San Sebastián – Baskimaan aarre

San Sebastián – Baskimaan aarre

San Sebastián on Espanjan Baskimaan kaupunki, jossa voi syödä itsensä hurmioon, lekotella rannalla, maistella siidereitä panimoissa ja kiivetä Mount Urgulille ihastelemaan kaupunkia yläilmoista. San Sebastiánissa, joka on baskinkieliseltä nimeltään Donostia, järjestetään myös vuosittain kansainväliset elokuvajuhlat.

San Sebastián on pohjois-Espanjan Baskimaan itsehallintoalueen pääkaupunki. San Sebastiánissa puhutaan espanjan lisäksi baskien kieltä eli euskaraa, mutta varsinkin turistien suosimissa paikoissa pärjää hyvin myös englannilla. Paras aika matkustaa kaupunkiin on keväästä syksyyn, sillä talvet ovat sateisia ja viileitä.

Mikäli haluaa välttää suurimmat turistimassat, kannattaa Donostiaan suunnata keväällä tai syksyllä. Syyskuu on muutenkin hyvää aikaa matkustaa San Sebastiániin, sillä silloin kaupungissa järjestetään kansainväliset elokuvajuhlat. San Sebastián on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuosimallia 2016, mikä lisännee kaupungin tapahtumia entisestään.

Gastronomin suosikkikaupunki

Tapakset baskityyliin eli pintxos (Kuva: Katina Rogers CC BY 2.0)

Tapakset baskityyliin eli pintxos (Kuva: Katina Rogers CC BY 2.0)

San Sebastiánia sanotaan kulinaristien päiväuneksi, eikä ihme: kaupungissa on kokoonsa nähden huima määrä Michelin-tähden saaneita ravintoloita. Suosituimpiin paikkoihin kannattaa suosiolla tehdä pöytävaraus.

Kaupunki on tunnettu myös pintxos-tapaksistaan. Jokaisella baarilla on oma pintxos-erikoisuutensa, joten valinnan vaikeus voi iskeä. Kannattaa kuitenkin seurata paikallisia ja jonottaa sinnikkäästi juuri ruuhkaisimpaan pintxos-paikkaan, sillä niiden annokset ovat lähes poikkeuksetta parhaita. Paikallisten suosima tapa kulkea iltaisin pintxos-paikasta toiseen maistelemassa pieniä annoksia on loistava tapa päästä kokemaan mitä erilaisimpia makuelämyksiä. Kyytipojaksi valitaan usein olut tai paikallinen siideri, joita voi mennä maistelemaan myös paikallisiin panimoihin.

Rannalle, vanhaankaupunkiin ja vuorelle

Herkuttelun lomassa voi kaupungissa viettää myös rantalomaa. Suosituin ranta ruskettumiseen on Playa de la Concha, kun surffarit taas suosivat tuulisempaa Zurriolan rantaa. Mikäli haluaa sulatella edellisenä iltana nautittuja pintxoseita, voi uinnin lisäksi hypätä pyörän selkään tai kiivetä vaikkapa läheiselle Mount Urgulille, josta avautuu upeat maisemat kaupunkiin. Vuoren huipulla on myös kaupungin suojelija, kristuspatsas ja Castillo de la Motan linnoitus.

Kun haluaa parhaisiin shoppailupaikkoihin ja nauttia myös historiasta, kannattaa suunnata kulkunsa Parte Viejaan eli vanhaankaupunkiin. Kapeat kadut, terassit ja kahvilat ovat nähtävyyksiä jo itsessään.

Suuntana San Sebastián

San Sebastiániin ei ikävä kyllä tehdä suoria lentoja Suomesta. Kannattaa lentää Barcelonaan, mistä voi jatkaa matkaa joko bussilla, junalla tai lentäen. Mikäli välilaskut eivät haittaa, voi lentää myös Bilbaoon, josta pääsee jatkamaan San Sebastiániin. Myös Etelä-Ranskasta voi matkustaa helposti San Sebastiániin – esimerkiksi Biarritz on vain hieman yli tunnin matkan päässä.

Varsinkin suosituimpaan aikaan eli kesällä voivat kaupungin hotellit maksaa jonkun verran. Edullisimmin pääsee majoittumaan Parte Viejan majataloissa. Myös retkeilymajat ovat vaihtoehto, kun haluaa päästä mahdollisimman edullisesti. Mikäli taas kaipaa erikoista majapaikkaa, kannattaa harkita esimerkiksi elokuvatyyliin sisustettua Astoria7-hotellia. Kaupungissa kätevintä on liikkua jalan tai pyörällä, mutta myös bussit ja taksit kuljettavat matkalaisia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että taksit saavat ottaa matkustajia kyytiin ainoastaan taksitolpilta.

San Sebastiánin auringonlasku (Kuva: Sascha Sormann CC BY-ND 2.0)

San Sebastiánin auringonlasku (Kuva: Sascha Sormann CC BY-ND 2.0)

Matkalinkit


Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Ostokset, Rantalomat, Surffaus
Lisää matkailuvinkki / kommentti