Santorini syntyi tulivuorenpurkauksessa

Santorini syntyi tulivuorenpurkauksessa

Kykladien saariryhmään kuuluva Santorini on muodostunut tulivuorenpurkauksen seurauksena. Saaren etelä- ja länsiosissa on mustan laavahiekan peittämiä uimarantoja. Tumma hiekka muuttuu auringossa tulikuumaksi, joten rannoilla ei kannata kävellä ilman kenkiä.

Fira

Santorinin pääkaupunki Fira sijaitsee Imeroviglin lailla saaren länsipuolella, kraaterin laidalla. Kaupungin ostosmahdollisuudet ovat hyvät, ja ravintoloita on runsaasti. Iltaa siirrytään viettämään ravintoloiden kattoterasseille, joilta avautuu kaunis näköala yli kaupungin. Firan länsipuoli muodostuu sokkeloisista ja kapeista kujista, joiden varrella on pikkuputiikkeja ja ravintoloita. Itäpuoli taasen on hyvin tyypillisen kreikkalaisen pikkukaupungin oloinen. Arkeologinen sekä kaivauksia esittelevä museo tarjoavat kiehtovaa tutkittavaa historian ystäville.

Fira

Fira

Firasta kulkee Oiaan suosittu, noin 13 kilometriä pitkä patikointireitti. Reitti mutkittelee kalderan reunaa pitkin vaihtelevassa, osin kivikkoisessakin maastossa. Firan lähettyvillä on myös muutamia kiinnostavia retkikohteita. Vothonaksen kylässä piipahtavan kannattaa katsastaa ainakin luolakirkko. Kävelymatkan päässä olevassa Messarian kylässä tuotetaan kuuluisaa Santorinin viiniä, ja siellä on joitakin hienoja kirkkoja sekä viininviljelijän 1880-luvun lopulla rakennuttama kartano.

Vajaan kymmenen kilometrin päässä olevassa Megalohorin kylässä on taasen suurin osa saaren viiniviljelmistä. Kylässä on useampikin tutustumisen arvoinen kirkko: Agia Anargyrin kirkko, Agios Nikolaos Marmaritiksen marmorikirkko sekä Isodia Tis Theotokoun kirkko. Lähellä Megalohoria olevassa Pyrgoksessa on paitsi venetsialaislinnoituksen jäänteet ja hienoja bysanttilaisia kirkkoja, myös kauniita, vanhoja taloja.

Imerovigli

Imeroviglin viehko pikkukylä sijaitsee länsirannikolla, kalderan eli mereen uponneen tulivuoren kraaterin reunalla. Imeroviglissa on venetsialaislinnoitus Skaros, josta johtaa polku Theoskepastin kirkkoon. Ylhäältä avautuu mahtava näköala kalderaan.

Kamari

Kamarin mustahiekkainen ranta (kuva: Stan Zurek CC-SA)

Kamarin mustahiekkainen ranta (kuva: Stan Zurek CC-SA)

Kamarin lomakylä sijaitsee saaren itärannikolla. Sen rantoja peittää musta laavahiekka, ja puiden reunustaman rantakadun varrella on lukuisia ravintoloita. Kamarissa kaikki palvelut ovatkin helposti saatavilla. Jos kunto kestää, kannattaa lähteä patikkaretkelle ylös Mesa Vuono -vuorelle, jossa odottavat antiikin Thiran rauniot. Rauniot koostuvat useista päällekkäisistä, eri-ikäisistä asutuksista, ja ylhäältä avautuu hieno näköala. Raunioilta voi jatkaa matkaa polkua pitkin Perissaan.

Muutaman kilometrin päässä Kamarista on 1950-luvun puolivälissä sattuneen maanjäristyksen jälkeen autioitunut Mesagonian kylä. Kylässä on kaunis, Neitsyt Marialle pyhitetty, bysanttilaista tyyliä edustava kirkko. Kirkko on rakennettu 1000-luvun lopussa.

Oia

Romanttinen Oia sijaitsee Santorinin pohjoiskärjessä olevassa jyrkänteessä. Oia on tunnettu uskomattoman kauniista auringonlaskuistaan. Ehkäpä juuri siksi se on erityisesti taiteilijoiden suosiossa. Rantoja on vain kaksi ja ne ovat melko vaatimattomia. Armenin edustalla olevalla saarekkeella on St. Nicholasin kappeli. Ammoudi toimii puolestaan kylän pääasiallisena satamana. Oian historiaan voi tutustua merenkulkuaiheisessa museossa.

Oia (kuva: Portum CC-SA)

Oia (kuva: Portum CC-SA)

Matkaan!

Santorini kuuluu ainakin Aurinkomatkojen kohdevalikoimaan. Hotellivaihtoehtoja on aina pienistä perhehotelleista yksilöllisiin ja ylellisiin ratkaisuihin.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Matkakohteet, Rantalomat, Sukellus, Teema, Vaellus
Lisää matkailuvinkki / kommentti