Rooma – ikuinen kaupunki säilyttää loistonsa

Rooma – ikuinen kaupunki säilyttää loistonsa

Maailman kaupungeista juuri Euroopan kaupungit tunnetaan pitkästä historiastaan ja roolistaan kultuurin ja sivistyksen synty- ja kehityspaikkoina. Euroopan kaupungeista kuitenkin vain yksi on legendaarisin: Rooma. Se on kaupunki, joka tunnetaan lempinimellä ikuinen kaupunki, ja jossa oli satojatuhansia asukkaita jo lähes kaksituhatta vuotta sitten. Historia näkyy kaupungissa joka puolella, ja silti se on yksi maanosan eläväisimpiä pääkaupunkeja.

Opas länsimaiden historiaan

Jokainen, joka on käynyt Roomassa ja malttanut tutustua kaupunkiin rauhassa, voi todella allekirjoittaa kaupungin lempinimen. Parin tuhannen vuoden ikäisien rakennuksien muodot kohoavat mahtavina suurkaupungin joka kolkalla, ja liittyvät saumattomasti seuraavien vuosisatojen monumentteihin, kuten Rooman satoihin lumoaviin kirkkoihin ja palatseihin.

Colosseum eli Flaviusten teatteri on yksi Rooman maamerkeistä (CC BY-SA Diliff)

Colosseumum eli Flaviusten teatteri on yksi Rooman maamerkeistä (CC BY-SA Diliff)

Kaupungissa kuljeskellessa huomaa, kuinka paikallinen kulttuuri on luontevasti sulautunut historiansa sekaan: Pizzeria on antiikin aikaisen teatterin kivijalassa, muotiliikkeiden reunustamaa katua koristaa 1700-luvun suihkulähde ja baarin terassilla istuva ukko osaa kertoa sinulle viereisen kirkon historiasta ja pyhimystarinoista kaiken.

Rooma ei siis oikeastaan ole kuin suuri ulkoilmamuseo, kuten usein sanotaan, vaan enemmänkin kuin elävä opas länsimaisen kulttuurin ytimeen ja historiaan. Roomassa on toki kuuluisia ostoskatuja, ravintoloita, baareja, yökerhoja, huvipuistoja ja jalkapallostadioneita, mutta kaikkia niitä ympäröi historia. Siksi Roomaan matkustavan kannattaa jollain tavoin perehtyä kaupungin historiaan: se on uniikkia, kaupungin parasta antia ja siihen törmää kuitenkin.

Kuuluisimpia monumentteja ovat mm. Colosseum, Forum Romanum, Circus Maximus, Pantheon ja Vatikaani. Nämä kaikki ja monet muut ovat näkemisen arvoisia, mutta kannattaa miettiä, mitä itse todella haluaa nähdä. Yhdet kohteet sopivat lapsiperheille, toiset antiikin kulttuurista kiinnostuneille, kolmannet kirkkoja rakastaville, neljännet taiteenystäville ja jotkut taas rakastavaisille pareille.

Kohteita moneen makuun

Historia on näkyvillä kaikkialla Roomassa

Historia on näkyvillä kaikkialla Roomassa

Lapsiperheiden kanssa Roomassa kannattaa edetä maltilla: Turistisesongin aikaan keskikesällä ovat monet paikat tupaten täynnä ja kierrokset saattavat kestää jopa tunteja. Pienten lasten kanssa kannattaa välttää ainakin Vatikaanin valtavia museoita joista ei oikein pääse kesken pois, Palatinus-kukkulaa jonka alueella on hankala liikkua, sekä tuntien jonoja Colosseumille, joka voi lasten mielestä näyttää vain kivikasalta. Kiinnostavia kohteita voisi olla esimerkiksi Colossseumin lähellä sijaitseva keisari Neron maanalainen palatsi Domus Aurea, Castel Sant’Angelon linna Tiber-joen varressa, tai mikäli jaksaa matkustaa hetken bussilla, kuuluisat katakombit kilometrien pituisine tunneleineen.

Urheilusta intoilevat nuoret kannattaa viedä seuraamaan taidokasta italialaista jalkapalloa jomman kumman pääsarjajoukkueen, AS Roman tai Lazion stadionille. Areenat ovat todella suuria, joten lippuja saa helposti. Eräs hauska kohde on myös Cinocitta -elokuvastudioiden alue, jossa kesäisin pääsee tutustumaan Italian kuuluisien tuotantojen lavasteisiin ja elokuvatunnelmaan.

