Shanghai – jättiläiskaupunki täynnä elämää

Shanghai – jättiläiskaupunki täynnä elämää

Shanghai on Kiinan metropoli, joka hämmentää suuruudellaan. Valtavat pilvenpiirtäjät, loistavat ostosmahdollisuudet ja herkut maailman joka kolkasta tekevät siitä yhden idän parhaista kaupunkikohteista.

Kiinan suurin kaupunki Shanghai rakentuu edelleen suuremmaksi ja suuremmaksi, sillä siellä rakennetaan eniten maailmassa. Shanghai on itsehallinnollinen kunta, maailman tärkeimpiä satamia ja yksi tärkeimmistä kaupan, viestinnän, talouden ja rahoituksen solmukohtia Kiinassa.

Shangain molemmat kasvot, Pudong ja Puxi

Katutasosta voi katsoa pilvenpiirtäjiä niskansa kipeäksi, mutta parhaimman kokonaiskuvan jättiläiskaupungista saa jostain kaupungin lukuisista näköalapaikoista. Yksi maailman korkeimpia rakennuksia, Jin Mao Tower on tähän tarkoitukseen omiaan. Kaupungin keskusta on myös liike-elämän keskus, kauempana taas riittää teollisuushalleja silmänkantamattomiin. Shanghain kaupunginosat ovat nimeltään Pudong ja Puxi. Pudong on lyhyessä ajassa kehittynyt talouskeskukseksi kehittymättömästä alueesta. Puxissa taas näkee eri aikakausien kerrostuman siirtomaa-aikaisista taloista supermoderneihin rakennuksiin.

Shoppailua ja nähtävää

(Kuva: Juan Llanos CC BY-ND 2.0)

(Kuva: Juan Llanos CC BY-ND 2.0)

Shanghain nähtävyydet eivät lopu muutamassa päivässä, mutta kiinnostavimpia ovat esimerkiksi Yuyand eli vanha kaupunki, valtava Shanghai Ocean Aquarium -akvaario, 400-vuotias Yuyuan-puisto rakennuksineen ja kasveineen ja Bund-rantakatu. Shoppailija ilahtuu Nanjing Road- ja Huaihai-ostoskaduista, Aasian suurimmasta ostoskeskuksesta nimeltä Next Age/Ba Bai Ban ja hyvien löytöjen French Concession -alueesta. Etenkin silkkiä ja merkkivaatteita saa Shanghaista hyvinkin edullisesti. Kohtuuhintaista muotia löytyy myös North Sichuan Roadilta.

Safkaajan suosikki Shanghai

Shanghai on gastronomin paratiisi (Kuva: Marc van der Chijs CC BY-ND 2.0)

Shanghai on gastronomin paratiisi (Kuva: Marc van der Chijs CC BY-ND 2.0)

Shanghai tarjoaa elämyksiä myös gastronomille, niin kiinalaisen kuin länsimaalaisenkin ruoan ystäville. Shanghain omia erityisyyksiä on sokerin lisääminen soijakastikkeeseen ja alkoholin käyttö ruoanlaitossa. Erityisesti tulisempaa Sichuanin alueen ruokaa kannattaa maistaa myös Shanghaissa.

Suuntana Shanghai

Kotoisa Finnair lentää päivittäin Shanghaihin. Paras tapa liikkua kaupungissa on ehdottomasti metro, johon ei kuitenkaan kannata mennä ruuhka-aikaan, kello 8-9 tai 16-17 paikallisen työliikenteen aikaan, sillä tungos voi olla hermoja raastavaa. Useita päiviä kestävän matkan aikana kannattaakin hankkia metrokortti, jonka palauttamalla matkan päätteeksi saa kortin hinnan takaisin (matkoja lukuunottamatta).

Shanghain siluetti on vaikuttava näky (Kuva: Wilson Hui CC BY 2.0)

Shanghain siluetti on vaikuttava näky (Kuva: Wilson Hui CC BY 2.0)

Matkalinkit


Aihe: Aasia
Lisää matkailuvinkki / kommentti