Sao Paulo – Brasilian kiinnostava metropoli

Sao Paulo – Brasilian kiinnostava metropoli

Sao Paulo on vilkas ja eläväinen kaupunki, jossa voi nähdä brasilialaista elämänmenoa parhaimmillaan. Se ei ole saavuttanut aivan yhtä suurta suosiota turistien keskuudessa kuin 350 km päässä sijaitseva Rio De Janeiro, mutta joka vuosi se kuitenkin vetää puoleensa ihmisiä ympäri maailman. Sao Paulossa pääsee näkemään brasialaista kulttuuria ja nauttimaan urheiluhuumasta. Tekeminen ei tässä kaupungissa äkkiä lopu.

Monimuotoiset väestörakenteet

Sao Paulo on Brasilian suurin kaupunki ja sijaitsee samannimisessä osavaltiossa. Sao Paulo muodostaa yhden maailman suurimmista väestökeskittymistä 20 miljoonalla asukkaallaan, joista osa asuu keskikaupungissa ja osa lähialueilla. Sao Paulo on Rio De Janeiron tavoin urheilun ja kulttuurin kaupunki, joka houkuttelee vuosittain runsaasti matkailijoita. Kaupunki on erityisen tärkeä Brasilian talouden kannalta.

Museum de Arte de Sao Paulo (kuva: Fernando Dall'Acqua - Pinacoteca CC-BY-SA)

Museum de Arte de Sao Paulo (kuva: Fernando Dall’Acqua – Pinacoteca CC-BY-SA)

Sao Paulo sijaitsee 50 km rannikolta sisämaahan päin. Sää on melko vaihteleva trooppisen ilmaston vuoksi. Eniten sataa joulu-helmikuussa. Lämmintä kaupungissa on ympäri vuoden ja päivälämpötila pysytteleekin jatkuvasti yli 20 asteessa kivuten joulu-helmikuun aikana yli 30 asteen. Aikaisemmin Sao Paulo tunnettiin sumuisena kaupunkina, mutta sumuisuus on laskenut huomattavasti viime vuosikymmeninä.

Sao Paulon väestö koostuu pitkälti eri puolilta tulleiden siirtolaisten jälkeläisistä. Suurin ryhmä ovat italialaistaustaiset. Heidän lisäkseen väestöä on kotoisin mm. Portugalista, Japanista, Kreikasta ja Lähi-Idästä. Sao Paulo on tyypillinen brasialainen suurkaupunki, sillä väestöerot ovat paikoitellen suuria. Samassa katukuvassa näkyy rikkaampia alueita ja köyhemmän väestön asuttamia Faveloita.

Museoita ja merkittäviä symboleita

Sao Paulo Cathedral (kuva: Morio CC-BY-SA)

Sao Paulo Cathedral (kuva: Morio CC-BY-SA)

Sao Paulosta voi sanoa, ettei se koskaan nuku. Nimitys ”Etelä-Amerikan New York” on erittäin kuvaava, sillä Sao Paulossa voi nähdä pilvenpiirtäjiä, shoppailla loputtomasti ja kulkea liikenteen vilinässä. Sao Paulo on erinomainen kaupunki kulttuurin ystäville, sillä teattereita ja museoita löytyy joka lähtöön. Yksi vaikuttavimmista museoista on Museum de Arte de São Paulo, joka on vierailemisen arvoinen jo pelkästään ulkonäkönsä puolesta. Ensi näkemältä lasimainen museo näyttää siltä kuin se leijuisi. Museosta löytyy taidetta niin länsimaisilta kuin brasialaisiltakin taitelijoilta ja kokoelma onkin yksi maailman mielenkiintoisimmista.

Nähtävyyksistä kenties merkittävin on Sao Paulon symbolina tunnettu kirkko Sao Paulo Cathedral, joka sijaitsee kaupungin keskusaukiolla Praca da Sé:llä. Brasilian itsenäistymisestä puolestaan kertoo eniten museo nimeltä Museu do Ipiranga. Runsaan kokoelman merkittävin ja tunnetuin esine on Pedro Americon tekemä maalaus Independência ou Morte.

