Vapaamielinen San Francisco on täynnä elämäniloa

Vapaamielinen San Francisco on täynnä elämäniloa

San Francisco sijaitsee Yhdysvalloissa, Kalifornian osavaltiossa. Kaupunkia ympäröi idässä San Franciscon lahti ja lännessä Tyyni valtameri. San Francisco tunnetaan ystävällisenä ja vapaamielisenä, onhan hippiliikekin lähtöisin sieltä. Kulttuuri- ja ravintolatarjonta on vailla vertaa, ja ostosmahdollisuudet erinomaiset. Alcatrazin vankilasaaren kaltaiset kiehtovat nähtävyydet kruunaavat matkan.

Kukkuloille rakentunut kaupunki

Twin Peaks. (kuva: DaNASCAT CC-SA)

Twin Peaks. (kuva: DaNASCAT CC-SA)

Kaunis ja eloisa San Francisco on yhdistelmä moderneja pilvenpiirtäjiä ja vanhoja, värikkäitä puutaloja. Se on levittäytynyt kukkuloiden päälle. Niistä tunnetuimmat, Nob Hill ja Twin Peaks, ovat kaupungin todellisen kerman asuttamia. San Franciscon symboli, Golden Gate -silta, piirtyy punertavana taivasta vasten. Keskusta-alueella pystyy liikkumaan helposti kävellen, muualle pääsee kätevästi cable cars -raitiovaunuilla.

Golden Gate hohtaa välillä auringossa ja katoaa toisinaan sumupilveen.

Golden Gate hohtaa välillä auringossa ja katoaa toisinaan sumupilveen.

Ostoksia ja kierros Chinatownissa

Ostostentekomahdollisuudet ovat erinomaiset, ja hyviä ostosalueita on useita. Union Square lähikatuineen on pyhitetty merkkiliikkeille ja suurille tavarataloille, mielenkiintoisia löytöjä voi tehdä taasen esimerkiksi Chinatownista tai Fillmore Streetilta ja Chestnut Streetilta. San Franciscon Chinatown on muutenkin mieliinpainuva kokemus. Se on Kiinan ulkopuolella olevista kiinalaisyhdyskunnista laajin ja täynnä kiehtovia kauppoja, perinteisen kiinalaisen lääketieteen oppeihin pohjautuvia hoitoja tekeviä liikkeitä ja temppeleitä. Myös loistavaa kiinalaista ruokaa tarjoavia ravintoloita on runsaasti.

Clay Streetin kyltti Chinatownissa. (kuva: Daniel Schwen CC-SA)

Clay Streetin kyltti Chinatownissa. (kuva: Daniel Schwen CC-SA)

Herkullista ruokaa ja merileijonia Fisherman’s Wharfilla

San Franciscon ravintolatarjonta on kattava ja laadukas. Kohtuuhintaista ruokaa, kuten mehukkaita luomupihvejä, tarjoilee John’s Grill Ellis Streetilla. Jones Streetilla olevasta Tanguito-ruokakojusta taasen saa parilla lantilla suussasulavia empanadas-piirakoita. Mukavia kahviloita ja baarejakin on lukuisia, ja yöelämä sykkii kiihkeänä eritoten Fisherman’s Wharfilla. Sinne kannattaa suunnata myös, jos haluaa lautaselleen takuutuoretta kalaa – joko hienossa ravintolassa tai katukeittiössä. Laiturialue Pier 39 on täynnä kauppoja ja ravintoloita. Siellä voi myös tarkkailla lähietäisyydeltä merileijonia. Jos aikaa on, kannattaa lähteä risteilylle ihailemaan kaupunkia mereltä käsin.

Kulttuuria ja Alcatrazin vankilasaari

Kulttuurin ystävä häikäistyy laadukkaasta ja loputtoman tuntuisesta ohjelmatarjonnasta. Vaihtoehtoja riittää baletista lennokkaisiin kabaree- ja Broadway-esityksiin sekä oopperaan. Myös museoita ja taidegallerioita on kaupungissa yllin kyllin. San Franciscon lahdella oleva Alcatrazin vankilasaari on takuuvarmasti kiehtova retkikohde. Sinne pääsee lautalla Fisherman’s Wharfilta. Saari toimi ensin varuskuntana ja sen jälkeen hyvin pahamaineisena vankilana. Alcatraziin on viitattu lukuisissa elokuvissa, kirjoissa ja peleissä, ja pako sieltä on ollut myös suosittu elokuvien aihe. Nykyään vankila on museona.

Alcatrazin vankilasaari Pier 39:lta kuvattuna. (kuva: Abrahami CC-SA)

Alcatrazin vankilasaari Pier 39:lta kuvattuna. (kuva: Abrahami CC-SA)

Matkaan!

Toinen Kalifornian osavaltion tärkeimmistä lentoasemista sijaitsee San Franciscossa, ja Finnair lentää sinne. Lennot on helpointa varata itse, mutta matkajärjestelyt onnistuvat myös matkatoimiston kautta. San Francisco kuuluu ainakin Tjäreborgin Flex-valikoimaan ja Kaleva Travelin kohteisiin.

Kannattaa huomioida, että Yhdysvaltoihin saapuvilla matkustajilla täytyy olla sähköinen matkustuslupa eli ESTA. Kaksi vuotta voimassa olevaa lupaa haetaan Internetin kautta viimeistään kolme vuorokautta ennen matkaa. Passin tulee olla voimassa koko oleskelun ajan ja sen on täytettävä Yhdysvaltojen viranomaisten vaatimukset. Myös lapsilla pitää olla oma passi. Viisumia ei sen sijaan tarvita alle kolme kuukautta kestävällä matkalla.

Jos vuokraa auton, voi lähteä tutustumaan lähialueisiin. Esimerkiksi Napa Valleyn ja Sonoman viiniviljelmät ja valtaisa Muir Woods National Monument punapuumetsineen ovat oivia retkikohteita.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Kaupunkilomat, Matkakohteet, Pohjois-Amerikka, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti