Skotlanti – keskiaikaista perinnettä ja ikimuistoisia luontomaisemia

Skotlanti – keskiaikaista perinnettä ja ikimuistoisia luontomaisemia

Skotlannissa viski virtaa ja säkkipillit soivat. Ystävällisistä ihmisistä ja keskiaikaisesta kulttuurista tunnettu Brittein saarten osa tarjoaa matkailijalle upeaa arkkitehtuuria, viikinkiperinteitä ja henkeäsalpaavan kaunista luontoa. Lukuisat järvet, vuoret ja nummet ihastuttavat matkailijoita kerta toisensa jälkeen ja kiltteihin pukeutuneet ihmiset ovat piristävä näky.

Lauhkea merellinen sää

Skotlanti on Iso-Britannian saaren osa, joka kuuluu Yhdistyneen Kuningaskunnan eli Britannian valtioon. Skotlanti muodostaa kolmanneksen Iso-Britannian pinta-alasta. Skotlantiin kuuluu yhteensä lähes 800 saarta. Skotlannin pääkaupunki on Edinburgh ja muita suuria kaupunkeja ovat mm. Glasgow ja Aberdeen. Maan väkiluku on noin 5315 000.

Skotlannissa vallitsee meri-ilmasto, joten sää on hyvin vaihteleva, mutta kuitenkin lauhkea. Lämpimintä Skotlannissa on heinä-elokuussa, jolloin keskilämpötila pysyttelee 15 asteen tuntumassa. Kesä on parasta matkustusaikaa myös sen vuoksi, että sateita on vähiten.

Keskiaikaisia kaupunkeja ja festarihuumaa

Dunnotar Castle (kuva: Macieklew CC-BY-SA)

Dunnotar Castle (kuva: Macieklew CC-BY-SA)

Skotlanti tarjoaa matkailijalle ripauksen kaikkea. Kaupungeissa pääsee tutustumaan Skotlantilaiseen perinnekulttuuriin ja näkemään upeita historiallisia rakennuksia, sekä tutustumaan paikallisten ihmisten elämään kuppiloissa ja baareissa.

Glasgow’n merenrantakaupunki on Skotlannin suurin kaupunki ja se on tunnelmaltaan ehdottoman ainutlaatuinen. Glasgow on erityisen tunnettu musiikkikulttuuristaan ja se myös näkyy ja kuuluu kaupungin kaduilla ja elämänmenossa.

Edinburgh tarjoaa keskiaikaista historiaa ja ystävällisiä ja rentoja ihmisiä. Edinburgh on suosittu matkailukohde vuosittain järjestettävän Edinburghin festivaalin vuoksi. Festivaali täyttää kaupungin kadut heinäkuusta syyskuuhun ja tunnelma on katossa.

Historiallisten rakennusten aatelia ovat ehdottomasti Skotlannin lukuisat linnat, joiden näkeminen tekee vaikutuksen keneen tahansa. Niitä löytyy erilaisia eri puolilta Skotlantia. Tunnettuja ovat mm. Edinburgh Castle ja Dunnotar Castle, joka sijaitsee lähellä Aberdeenin kaupunkia.

Monipuolista luontoretkeilyä ja tutkimusretkiä saarille

Skotlanti on suosittu matkakohde myös ainutlaatuisen luontonsa vuoksi. Patikointi ja kiipeily onnistuvat Skotlannin henkeäsalpaavan upeilla nummilla ja vuorilla ja levähtää voi vuonojen ja järvien tuntumassa. Maaseutumatkailu kannattaa myös, sillä suurin osa Skotlannin väestöstä asuu vielä maaseudulla.

Skotlannissa on lukuisia luonnonpuistoja, joista suurin on Cairngormsin vuorien ympäröimä puisto. Järvistään tunnettu Skotlanti houkuttelee edelleen matkailijoita romanttiseen Invernessin kaupunkiin, erityisesti sen lähellä sijaitsevan kuuluisan Loch Nessin järven vuoksi.

Loch Ness -järvi (kuva: Lukacs CC-BY)

Loch Ness -järvi (kuva: Lukacs CC-BY)

Skotlannissa on lukuisia saaria, jotka suorastaan kutsuvat matkailijoita tutkimusretkille. Esimerkiksi Shetlannin viikinkiperinne ja Islayn viskitislaamot ovat näkemisen arvoisia. Minne tahansa Skotlannissa meneekin, voi aistia keskiaikaisen tunnelman, nauttia skotlantilaista viskiä ja nähdä kilttiin pukeutuneita miehiä, sekä kuulla säkkipillien soivan.

Skotlanti ei ole perinteinen rantalomakohde, mutta kesäaikaan varsin varteenotettava sellainen. Lukuisat rannat tarjoavat upeita näkymiä ja mahdollisuuden viettää kiireetöntä lomapäivää.

Shetlannin saari (kuva: Lis Burk CC-BY-SA)

Shetlannin saari (kuva: Lis Burk CC-BY-SA)

Monimuotoinen ruokakulttuuri

Skotlanti on tunnettu perinneruoastaan haggiksesta, joka kuitenkin monille matkailijoille on vähän turhankin erikoinen maistettavaksi. Skotlannin ruokakulttuuriin kuuluu hyvin paljon etnistä ruokaa ja eurooppalainen keittiö on myös saanut jalansijaa maassa. Skotlannissa on mahdollisuus päästä syömään suussasulavia meren herkkuja suoraan Atlantista.

Skotlantilaiset piiraat ovat myös kuuluisia ja niitä kannattaakin ehdottomasti maistaa jossain kivassa pienessä kahvilassa, joita maasta löytyy paljon. Aamiaiseksi voi halutessaan tilata perinteisen englantilaisen aamiaisen, joka on rantautunut lähes sellaisenaan myös Skotlantiin.

Skotlantiin matkaavalle

Helsingistä pääsee Edinburghiin suoralla lennolla. Skotlantiin matkaamisen voi myös kätevästi yhdistää esimerkiksi Lontoon reissuun, sillä Lontoosta Edinburghiin pääsee helposti viidessä tunnissa.

Maan sisällä on helpointa liikkua linja-autolla ja se on myös edullista. Sisäiset lennot ovat verrattaen kalliita ja välimatkan sen verran lyhyitä, ettei niiden käyttäminen ole tarpeen.

Skotlannissa käytetään puntia samaan tapaan kuin koko Isossa-Britanniassa, mutta koska Skotlannilla on oma punta, rahaa kannattaa varmuuden vuoksi vaihtaa, jos mielii samalla reissulla vaikka Englantiin. Skotlanti on Englantia edullisempi matkakohde, mutta hintataso on kuitenkin suhteellisen korkea.

Skotlannista on helppo löytää majoitus. Suosittuja ovat lukuisat Bed&Breakfast -paikat ja niitä löytyy sekä kaupungeista että niiden ulkopuolelta. Erilaisia hotelleja on useita varsinkin suurissa kaupungeissa, mutta ne ovat hintatasoltaan korkeampia.

Skotlannissa on paljon vahvoja murteita, mutta matkailija pärjää tavallisella englannilla varsin hyvin.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Luontoretket, Matkakohteet
Lisää matkailuvinkki / kommentti