Sambia – kesytön luonto, vesiputoukset ja monikulttuurisuus valtteina

Sambia – kesytön luonto, vesiputoukset ja monikulttuurisuus valtteina

Sambian miellyttävä ilmasto, monipuolinen aktiviteettitarjonta ja luonto hurmaa matkailijat. Maan turismi on vasta aluillaan, joten Sambia on loistokohde seikkailijoille. Oli haaveissasi sitten nähdä leopardi, hypätä benji-hyppy Victorian vesiputousten lähettyvillä tai tanssia eksoottisissa katujuhlissa, ota suunnaksi Sambia.

Pala aidointa Afrikkaa

Sambia on sisämaavaltio Afrikan eteläpuolella. Entinen Britannian siirtomaa itsenäistyi vuonna 1964. Maan monipuolinen kulttuuri on saanut niin eurooppalaisia, kiinalaisia kuin intialaisiakin vaikutteita, mutta vahvimpana elää sekoitus yli 70 erilaisesta heimokulttuurista. Sambia on varsin köyhä maa, jonka talous nojaa vahvasti kupariin. Turismi on vasta lapsenkengissään, joten jos haluaa nähdä mahdollisimman vähän länsimaisia vaikutteita saanutta Afrikkaa, kannattaa suunnata Sambiaan.

Kuivan kauden aikaan Sambiaan

Krokotiilit paistattelevat päivää (Kuva: Manfred Jansen CC BY-ND 2.0)

Krokotiilit paistattelevat päivää (Kuva: Manfred Jansen CC BY-ND 2.0)

Sambia kuuluu tropiikkivyöhykkeeseen, mutta korkeiden ylänköjen vuoksi maassa vallitsee varsin miellyttävä ilmasto. Matkustaminen maahan onnistuu läpi vuoden, mutta ihanteellisinta on kuivan kauden aikaan, touko-syyskuussa. Luonnonpuistoissakaan ei ole ruuhkaa kuivan kauden aikaan. Sadekausi on Sambiassa loka-helmikuussa, jonka ajaksi useimmat luonnonpuistotkin suljetaan.

Sambian luonto ja safarit

Sambia on unohtumaton kohde luontomatkailijalle. Maassa on useita kansallispuistoja, joista suurin ja vanhin on nimeltään Kafue. Kafuen kansallispuistossa voi bongailla erilaisia antilooppeja ja se on myös yksi Afrikan mantereen takuuvarmimmista paikoista nähdä leopardi. Lisäksi puisto on lintubongareiden mieleen lähes 500 lintulajinsa voimin. Puisto on suuri, kattaen yli 20 000 neliökilometriä.

Kalimban matelijapuisto taas kuhisee krokotiileja ja käärmeitä. Norsulapsia voi ihastella Lilayissa, norsujen orpokodissa. Mikäli safari on haaveissasi, Sambia on myös siihen erinomainen maa. Safareita on joka lähtöön: auto-, hevos- ja kanootti-safarit sekä jalkaisin kuljettavat vaellukset tarjoavat jokaiselle jotain. Eläimiä pääsee näkemään laajalti, norsuista kirahveihin.

Victorian putoukset ja Livingstone

Sambian luonto on eksoottinen (Kuva: ninara CC BY 2.0)

Sambian luonto on eksoottinen (Kuva: ninara CC BY 2.0)

Sambian ehkä tunnetuin nähtävyys on Victorian putoukset, jotka tutkimusmatkailija David Livingstone nimesi kuningatar Victorian mukaan. Unescon maailmanperintökohteeksikin nimetyt putoukset ovat leveydeltään 1,7 kilometriä, pudoten 108 metriä alaspäin.

Livingstonen mukaan taas on nimetty kaupunki, josta pääsee putouksille. Livingstonen kaupunki on aktiivimatkailijan temmellyskenttä: koskenlasku, benji-hyppy ja pienkonelento ovat vain murto-osa kaupungin aktiviteeteista. Jo pelkkä vaellus jalkaisin tai hevosella on unohtumaton kokemus hulppeiden maisemien ansiosta.

Lusakan kaupunkivilinää

Maan pääkaupunki Lusaka taas tarjoaa sambialaista kaupunkikulttuuria. Paikallisista ostoskeskuksissa ja toreilla voi shoppailla paikallisia tuotteita, ravintoloissa on monipuolinen tarjonta niin paikallista, intialaista kuin kiinalaistakin apetta ja illan tullen pääsee tanssimaan katujuhliin.

Suunnitelmissa Sambia

Suomesta ei tehdä suoria lentoja Sambiaan, mutta kiinnittämällä huomiota eri lähtöpäiviin ja useilla eri välilaskuilla lentoja voi saada hyvinkin vaihtelevin hinnoin, noin 900-2500 euron välillä. Lusakan majoitustarjonta on maan monipuolisinta, vaihdellen hostelleista luksushotelleihin. Maan hintataso on edullinen. Maan valuutta on kwacha, joka kannattaa vaihtaa dollareiksi ennen maasta lähtöä, sillä muualla ei rahaa voi vaihtaa. Sambiaan matkaavan kannattaa hankkia malarialääkitys ja keltakuumerokote. Sambia on seikkailukohde, sillä maan pitkät välimatkat sekä heikko julkinen liikenne ja huonot tiet voivat olla toisinaan hieman haastava yhdistelmä.

Kafue-joen maisemia (Kuva: ninara Public Domain Mark 1.0)

Kafue-joen maisemia (Kuva: ninara Public Domain Mark 1.0)

Matkalinkit


Aihe: Afrikka
Lisää matkailuvinkki / kommentti