Salzburg – Sound of Musicin ja Mozartin kotikonnuilla

Salzburg – Sound of Musicin ja Mozartin kotikonnuilla

Kulttuurikaupunki Salzburg sijaitsee Keski-Itävallassa, lähellä Saksan rajaa. Salzach-joki jakaa sen kahtia, ja eteläpuolella kaupunkia kohoavat Alpit. Salzburg tunnetaan erityisesti Sounds of Music -elokuvaklassikon kuvauspaikkana ja Mozartin syntymäkaupunkina.

Upea vanhakaupunki

Salzburgin vanhakaupunki on päässyt Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon. Upea barokkikokonaisuus pitää sisällään lukuisia 1500- ja 1600-luvuilta peräisin olevia kirkoja torneineen ja kupoleineen, toreja ja suihkulähteitä. Vanhankaupungin alueella on satoja erilaisia pikkuliikkeitä, joista voi tehdä hyviä löytöjä. Suklaalla päällystettyihin, marsipaanisydämisiin Mozartin kuuliin eli Mozartkugeleihin törmää kaikkialla, ja ne ovatkin suosittu kotiinvieminen. Getreidegasse on ostoskaduista tunnetuin, ja sen varrella on myös Mozartin syntymäkoti. Linzergassella taasen on vaikuttava St. Sebastianskirche -kirkko ja nousupaikka Kapuzinerberg-kukkulalle. Ostoksia voi tehdä myös esimerkiksi modernissa, kauniissa Europark Salzburg -kauppakeskuksessa Salzburgin laidalla.

Salzburgin vanhakaupunki on täynnä tunnelmallisia, kapeita kujia. (kuva: Werner100359 CC-SA)

Salzburgin vanhakaupunki on täynnä tunnelmallisia, kapeita kujia. (kuva: Werner100359 CC-SA)

Hohensalzburgin linna sekä Mirabellin ja Hellbrunnin palatsit

Valtava Festung Hohensalzburg eli Hohensalzburgin linna sijaitsee Festungbergin kukkulalla. Kukkulalle voi kavuta jalan, mutta vaivattomammin sinne pääsee funikulaarilla eli vaijerikäyttöisellä rautatiellä. Ylhäältä avautuu upea näköala yli vanhankaupungin ja Alppien – muurin reunalla on useita näköalapaikkoja. Keskiaikaisella, barokkityylisellä linnalla on sotaisa menneisyys, ja se toimii nykyään museona.

Schloss Mirabell eli Mirabellin palatsi upeine barokkipuutarhoineen sijaitsee Salzburgin uudessa osassa. Arkkipiispa rakennutti palatsin vuonna 1606 rakastajattarelleen. Puutarhoissa on lukuisia patsaita, ja eri alueet muodostavat omat teemakokonaisuutensa. Itse palatsi toimii nykyisin kaupunginhallituksen toimitilana ja kaupunginjohtajan residenssinä, mutta siellä järjestetään myös esimerkiksi häitä.

Schloss Mirabell, taustalla Festung Hohensalzburg. (kuva: Andrew Bossi CC-SA)

Schloss Mirabell, taustalla Festung Hohensalzburg. (kuva: Andrew Bossi CC-SA)

Hellbrunnin palatsi sijaitsee noin neljän kilometrin päässä keskustasta. Se toimi aikoinaan arkkipiispan kesäpalatsina. Palatsin valtava puutarha on suosittu virkistysalue. Barokkityylisen päärakennuksen takana on kuuluisia jeux d’eau -temppusuihkulähteitä, joiden tarkoituksena oli viihdyttää arkkipiispan vieraita. Eräs suihkulähteistä on esimerkiksi sijoitettu pöydän ääressä oleviin tuoleihin. Kun hanat avattiin, tuolilla istuvien takamukset kastuivat. Suihkulähdepuiston hienoin taidonnäyte on kuitenkin mekaaninen, vedellä toimiva musiikkiteatteri, joka kuvaa barokkikylän elämää.

Laaja kulttuuritarjonta

Salzburgin kulttuuritarjonta on monipuolinen. Katsomassa voi käydä esimerkiksi erilaisia tasokkaita musikaaleja, konsertteja ja teatteriesityksiä. Sound of Music -elokuvasta pitävät voivat bongailla tuttuja maisemia ja kuvauspaikkoja joko omatoimisesti tai opastetulla kierroksella. Elokuvaa kuvattiin myös kaupungin lähiympäristössä.

Salzburgin jokimaisemia.

Salzburgin jokimaisemia.

Matkaan!

Salzburg kuuluu ainakin Kaleva Travelin matkavalikoimaan. Edullisempaa yösijaa etsivän kannattaa valita jokin kaupungin lukuisista, viihtyisistä majataloista.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti