Sharm el Sheikh – Siinain niemimaan helmi

Sharm el Sheikh – Siinain niemimaan helmi

Egyptissä, Siinain niemimaalla sijaitseva Sharm El Sheikh tunnetaan auringonpalvojien paratiisina ja sukeltajien toivekohteena. Pitkien hiekkarantojen ja kirkasvetisen, koralleja ja kauniita kaloja syvyyksiinsä kätkevän meren lisäksi kaupungilla on kuitenkin tarjottavanaan myös tasokas golfkenttä, maistuvaa ruokaa, iltahuveja ja runsaasti ostostentekomahdollisuuksia. Lähialueiden historialliset kohteet, kuten Kairossa sijaitsevassa Gazan pyramidialue ja Siinain autiomaa, ovat mukavan matkan päässä.

Värikäs ja eläväinen pikkukaupunki

Kävelykatu Naama Bayn alueella (kuva: Marc Ryckaert CC-BY)

Kävelykatu Naama Bayn alueella (kuva: Marc Ryckaert CC-BY)

35 000 asukkaan rauhallinen pikkukaupunki jakautuu kolmeen alueeseen. Kaupungin keskustaan, Naama Baylle, on matkaa satamasta viitisen kilometriä. Keskusta tunnetaan hyvistä ostosmahdollisuuksistaan, ja alueella on myös runsaasti viihtyisiä paikallisia ja itämaisia ravintoloita, kahviloita sekä baareja ja terasseja.

Iltaelämä on keskittynyt pääasiassa Naama Bayn rantabulevardille ja ostoskadulle. Hintataso on verrattain edullinen, ja esimerkiksi yksinkertaisen, mutta herkullisen lounaan juomineen saa viidelläkymmenellä Egyptin punnalla eli reilulla kuudella eurolla.

Sharm el Mayan alue sijaitsee suojaisalla merenlahdella, ja se on kaupungin vanhinta osaa. Sen vetonaula on rantojen ohella värikäs ja vilkas basaarialue Old Market, jolta saa hankittua mukavia tuliaisia: myytävänä on kaikkea mausteista tuoksuöljyihin ja egyptinpuuvillaisiin, laadukkaisiin vaatteisiin. Ostoksia tehdessä kannattaa pitää kuitenkin mielessä, että tinkiminen kuuluu asiaan – hinnoissa saattaa olla ilmaa useita kymmeniä prosentteja!

Ostoskeskus Naama Bayn alueella (kuva: Sikorr CC-SA)

Ostoskeskus Naama Bayn alueella (kuva: Sikorr CC-SA)

Ras Um el Sid, toiselta nimeltään El Hadaba, on aivan meren äärellä, tasangon päällä sijaitseva alue. Suoraan hiekkakivisten kallioiden alapuolella odottavat kultahiekkaiset rannat. Kävelyetäisyydellä on italialaisen kylän tyyliin rakennettu Il Mercaton ostoskeskus, jossa on useita merkkiliikkeitä.

Lähistöllä on myös kartingrata, Aqua Park –vesipuisto, jossa on hämmästyttävät 32 liukumäkeä, sekä ihastuttava Alf Leila Wa Leila – eli Tuhat ja yksi yötä -huvi- ja teemapuisto. Teemapuisto on pieni, mutta vierailun arvoinen, ja siellä voi paitsi tehdä ostoksia, nähdä myös folkloristisia esityksiä.

Sukeltajan ja snorklaajan unelma

Sharm el Sheikhin rantaa (kuva: Marc Ryckaert CC-BY)

Sharm el Sheikhin rantaa (kuva: Marc Ryckaert CC-BY)

Sharm el Sheikhissa toimii kymmeniä sukelluskouluja, jotka tekevät päivittäin sekä laitesukellus- että snorklausretkiä. Punaisen meren vesi on kirkasta ja lämmintä – kylmimmilläänkin yli 20-asteista – ja mielenkiintoisia sukelluskohteita on lukuisia, joten ei ihme, että kaupunki vetää puoleensa vedenalaisesta maailmasta hurmaantuneita.

Erilaisia koralliriuttoja on noin 250 ja kalalajeja jopa 1000, ja niistä monia pääsee ihailemaan myös snorklaamalla. Välineet saa hankittua edullisesti paikan päältä. Rannoilla asustaa paljon merisiilejä, joten vesikenkiä kannattaa käyttää.

Ras Mohammedin kansallispuisto

Matkatoimistot järjestävät valmisretkiä vuonna 1983 perustettuun, Egyptin ensimmäiseen kansallispuistoon Ras Mohammediin. Puisto on myös omatoimiselle autoilijalle sopivan matkan päässä oleva retkikohde, sillä matkaa Sharm El Sheikhistä on noin 35 kilometriä. Ras Mohammediin kuuluu sekä maa- että merialueita: laaksoja, graniitti- ja hiekkakivivuoria, hiekkadyynejä, geologisia luonnonmuodostumia, merestä kohonneita koralliriuttoja, upeita mangrovepuustoja ja tulvamaatasankoja. Puistossa on mahdollista kohdata monia maaeläinlajeja, esimerkiksi gaselleja, kettuja, alppikauriita ja erilaisia liskoja, sekä paljon paikallisia lintulajeja ja muuttolintuja. Alueella voi myös sukeltaa.

Ras Mohammedin kansallispuisto (kuva: Kormoran CC-SA)

Ras Mohammedin kansallispuisto (kuva: Kormoran CC-SA)

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Afrikka, Matkakohteet, Rantalomat, Sukellus, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti