Slovenia – Keski-Euroopan pieni yllättäjä

Slovenia – Keski-Euroopan pieni yllättäjä

Reilun kahden miljoonan asukaan Slovenia on kooltaan vain noin puolet Tanskan koosta, mutta nauttii useista mahtipontisista lempinimistä kuten ”Alppien aurinkoinen puoli” tai ”Eurooppa minikoossa”. Ehkä kliseisenkin kuuloiset lempinimet ovat kuitenkin hyvin ansaittuja – Slovenia yllättää matkailijan tarjonnallaan. Luontoäiti on ollut antelias Slovenialle, sillä tästä pienikokoisesta maasta löytyy muun muassa lumihuippuisia vuoristoja, UNESCOn suojelemia luonnon erikoisuuksia ja aurinkoisia hiekkarantoja, sekä tietysti keskieurooppalaiseen tyyliin historiaa pursuavia kaupunkeja.

Ljubljana, Maribor ja Bled – kolme kiehtovaa kaupunkikohdetta

Pääkaupunki Ljubljana on mielenkiintoinen kaupunkikohde

Slovenian pääkaupunki Ljubljana on 270 000 asukkaallaan maan suurin kaupunki, mutta yksi Euroopan pienimmistä pääkaupungeista. Ljubljana on nätti pastellinvärinen kaupunki, jossa nähtävyydet, museot ja suosituimmat ravintola-alueet ovat kaikki kävelymatkan päässä toisistaan, mikä tekee rauhallisesta pääkaupungista oivan kaupunkilomakohteen. Slovenian toiseksi suurin kaupunki, historiallinen Maribor, sijaitsee aivan maan koillisosassa, vain noin 16 km:n päässä Itävallan rajasta. Mariborista käsin on helppo tutustua Slovenian laajoihin viininviljelyalueisiin, jotka ovat maailman vanhimpien ja myös laadukkaimpien joukossa. Kaupungista löytyy myös 400 vuotta vanha, edelleen satoa tuottava viiniköynnös, josta tehty arvokas viini myydään 2,5 desilitran design pulloissa.

Slovenian rantaviiva on lyhyt, mutta kaunis

Sloveniassa kaikki on vain lyhyen ajomatkan päässä, kuten on myös Bled, Ljubljanasta noin tunnin matkan päässä oleva yksi maan vierailluimmista kohteista. Bledin pienellä saarella sijaitseva keskiaikainen kirkko, jota ympäröi tyyni järvi massiivisten vuorten kohotessa taustalla, on kirjaimellisesti kuvankaunis postikorttimaisema.

Rannikkokaupunkeja, vuoristokyliä ja luonnonihmeitä

Moni ei tule ajatelleeksi, että Sloveniakin nauttii Adrianmeren rannoista. Vaikkei rantaviivaa olekaan kuin 47km, on sitä kuitenkin riittävästi tarjoamaan mielenkiintoisia satamakaupunkeja ja kutsuvia hiekkarantoja. Koper on Slovenian kaksikielinen satamakaupunki, jossa italialaisvaikutus näkyy kielen lisäksi arkkitehtuurissa. Suurin osa matkailijoista valitsee kuitenkin rantalomakohteeksi aurinkoisen Portorozin tai eloisan Izolan, jotka ovat matkailijan kannalta kehittyneempiä. Kävelymatkan päässä Portorozista oleva Piran on yksi Slovenian rannikon mielenkiintoisista kohteista, joka tarjoaa hiekkarantojen sijasta upeaa keskiaikaista arkkitehtuuria kapeine katuineen.

Vuoristoalueet kutsuvat vaeltamaan

Luonnonkauneudesta pääsee nauttimaan Slovenian ainoassa kansallispuistossa, Trigavissa, joka pitää sisällään Alppien kaakkoisosat ja tarjoaa upeita vuoristomaisemia. Tämä Euroopan vanhimpiin kuuluva kansallispuisto on erinomainen paikka talviurheilulle sekä patikoimiseen. Alueelta löytyy laaja verkosto hyvin merkittyjä vaellusreittejä, jotka vaihtelevat helpoista kävelypoluista vaativiin vaellusreitteihin. Lisää luonnon ihmeitä löytyy Postojnan ja Skocjan tippukiviluolista, joiden iäksi on laskettu vaikuttavat kaksi miljoonaa vuotta. Yli 20 km pitkä, UNESCOn maailmanperintölistalla oleva luolaverkosto on erikoinen nähtävyys ja houkuttelee tuhansia turisteja.

Herkuttelua Sloveniassa

Sloveniassa kannattaa nautiskella viineistä (kuva Scops CC-BY)

Slovenialainen ruokapöytä on yhdistelmä ympäröivien maiden herkkuja höystettynä paikallisilla antimilla. Naapurimaa Italian tutut suosikit, erityyppiset pastat ja risotot, ovat löytäneet tiensä myös Slovenialaiseen keittiöön ja niistä on kehitetty mitä herkullisimpia versioita. Toisella saapasmaan suosikilla, ilmakuivatulla kinkulla, on myös vankka asema slovenialaisessa ruokapöydässä. Tämä suolainen alkupala kulkee nimellä ”pršut”, mikä tulee herkun italiankielisestä nimestä ”prosciutto”, mutta on, kuten useat sloveeninkieliset sanat, muutamaa vokaalia köyhempi. Unkarin herkuista slovenialaiset ovat ihastuneet etenkin gulassiin, joka on ruokalistojen tuttu suosikki ravintoloissa. Slovenialainen ruoka ei ole sieltä keveimmästä päästä, sillä erilaisilla makkaroilla ja maustetutuilla lihatuotteilla on olennainen osa slovenialaisessa ruokakulttuurissa ja kermaa käytetään usein ruoanlaitossa. Jälkiruoaksi tai välipalaksi kannattaa maistaa pähkinäistä potica- kakkua, joka on kuuluisa slovenialaisen keittiön luomus. Pohjoismaalaisesta tavasta poiketen, Sloveniassa lounas on yleensä raskaampi ateria kuin myöhemmin illalla nautittava illallinen. Ravintoloissa aterioidessa on tapana antaa tippiä noin 10 % verran, sillä tippi on harvoin sisällytetty laskuun.

Vinkkejä reissun päälle

Slovenian kaupungit huokuvat historiaa

Slovenian aarteita pääsee tutkimaan lentämällä pääkaupunki Ljubljanaan. Välimatkat ovat tässä taskukokoisessa maassa yllättävän lyhyitä, joten ympäri maata reissaaminen on vaivatonta. Junat ja bussit ovat suomalaisittain halpoja keinoja liikkua paikasta toiseen ja maassa onkin kattava julkisen liikenteen verkosto, joka jatkuu myös maan rajojen ulkopuolelle. Slovenian pienestä koosta huolimatta maahan mahtuu eri ilmastotyyppejä. Esimerkiksi rannikkoalueet nauttivat lempeästä välimeren ilmastosta, maan itäosat kuuluvat mannerilmastoon ja vuoristoalueilla vallitsee alppi-ilmasto. Matkaaja pärjää hyvin englannilla ja etenkin Ljubljanassa useilla ravintoloilla on englanninkieliset ruokalistat ja kielitaitoiset tarjoilijat. Paikallisia voi kuitenkin ilahduttaa opettelemalla muutaman sloveeninkielisen sanan, kuten esimerkiksi ”hvala” (kiitos), ”doper dan” (hei) tai ”nasvidenje” (näkemiin).

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Matkakohteet
Lisää matkailuvinkki / kommentti