Soul – Etelä-Korean sykkivä sydän

Soul – Etelä-Korean sykkivä sydän

Etelä-Korean pääkaupunki Soul on miljoonametropoli, joka ei nuku koskaan. Siisti, huippumoderni mutta perinteikäs kaupunki on sekoitus vanhoja buddhalaisia temppeleitä, neonvaloja, herkullista ruokaa ja 24/7 shoppailijan unelmaa. Katselet kaupunkia sitten vuorenhuipulta tai pilvenpiirtäjästä, tulet muistamaan tämän Hanjoen ihmeen aina.

Yleistä Soulista

Soul on maailmanluokan metropoli: kaupungissa asuu yli 10 miljoonaa ihmistä ja metropolialueella 23 miljoonaa, eli suunnilleen puolet koko maan väestöstä. Väenpaljoudesta huolimatta Soul on hyvin siisti kaupunki. Etelä-Korea on turvallinen matkakohde. Suomen Suurlähetystä arvioi kuitenkin, että matkustustiedote on hyvä tehdä kaiken varalta, sillä Korean niemimaan tilanne on jännittynyt aika ajoin vuoden 1953 Korean sodasta lähtien. Kristinuskon lisäksi Etelä-Korean merkittäviin uskontoihin kuuluu buddhalaisuus.

Soulissa vallitsee mannerilmasto. Talvet ovat viileitä ja kesät kuumia, joten miellyttävin aika matkustaa Souliin on keväällä tai syksyllä. Tämä tosin näkyy hinnoissa, jotka ovat näiden sesonkien aikaan korkeimmillaan. Jos pieni pakkanen ei haittaa, joulukuu on myös hyvä matkustusajankohta, sillä kaupunki valmistautuu juhlaan koristeellisesti. Kesällä ja alkusyksystä saattaa kaupunkia vaivata taifuunit ja tulvat, joten tällöin ei välttämättä kannata matkustaa Souliin.

Soulin parhaat nähtävyydet

Öinen Soul loistaa (Kuva: Philippe Teuwen CC BY-SA 2.0)

Öinen Soul loistaa (Kuva: Philippe Teuwen CC BY-SA 2.0)


Soulin nähtävyyksiin kuuluu ehdottomasti Changdokkungin palatsi, jonka rakentaminen alkoi 1405. Palatsi on UNESCOn maailmanperintökohde. Myös Chongmyon kungfutselainen temppeli ja Deoksugungin palatsi puutarhoineen on näkemisen arvoinen. Museoita on valtavasti: ainakin National museum of Korea -museossa kannattaa vierailla. Museon suuruudessa voi myös rauhoittua, mikäli ihmisvilinä alkaa väsyttää. Myös lukuisat buddhalaiset temppelit ovat kiinnostavia. Soulia voi ihailla myös yläilmoista joltain kaupunkia ympäröivältä neljältä vuorelta tai kaupungin maamerkistä, N Seoul -tornista käsin. Myös Etelä- ja Pohjois-Korean jakava demilitarisoitu vyöhykkeen läheisyyteen tehdään päivämatkoja. Alue on nimestään huolimatta yksi maailman tarkimmin vartioituja alueita ja myös yksi maailman suurimpia miinakenttiä.

Korealainen ruoka: terveellistä mutta niin hyvää

(Kuva: Republic of Korea CC BY-SA 2.0)

(Kuva: Republic of Korea CC BY-SA 2.0)


Korealainen ruoka on maailmankuulua. Kimchi on yleinen lisuke monessa ruoassa: kimchi valmistetaan chilistä ja kiinankaalista hapattamalla. Korealainen ruoka sisältää usein paljon kasviksia ja on sekä hyvää että terveellistä. Kokeile myös kimbap-annosta, joka korealaisten versio sushista. Levärullan sisältä löytyy kasviksia ja usein myös lihaa. Hotteok taas on pannukakkuannos, jonka täytteen saa halutessaan joko suolaisena tai makeana. Ja kun Etelä-Koreassa ollaan, on lähes pakollista vierailla jossain kaupungin lukuisista teesaleista. Yksi ravintola ylitse muiden on Jung Sikdang, joka yhdistelee modernia ja perinteistä korealaista ruokaa. Pöytävaraus kannattaa tehdä etukäteen.

Shoppailijan Soul

Buddhalaisuus on merkittävä osa Etelä-Koreaa (Kuva: Emmanuel DYAN CC BY 2.0)

Buddhalaisuus on merkittävä osa Etelä-Koreaa (Kuva: Emmanuel DYAN CC BY 2.0)


Dongdaemun on Soulin valtavin shoppailualue, joka ei nuku koskaan. Tavarataloja löytyy sekä maan päältä että sen alta. Perinteisempää markkinahumua tarjoaa taas Namdaemun market, joka on läpi vuorokauden auki oleva markkinakatu. Niin markkinoilta kuin ostoskeskuksistakin on mahdollista löytää lähes mitä vaan maan ja taivaan väliltä. Jos haluaa shoppailla korealaisia herkkuja, tavaratalo Lotten ruokaosasto on siihen omiaan.

Matkalinkit


Aihe: Aasia, Kaupunkilomat
Lisää matkailuvinkki / kommentti