuttaessa kannattaa noudattaa varovaisuutta, mikäli kävelee teiden ulkopuolelle: maassa on edelleen miinoitettuja alueita sisällissodan jäljiltä. Varovaisuutta noudattamalla Sri Lankassa liikkuminen on kuitenkin turvallista.

(Kuva: Gane CC BY-SA 2.0)

(Kuva: Gane CC BY-SA 2.0)

Matkalinkit


Aihe: Aasia, Luontoretket, Rantalomat, Safarit, Sukellus, Surffaus
Lisää matkailuvinkki / kommentti