Ruanda – mäkien, gorillojen ja rantojen maa

Ruanda – mäkien, gorillojen ja rantojen maa

Ruanda on tunnettu gorilloistaan, Kivujärven kauniista hiekkarannoista ja surullisesta historiastaan. Maassa voikin yhdistää niin luonto-, historia- ja rantalomankin yhdellä Afrikan suurimpien järvien rannoista.

Talvella Tuhansien mäkien maahan

Ruanda on Keski-Afrikassa sijaitseva pieni sisämaavaltio, joka on Afrikan tiheimmin asuttu maa. Entinen Belgian siirtomaa on suurimmaksi osaksi kumpuilevaa ruohotasankoa. Ruanda onkin saanut lempinimen Tuhansien mäkien maa vaihtelevan maastonsa vuoksi. Ruandasta löytyy myös vuoria ja tulivuoriakin. Ruanda on hieman etelämpänä kuin päiväntasaaja ja maan ilmasto on trooppinen. Sadekaudet tulevat maalis-toukokuussa ja loka-marraskuussa. Kuumin aika taas on elo-syyskuussa. Miellyttävin aika matkustaa Ruandaan on joulukuun ja helmikuun välillä.

Ruandan synkkä historia

Ruandan kansanmurhan muistomerkit ovat pysäyttäviä (Kuva: Dylan Walters CC BY 2.0)

Ruandan kansanmurhan muistomerkit ovat pysäyttäviä (Kuva: Dylan Walters CC BY 2.0)

Ruanda on surullisen kuuluisa hirveästä vuoden 1994 kansanmurhastaan. Maan kaksi eri etnistä ryhmää, hutut ja tutsit olivat ajautuneet kiistoihin. Hutut nousivat valtaan politiikassa maan itsenäistyttyä vuonna 1962. Ruandan ja Burundin presidenttien lentokoneet ammuttiin alas huhtikuussa 1994, mikä niin sanotusti sytytti ruutitynnyrin: äärihutut tappoivat sadan päivän aikana arvioiden mukaan 800 000 -1 000 000 tutsia.

Vaikka maassa on nyt rauha, hutujen ja tutsien erimielisyydet ovat jatkuneet myös naapurimaissa, ja Ruanda on puuttunut kiistoihin. Kansanmurhasta syytettyjä vankeja on myös vapautettu, osittain tilanpuutteen vuoksi. Ruandan matkalla kannattaakin käydä joissain kansanmurhan muistokeskuksissa, kuten pääkaupungin Kigali Memorial -keskuksessa.

Luontomatkailu vetonaulana

Luontomatkojen odotetuin näky: gorillat (Kuva: Ludovic Hirlimann CC BY-SA 2.0)

Luontomatkojen odotetuin näky: gorillat (Kuva: Ludovic Hirlimann CC BY-SA 2.0)

Ruanda on erityisen suosittu luontomatkalijoiden keskuudessa. Maan suosituimpia kansallispuistoja ovat Akageran, Nyungwen ja Parc des Volcans, joka on erityisen tunnettu vuorigorilloistaan ja kulta-apinoistaan. Nimensä mukaisesti Parc des Volcans pitää sisällään tulivuoria, joita alueelta löytyy jopa viisi. Alue on myös loistavaa kiipeily- ja vaellusmaastoa. Kesäkuusta syyskuulle on kuivempaa, mikä on paras aika gorillojen bongailua varten.

Kivujärvelle köllöttelemään

Kivujärvi on yksi Afrikan suurista järvistä. Sen rannoilla kelpaa rentoutua ja ottaa aurinkoa. Kivujärven erikoisuus on siinä, että se on yksi maailman kolmesta kaasujärvestä. Satojen metrien syvyydestä järvestä löytää hiilidioksidia ja metaania. Kivujärvi jakautuu Ruandalle ja Kongon demokraattiselle tasavallalle.

Matkalla Ruandaan & hyvä tietää

Ruandaan tarvitsee viisumin, mutta samalla viisumilla voi nykyisin matkustaa myös Keniaan ja Ugandaan. Kahdella välilaskulla Ruandaan ja takaisin pääsee edullisimmillaan 800 eurolla. Lentojen hinnat vaihtelevat noin 800-1000 euron välillä. Ruandasta löytyy niin hostelleja kuin luksushotellejakin.

Ruandan päätiet ovat hyväkuntoisia, mutta maanvyörymät ovat maan mäkisyydestä johtuen mahdollisia ainakin sadekauden aikaan. Ruandaan saapuessa tulee olla mukana voimassa oleva keltakuumetodistus. Ruandassa on kiellettyä kuvata kansallisia rakennuksia ja tuoda maahan ei-biohajoavia muovipusseja. Kunhan painaa nämä asiat mieleen, saa Ruandaan tehtyä kiinnostavan ja onnistuneen matkan.

Kivujärven rantaviivaa (Kuva: Dylan Walters CC BY 2.0)

Kivujärven rantaviivaa (Kuva: Dylan Walters CC BY 2.0)

Matkalinkit


Aihe: Afrikka, Luontoretket, Rantalomat
Lisää matkailuvinkki / kommentti