Senegal – rauhaa, rantoja ja ranskaa

Senegal – rauhaa, rantoja ja ranskaa

Senegal on yksi Afrikan monipuolisimmista maista. Senegalissa voi viettää eläväistä kaupunkilomaa, lekotella yksistä maailman kauneimmilla rannoilla, ihailla eksoottisia lintuja ja uppoutua omaan rauhaansa. Senegal on hurmaava sekoitus myös maantieteellisesti, sillä maasta löytyy niin savannia, puoliaavikkoa, hiekkarantoja, viidakkoa ja afrikkalaista elämää ranskalaisilla mausteilla varustettuna.

Länsi-Afrikan Senegal on 13,6 miljoonan asukkaan pieni maa, joka ympäröi Gambian valtiota. Gambia ja Gambia-joki jakaakin maan niin maantieteellisesti, etnisesti kuin kulttuurisestikin. Senegal jakautuu kuivempaan pohjoiseen ja metsäisempään etelään. Sisämaa on pääosin savannia ja puoliaavikkoa. Maan ilmasto on trooppinen ja sateita saadaan kesä-lokakuun välillä. Maan pääuskonto on islam ja puhutuin kieli wolof, vaikka ranska onkin virallinen kieli siirtomaataustan vuoksi. Maassa puhutaan kuitenkin kaikkiaan 38 eri kieltä ja englannillakin pärjää yhä paremmin.

Senegalin rannat – rauhan ja kauneuden tyyssija

(Kuva: Ángel Hernansáez CC BY-ND 2.0)

(Kuva: Ángel Hernansáez CC BY-ND 2.0)

Rannikon hiekkarannat ovat paratiisimaisia ja niiltä löytää majoitusta joka makuun, budjettimatkalaisen majasta luksusvillaan asti. Rannat eivät myöskään ole vielä tupaten täynnä turisteja, joten omassakin rauhassa saa rannoilla lekotella. Tuulessa huojuvat palmut ja autiot hiekkarannat ovat monien ykkössyy matkustaa Senegaliin.

Suosituin rantalomakohde sijaitsee muutaman tunnin päästä Dakarista. La Petite Côte eli pikkurannikko on täynnä kauniita laguuneita, rantoja ja kalastajakyliä. Pikkurannikolla sijaitseva Saly on tunnettu lämpimistä ja kirkkaista vesistään, joissa onnistuu niin laitesukellus kuin purjelautailukin.

Dakar ja Saint-Louis – kaupunkielämää Senegalin tyyliin

Dakar on Senegalin pääkaupunki, joka on Länsi-Afrikan parhaimpien yökerhojen, musiikki- ja elokuvafestivaalien kotipaikka. Satamakaupunki Dakar on Afrikan läntisin kaupunki, joka on täynnä elämää: se on sekoitus melua, musiikkia, markkinoita, eleganssia ja kaaosta. Dakarissa kannattaa mennä kuuntelemaan paikallista senegalilaista musiikkia, mbalax-musiikkia, jonka tunnetuin artisti on kenties Youssou N’Dour.

Saint-Louis taas oli ensimmäinen Länsi-Afrikan ranskalainen siirtomaakaupunki, mikä näkyy kaupungin arkkitehtuurissa ja vanhojen aikojen eleganssia uhkuvasta tunnelmasta. Kaupunki sijaitsee Senegal-joen suulla ja Atlantin rannalla. Saint-Louisin edustalla oleva keskustasaari on Unescon maailmanperintökohde.

Ile de Goréen saari – entinen orjakaupan keskus

Senegal kiinnostaa myös lintuharrastajaa (Kuva: tj.haslam CC BY 2.0)

Senegal kiinnostaa myös lintuharrastajaa (Kuva: tj.haslam CC BY 2.0)

Toinen saari, joka on myös Unescon maailmanperintökohde, on Ile de Goréen saari. Ile de Gorée sijaitsee Dakarin rannikolla, noin kilometrin päässä kaupungin satamasta. Saarella on rauhallinen tunnelma, sillä siellä ei ole autoja eikä teitä, mutta myös synkkä historia: saari on orjakaupan muistokeskus. Goréen saarelta ja sen lähellä olevalta rannikolta kuljetettiin todella paljon orjia Amerikkaan.

Sarvikuonoja ja flamingoja

Bandian luonnonsuojelualue sijaitsee lähellä pikkurannikon Salya. Savannin eläimet kuten sarvikuonot, seeprat ja kirahvit vaeltavat puistossa. Lintubongarin taas kannattaa suunnata Parc National des Oiseaux du Djoudj -kansallispuistoon, joka on sekin Unescon maailmanperintölistalla. Puisto on yksi maailman tärkeimmistä kosteikoista ja sen alueella voi bongailla lukemattomia eksoottisia lintulajeja kuten flamingoja.

(Kuva: BigMikeSndTech CC BY 2.0)

(Kuva: BigMikeSndTech CC BY 2.0)

Matkalinkit


Aihe: Afrikka, Kaupunkilomat, Luontoretket, Rantalomat, Safarit, Sukellus
Lisää matkailuvinkki / kommentti