Karnevaalihumua ja urheiluhulluutta

Karnevaalit ovat Etelä-Amerikan ja niin myös Sao Paulon parasta antia. Karnevaaliaikaan kaupunki on entistäkin vilkkaampi ja ilmassa on juhlan tuntua. Musiikki ja iloinen puheensorina täyttävät kaupungin kadut ja joka puolella on toinen toistaan upeampia karnevaalikulkueita. Sao Paulo on myös maailman suurimman Gay Pride -paraatin isä. Tässä tapahtumassa jos missä pääsee näkemään värikästä brasilialaista elämänmenoa parhaimmillaan.

Sao Paulon brasialaisuus tulee ilmi myös suosituimman urheilulajin, jalkapallon kautta. Kaupungista onkin kotoisin useita jalkapalloseuroja. Myös Formula 1:n Brasilian osakilpailut järjestetään Sao Paulossa. Tässä kaupungissa vieraillessa onkin aivan pakko käydä katsomassa edes yksi paikallinen jalkapallo-ottelu tai käydä vierailemassa Formula 1 -radalla. Aidompaa urheilun tuntua saa nimittäin hakea.

Loputtomat ostosmahdollisuudet ja suussa sulavat ruokaherkut

Shoppailijalle Sao Paulo on kenties Brasilian paras kaupunki. Kaupungista löytyy niin käsitöitä, muotia kuin taidetta ja antiikkiakin. Kaupungin suurimpiin katuihin kuuluvan Avenida Paulistan varrella sijaitsevat design-kaupat, jotka onnistuvat tyydyttämään intohimoisimmankin shoppaajan halut. Samalta kadulta löytyy yksi Sao Paulon vanhimmista ostoskeskuksista, Ibirapuera. Erilaisten kauppojen lisäksi Sao Paulo on lukuisten kirpputorien koti ja niissä kannattaakin vierailla, koska ne ovat oikeita aarreaittoja.

Sao Paulossa myös herkuttelijat pääsevät nauttimaan kaupungin antimista. Rio De Janeiron ohella Sao Paulossa pääsee varmasti maistelemaan enemmän erilaisia makuja kuin missään muualla Brasiliassa. Brasialaisille tyypilliseen tapaan tarjolla on runsaasti mausteita ja ruoissa voi havaita siirtomaiden puolesta erilaisia vaikutteita.

Avenida Paulista (kuva: Heitor Carvalho Jorge CC-BY-SA)

Avenida Paulista (kuva: Heitor Carvalho Jorge CC-BY-SA)

Matkailijan avuksi

Sao Paulossa sijaitsee kolme lentokenttää, joten matkustaminen kaupunkiin onnistuu helposti. Lentokentiltä pääsee kätevästi bussilla itse kaupunkiin. Helsingistä voi myös lentää Rio De Janeiroon ja jatkaa bussilla Sao Pauloon saakka. Pitkiin lentoihin kannattaa varautua, jos suunnittelee Sao Paulon matkaa.

Hotellimajoitusta ei Sao Paulosta ole lainkaan vaikea löytää. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että karnevaalien ja kansainvälisten urheilutapahtumien aikaan edullisen hotellin löytäminen voi olla vaikeaa, koska ne ovat suosittuja. Majoitus kannattaa siis ehdottomasti varata ajoissa. Hotelleja löytyy lähtökohtaisesti kaikissa hintaluokissa, joten majoitusta löytyy niin korkeammille kuin matalammillekin matkabudjeteille. Yhteensä hotellihuoneita löytyy yli 40 000 koko kaupungista.

Sao Paulossa liikkuessa kannattaa ottaa huomioon liikenneruuhkat, joilta ei näin suuressa kaupungissa voi välttyä. Kävellen pääsee helposti lyhyitä matkoja, muita mahdollisia kulkuvälineitä ovat metro ja bussit. Liikenteessä kannattaa vain muistaa olla kärsivällinen.

Sao Paulo on yksi maailman rikkaimmista kaupungeista, mutta samalla siellä asuu runsaasti köyhiä ja rikollisuutta esiintyy paikoitellen hyvinkin paljon. Kaupungissa onkin syytä liikkua järkevästi ja säilyttää sopiva varovaisuus varmuuden vuoksi.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Etelä-Amerikka, Matkailu, Matkakohteet
Lisää matkailuvinkki / kommentti