Antiikkia ja kirkkohistoriaa

Mikäli antiikin Rooman historia todella kiinnostaa, on edellämainitun Domus Aurean lisäksi upeimpia kohteita mm. Palatinus-kukkulan, Forum Romanumin ja Colosseumin alue, jolta voi valita kiinnostavimmat. Muita kiinnostavia ovat hyvin säilynyt Ostia Antican satamakaupunki, johon pääse nopeasti lähijunalla, ja tietysti Pantheonin temppeli ja Circus Maximuksen rauniot.

Laocoon-veistos on yksi Vatikaanin museoiden kohokohdista

Laocoon-veistos on yksi Vatikaanin museoiden kohokohdista

Enemmän kristillisestä taiteesta ja paremin säilyneistä monumenteista kiinnostuneen ehdoton kohde on Vatikaanin museot: jopa tuhansia neliömetrejä klassisia gallerioita, joista jokainen löytää omansa: antiikin taidetta, etruskiveistoksia, karttoja, maalauksia, freskoja, renessanssia, barokkia ja lopuksi tietysti Pyhän Pietarin katedraali ja Sikstuksen maailmankuulu kappeli kattofreskoineen. Vatikaanin museot ovat kokopäivän kohde, ja sinne on tultava aikaisin aamulla jonottamaan lippuja. Sisäänkäynti on Cipro-Musei Vaticani -metroaseman lähellä. Jos et jaksa koko kierrosta, Voit toki ihailla maailman pienimmän valtion mahtavuutta myös Pyhän Pietarin aukiolta. Muita näkemisen arvoisia kirkkoja Roomassa ovat esimerkiksi Santa Maria Maggiore ja Basilica di San Paolo fuori le mura.

Ravintolat ja ostokset Roomassa

Entäpä kuuluisa italialainen ruoka? Ravintoloita on Rooma pullollaan, mutta iso osa niistä on turistiravintoloita, joissa laatu ja hinta eivät välttämättä kohtaa. Välttämällä aivan ydinkeskustaa ja Piazza Navonan läheisyyttä, löytää loistavia ruokapaikkoja. Esimerkiksi päärautatieaseman itäpuolella ja Tiber-joen länsipuolella Trasteveressä löytää loistavia paikallisten suosimia paikkoja. Trasteveressä on myös loistavia oluthuoneita kotoisalla tunnelmalla. Periaatteessa trattoria tarkoittaa pienempää ja vähemmän hienoa ruokapaikkaa. Mikäli matkustaa pienemmällä budjetilla, on kaupungissa varsinkin päiväsaikaan löydettävissä runsaasti edullisia paikkoja, jossa herkullista pitsaa myydään tuoreena kilohinnalla.

Eksoottinen, mutta hieman vaikeammin saavutettava vaihtoehto ruokailulle ja kulttuurikierrokselle ovat Rooman monet luostarit: Isommat ryhmät voivat varata kierroksen luostarissa ja syödä edullisesti taatusti aitoa italialaista ruokaa, ehkäpä jopa kaupungin parasta. Luostareissakaan ei tarvitse pelätä kitsastelua viinitarjoilussa.

Rooman parhaat ostoskadut ja upeimmat italialaisen muodin putiikit löytyvät Piazza Navona -aukion läheisyydestä sekä Piazza di Spagnan, eli romanttisten Espanjalaisten portaiden ympäristöstä. Näiden aukioiden ympäristössä on myös monia kauniita suihkulähteitä, kuten Fontana di Trevi, joka on tunnettu monista elokuvista. Filmeistä tuttu on myös Bocca della Verita eli totuuden suu, kiviveistos, joka sijaitsee Santa Maria in Cosmedin kirkossa.

Liikkuminen kaupungissa on helppoa

Roomassa liikkuminen on helpointa metrolla, jonka reitit ovat varsin kattavat, ainakin turistikeskustan alueella. Bussit liikkuvat ruuhkista johtuen hieman satunnaisesti, mutta jos sattuu majoittumaan Termini-rautatieaseman lähistöllä, on asema-aukiolta helppo hypätä bussiin. Lähijunat ovat hyvä vaihtoehto keskustan ulkopuolelle mentäessä. Roomaan lentäen tullessa on syytä muistaa, että kaupungissa on kaksi lentokenttää: Junalla pääsee Fiumicino- eli Leonardo da Vinci-lentokentälle. Toiselta kentältä, Ciampinolta, on tultava bussilla tai taksilla, mutta matka on hieman lyhyempi, noin 15km keskustaan.

Romanttisessa ja muinaisessa Roomassa heräävät henkiin koko länsimaisen historian merkittävimmät tapahtumat ja aikakaudet. Roomaan matkatessa, muista sanonta: ”Et tule koskaan näkemään mitään suurenmoisempaa”.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Matkakohteet, Teema
Lisää matkailuvinkki / kommentti