Rotterdam – merellisen monipuolinen kulttuurikaupunki

Rotterdam – merellisen monipuolinen kulttuurikaupunki

Rotterdam on Euroopan suurimman sataman, Erasmus Rotterdamilaisen ja Kapsalon-nimisen todella tuhdin pikaruoan kotikaupunki. Alankomaiden toiseksi suurin kaupunki sijaitsee Reinin pohjoisella suuhaaralla Etelä-Hollannissa. Kaupunki kuuluu myös viime aikojen suosituimpiin kaupunkeihin arvosteluiden mukaan: vuonna 2015 se pääsi Urbanism Award -voittajaksi ja ja vuoden 2016 parhaimpiin lukeutuviksi kaupunkikohteiksi Lonely Planetin listoille.

Rotterdam ennen ja nyt

Rotterdamin arkkitehtuurierikoisuuksia on esimerkiksi Kubuswoningen, eli kuutiokodit. (Kuva: Rick Ligthelm CC BY 2.0)

Rotterdamin arkkitehtuurierikoisuuksia on esimerkiksi Kubuswoningen, eli kuutiokodit. (Kuva: Rick Ligthelm CC BY 2.0)

Rotterdamissa sijaitsee paitsi Euroopan suurin, mutta myös maailman suurin satama. Sen ohi kiilaa ainoastaan Shanghain ja Singaporen satamat. Mittasuhteita on helpompi ymmärtää, kun ajattelee sitä konttimäärää, mikä sataman läpi kulkee vuodessa. Jos kontit laitettaisiin jonoon, se kiemurtelisi puolitoista kertaa maailman ympäri.

Kaupunki tuhoutui melkein kokonaan toisen maailmansodan pommituksissa, mutta kaupunkia on kunnostettu siitä asti ja se näkyy: kaupunkia hallitsevat modernit ja postmodernit rakennukset tuovat taiteen myös galleriat kaukaa kiertävien ulottuville. Kaupungin historiaan kuuluu myös Erasmus Rotterdamilainen, kuuluisa renessanssifilosofi.

Kaupungin maamerkkejä ovat Nieuwe Maas -jokea halkovat sillat, mutta niistä kuuluisin on Erasmus-silta, jota kutsutaan lempinimellä joutsen. Euromast-torni taas on paras paikka kaupungin ihailuun yläilmoista. Kaupungin keskusta on joen pohjoisrannalla ja sen tutkii helposti jalkaisinkin. Rotterdamissa vallitsee leuto rannikkoilmasto. Lämpimintä on kesäkuukausien aikaan, jolloin onkin ehdottomasti paras aika matkustaa kaupunkiin.

Hollannin kulttuurikeskus

Rotterdam on loistava kaupunki kulttuurinnälkäisille tyypeille – onpa sitä sanottu maan taiteen ja designin keskukseksikin. Toisen maailmansodan pommituksista selvinnyt, 1700-luvulla rakennettu Het Schilandshuis -rakennus pitää sisällään erilaisia näyttelyitä ja elokuvaesityksiä pommituksista. 1970-luvun arkkitehtuuria voi ihmetellä kuution muotoisessa Kijkkubus-rakennuksessa. Taidemuseo Boijimans van Beuningen taas on Alankomaiden kuuluisimpien taiteilijoiden töiden kotipaikka, jossa voi ihailla esimerkiksi Rembrandtin, Hieronymos Boschin ja van Eyckin töitä. Kulttuurikeskus WORM taas on avantgardistinen, maailman suurin kierrätysmateriaaleista rakennettu julkinen rakennus.

Nälän yllättäessä

Kapsalon maistuu kahdellekin (Kuva: Jaap Stronks CC BY-SA 2.0)

Kapsalon maistuu kahdellekin (Kuva: Jaap Stronks CC BY-SA 2.0)

Kaupungin lukuisista ravintoloista, kahviloista ja baareista löytää jokainen itselleen jotain, fine diningista pikaruokaloihin. Katsastamisen arvoinen on ainakin Markthal Rotterdam -markkinahalli, josta voi ostaa ruokatarpeita joka lähtöön, mutta valita myös valmiita annoksia. Nälkäinen uskalikko kokeilee ainakin kerran matkansa aikana myös Kapsalon-annosta, josta on tullut lyhyessä ajassa Rotterdamin kansallisruoka. Folioastiassa tarjoiltavaan kalori-ilotulitukseen tulee ranskalaisia, shawarma-lihaa, valkosipulimajoneesia, sambal-kastiketta, gouda-juustoa ja mausteeksi hieman salaattia.

Matkalla Rotterdamiin

Rotterdamiin pääsee lentämällä, tavallisimmin yhdellä välilaskulla. Rotterdamin julkinen liikenne on erinomainen: paikasta toiseen pääsee niin metrolla, bussilla, raitiovaunulla kuin vesitaksillakin, jonka kyydistä maisemien ihailukin onnistuu loistavasti. Majoittumisvaihtoehtoja on moneen budjettiin sopivia. Majapaikan voi valita niin luksushotelleista kuin hostelleistakin. Mikäli haluaa yhdistää Rotterdamin matkaan myös muita kohteita, onnistuu se Hollannissa hyvin lyhyiden välimatkojen ja toimivien junaverkostojen ansiosta.

Matkalinkit


Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat
Lisää matkailuvinkki / kommentti