Saudi-Arabia – islamin kehto ja kiehtova matkailumaa

Saudi-Arabia – islamin kehto ja kiehtova matkailumaa

Saudi-Arabia on islamin syntypaikka ja myös uskonnon tärkeimpiä paikkoja edelleen pyhien kaupunkiensa, Mekan ja Medinan ansiosta. Saudi-Arabiaa voi kutsua huoletta turistien viimeiseksi kartoittamattomaksi alueeksi, sillä maa voi olla hivenen vaikeahkokin kohde länsimaalaisiin tapoihin tottuneelle. Osittain juuri siitä syystä tämä aavikkovaltio lumoaa valloittajansa.

Saudi-Arabia on suurimmaksi osaksi kuivaa autiomaata. Maassa ei juuri viljelymaata ole, mutta maan öljyvarat taas kattavat 20 % maailman öljyvaroista. Maa onkin varsin rikas ja kansalaisetkin pääsevät siitä nauttimaan esimerkiksi ilmaisen koulutuksen ja terveydenhuollon merkeissä. Saudi-Arabia on kuningaskunta, jossa kuningas ja hänen hallituksensa käyttävät absoluuttista valtaa. Myös uskonnolliselle johtajalla, suurmuftilla, on valtaa. Miellyttävin aika matkustaa Saudi-Arabiaan on talviaikaan, kun lämpötila pysyttelee 15-25 lämpöasteen tuntumassa. Kesä on polttavan kuuma, lämpötilan kohotessa jopa 50 asteeseen.

Maassa maan tavalla

Aavikoiden laivat (Kuva: M&R Glasgow CC BY 2.0)

Aavikoiden laivat (Kuva: M&R Glasgow CC BY 2.0)

Maan tiukka islamilainen lainsäädäntö voi herättää ihmetystä länsimaalaisessa. Matkalaisen onkin välttämätöntä tietää, mitä saa tehdä ja mitä ei. Peittävä pukeutuminen on tarpeellinen etenkin naisilla, joiden tulee pukeutua mustaan, nilkkapituiseen ja hihalliseen vaatteeseen eli abayaan. Miesten tulee välttää shortseja ja koruja.

Alkoholi, homoseksuaalisuus, jumalanpilkka ja muiden uskontojen näkyminen on kielletty. Naiset ja miehet eivät saa olla keskenään tekemisissä eivätkä kulkea samassa seurueessa, mikäli eivät ole naimisissa keskenään tai lähisukulaisia. Naisille onkin omat osastot esimerkiksi busseissa ja kahviloissa. Uskonnollinen poliisi valvoo sääntöjen noudattamista ja pahimmillaan sääntöjen rikkomisesta seuraa kuolemanrangaistus.

Islamin pyhistä pyhimmät, Mekka ja Medina

Kingdom Tower yövalaistuksessaan (Kuva: Snap® CC BY 2.0)

Kingdom Tower yövalaistuksessaan (Kuva: Snap® CC BY 2.0)

Mekka ja Medina ovat muslimien pyhiä kaupunkeja, joihin ainoastaan islaminuskoiset pääsevät. Mekka on pyhin, sillä kaupunki on profeetta Muhammedin synnyinpaikka ja hänen ensimmäisen ilmestyksensä tapahtumispaikka. Pyhiinvaellus Mekkaan on jokaisen muslimin velvollisuus. Medina taas on ensimmäinen kaupunki, jonka Muhammed sai kokonaan käännytettyä islamiin.

Mekassa on Masjid al-Haramin moskeija, jossa on kuuluisa Kaaba ja sen musta kivi, jonka uskotaan pudonneen taivaasta. Kaaba on kuution muotoinen, luonnonkivestä tehty rakennus, jonka itänurkassa musta kivi on. Muslimit pyrkivät pyhiinvaelluksellaan suutelemaan kiveä. Rukoukset maailmanlaajuisesti suunnataan kohti Mekkaa. Saudi-Arabiassa rukoillaan myös viidesti päivässä, jonka ajaksi liikkeet ja toimistot suljetaan.

Saudi-Arabian sapuska

Beduiinien tavoista periytyvä saudi-arabialaiskeittiö käyttää usein riisiä, mausteita, vehnää ja vihanneksia. Perinteistä leipää, khubzia eli kubezia nautitaan joka aterialla. Sianliha on kielletty, mutta kanaa ja lammasta syödään paljon. Kun tekee mieli makeaa, muhalabia-riisivanukas ja arabialainen kakku tekevät eetvarttia. Kahvi on suuressa arvossa Saudi-Arabiassa.

Maan nähtävyydet

302-metrinen Kingdom Centre -pilvenpiirtäjä Riadissa on näkemisen arvoinen. Mekan suuren moskeijan vieressä on maailman toiseksi suurin rakennus, Abraj Al Bait Towers -rakennuskompleksin 601-metrinen kellotorni, mutta sitä ei valitettavasti pääse näkemään kuin muslimit. Maassa on myös rantalomakohde, vapaamielisimmäksi kutsutussa kaupungissa Jeddassa. Jeddan ravintolat, ostosalueet ja kahvilat houkuttelevat. Jeddan vanha kaupunki on tunnettu korallista tehdyistä rakennuksistaan. Kaupunkia yhdistää 30 kilometriä pitkä rantakatu Corniche, jonka rantamaisemat ja veistokset ihmetyttävät.

Mekka ja Kaaban musta kivi (Kuva: Al Jazeera English CC BY-SA 2.0)

Mekka ja Kaaban musta kivi (Kuva: Al Jazeera English CC BY-SA 2.0)

Matkalinkit


Aihe: Lähi-itä
Lisää matkailuvinkki / kommentti