Rokotukset suojaavat matkalla

Rokotukset suojaavat matkalla

Ennen ulkomaanmatkaa kannattaa tarkastaa, että tärkeät rokotukset ovat olemassa ja voimassa. Erityisesti eksoottisten maiden kohdalla rokotukset kannattaa ehdottomasti varmistaa. Matkaajan perusturvaa kohteesta riippumatta ovat jäykkäkouristus, kurkkumätärokotus ja poliorokotus. Myös MPR rokotus on hyvä olla voimassa. Se suojaa tuhkarokolta (M, morbilli), sikotaudilta (P, parotitis) ja vihurirokolta (R, rubella).

Rokotukset tuovat matkaajalle turvaa

Rokotukset tuovat matkaajalle turvaa

Kohteesta riippuen myös muut rokotukset ja varotoimenpiteet saattavat olla tarpeellisia. Seuraavassa muutamia olennaisia rokotuksia ulkomaanmatkoille. Tarkista kohdekohtaisesti mitä rokotuksia tarvitaan.

A-hepatiitti

Hepatiitti A on (keltatauti) saatuneen juomaveden tai pilantuneen ruoan kautta leviävä maksasairaus. Hepatiitti A:n tyypillisiä oireita ovat oksentelu ja ripulointi. Hepatiitti A-virus rokotusta suositellaan otettavaksi suurimpaan osaan Etelä-Amerikkaa, Aasiaa ja Afrikkaa.

Hepatiitti A rokotus antaa suojan vasta noin kahden viikon jälkeen ensimmäisestä rokotuksesta.
A-hepatiittia vastaan voi suojautua joko hepatiitti A rokotteella (Havrix) tai yhdistelmärokotteella (Twinrix).

B-Hepatiitti

Hepatiitti B on Hepatiitti A-virusta vaarallisempi ja voi aihettaa kroonisen maksasairauden. Myös kirroosin ja maksasyövän riski on moninkertainen. Hepatiitti B tarttuu helpoiten limakalvojen tai veren kautta. Sairastumisen yleisimmät syyt ovat huumepiikit (yhteiskäytetyt) sekä suojaamaton sukupuoliyhteys. Hepaatti B-virukseen on olemassa rokotus. Sekä A- että B-hepatiittia vastaan voidaan suojautua kerralla yhdistelmärokotteen avulla (Twinrix rokote).

Japanin aivotulehdus

Japanin aivotulehdus (Japanin enkefaliitti) on hyönteisten levittämä Kaukoidän aivokuume. Sitä esiintyy Korean niemimaalla sekä Keski- ja Kaakkois-Aasiassa pääasiassa maaseudulla. Riski on korkeimmillaan sadekausina (kesäkuu – syyskuu). Tavallisilta turistimatkoilta Japanin aivotulehdusta on saatu harvoin.

Japanin aivotulehdusta aiheuttavaa flavivirusta vastaan voi suojautua rokotuksella. Rokote annetaan kolmen pistoksen sarjana joko päivinä 0, 7 ja 30 tai nopeutettuna sarjana 0, 7, 14. Nopeutetussa sarjassa rokotuksen teho on heikompi. Viimeinen pisto tulisi ottaa vähintään 10 päivää ennen matkaa.

Keltakuume

Keltakuume on hyönteisten kautta leviävä vakava ja akuutti virusinfektio. Keltakuumetta levittää keltakuumehyttynen, jonka välittämänä tauti siirtyy ihmiseen eläimestä tai toisesta ihmisestä. Keltakuumetta esiintyy päiväntasaajan seuduilla Afrikassa sekä Etelä-Amerikassa ja Väli-Amerikassa. WHO:n rapottien mukaan siihen sairastuu vuodessa 200 000 ihmistä. Tapauksista 90% ilmenee Afrikassa. Afrikkalaisilla on tautia vastaan luontaista immuniteettiä, joka eurooppalaisilta puuttuu.

Keltakuumerokotus on tehokas tapa suojautua taudilta. Se sisältää elävää heikennettyä virusta, jonka avulla immuniteettiä virusta vastaan saadaan parannettua. Rokotussuoja tulee voimaan 10 päivän kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta tai heti tehosterokotuksen jälkeen. Joissain maissa vaaditaan maahan saapuvilta rokotustodistus, jotta keltakuume ei pääsisi tarttumaan. Tautia vastaan voi suojautua myös käyttämällä hyttysverkkoa tai muuta suojavaatetusta.

Kolera

Kolera on bakteerin saattuttaman veden tai ruoan kautta tarttuva laajalle levinnyt tauti. Sen oire on yleensä lievä ripuli, joka rauhoittuu itsestään. Koleraa esiintyy pääasiassa köyhissä maissa sekä sodan runtelemilla aluilla, joissa normaali infrastruktuuri ei ole käyttökunnossa.

Koleraan on olemassa suun kautta annettava kolerarokote. Se kuitenkin suojaa vaan tietyn tyyppistä kolerabakteeria vastaan, muita kolerabakteereja vastaan ei ole olemassa rokotesuojaa. Parhaiten koleralta voi suojautua varomalla mahdollisesti saastuneen veden ja ruoan käyttöä. On myös hyvä idea pitää matkalla mukana ripulilääkkeitä.

Lavantauti

Lavantauti on vakava suolistoinfektio, jonka aiheuttaa Salmonella Typhi –bakteeri. Tauti tarttuu ihmisten ulosteiden saastuttaman veden tai ruoan välityksellä. Lavantautia esiintyy pääasiassa kehitysmaissa Afrikassa, Aasiassa sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa. Taudin oireita ovat mm. kuume, päänsärky, väsymys ja ruokahaluttomuus. Lavantautia vastaan on olemassa rokote.

Matkalinkit


Aihe: Matkailu
Lisää matkailuvinkki / kommentti