Rio De Janeiro – Samban taikaa ja jalkapalloa

Rio De Janeiro – Samban taikaa ja jalkapalloa

Rio De Janeiro, kuuluisa jalkapallokaupunki ja tunnettu samban kehto, tarjoaa matkailijalle upeita elämyksiä ympäri vuoden. Samassa kaupungissa on mahdollista kokea karnevaali- ja jalkapallohumu, upeat hiekkarannat, ainutlaatuiset vuorenhuiput ja paikallista elämää.

Lämmin miljoonakaupunki

Rio De Janeiron favela-asuinalue (kuva: Jeff Belmonte CC-BY)

Rio De Janeiron favela-asuinalue (kuva: Jeff Belmonte CC-BY)

Rio De Janeiro on Brasilian toiseksi suurin kaupunki, joka sijaitsee maan kaakkoisosassa. Kaupungissa asuu noin 6,5 miljoonaa asukasta. Rio De Janeirossa vallitsee trooppinen ilmasto. Kylmintä siellä on kesä-elokussa, jolloin lämpötila voi laskea 15 asteeseen, kun taas lämpimin aika kaupungissa on joulu-helmikuussa, jolloin lämpötila voi parhaimmillaan nousta jopa 40 asteeseen.

Rio De Janeiro on yksi niistä kaupungeista, joissa rikkaus ja köyhyys näkyvät molemmat samassa katukuvassa. Iso osa kaupungin asukkaista elää faveloissa, eri vuoren rinteille rakennetuilla slummialueilla. Tyypillistä kuitenkin on, että näiden alueiden vieressä sijaitsee hulppeita hotelleja ja muita upeita rakennuksia.

Unohtumattomat vuorenhuiput ja erikoiset nähtävyydet

Kirstus-patsas Corcovadon huipulla

Kirstus-patsas Corcovadon huipulla

Rio De Janeiro on Brasilian tärkein turismikaupunki ja ihan syystä, sillä siellä riittää matkailijalle niin paljon nähtävää, että matkaan kannattaa ehdottomasti varata kunnolla aikaa. Upeat vuoret tarjoavat henkeäsalpaavia maailmankuuluja nähtävyyksiä. Corcovado-kukkula on jokaisen matkailijan pakko nähdä, eikä vähiten sen laella sijaitsevan Kristus-patsaan vuoksi. Kukkulalta on aivan uskomattoman upeat näkymät koko kaupunkiin. Corcovadolle järjestetään päivittäin edestakaisia kuljetuksia usean tunnin ajan.

Toinen upea korkea nähtävyys on Sokeritolppavuori. 400 metrin korkeudessa sijaitsevalle huipulle on mahdollista päästä vaijerihissillä. Puolessa välissä matkaa vaihdetaan hissistä toiseen. Matkailijan on myös mahdollista kiivetä vuoren huipulle ja sinne järjestetäänkin aktiivisesti kiipeilyretkiä, joille seikkailuhenkisen matkailijan kannattaa ehdottomasti osallistua.

Eivät Rio De Janeiron erikoisuudet suinkaan siihen lopu. Santa Teresan rappuset, Escadaria de Selarón, eli jyrkkä kaakelilla päällystetty portaikko, pitää Rio De Janeirossa vierailevan kokea. Kukaan ei tiedä rappusten tarkkaa lukumäärää.

Kauniita hiekkarantoja ja paikallista elämää

Rio De Janeiron kaupunkiloman voi yhdistää halutessaan myös rantalomaan vierailemalla Copacabanan ja Ipaneman kauniilla hiekkarannoilla. Cobacabana on rannoista rauhallisempi ja sopii hyvin esimerkiksi tunnelmallisen aamukävelyn kohteeksi. Ipanema taas on jaettu alueisiin sen mukaan, millaisia ihmisiä ne yleensä houkuttelevat. Yksi alue houkuttelee tavallisesti lapsiperheitä, kun taas toinen on tunnettu trendikkyydestään.

Rio De Janeiron Favela-slummit ovat myös elämys turistille. Päiväsaikaan niissä kannattaakin ehdottomasti käydä nähdäkseen, millaista paikallinen elämä on. Kontrastia voi hakea käymällä Rio De Janeiron rikkaimmilla asuinalueilla, jotka sijaitsevat vieri vieressä faveloiden kanssa.

Cobacabanan ranta (kuva: Boris Lessa CC-BY-SA)

Cobacabanan ranta (kuva: Boris Lessa CC-BY-SA)

Sambaelämyksiä ja jalkapalloa

Macana-stadion (kuva: Paulo Colacino CC-BY-SA)

Macana-stadion (kuva: Paulo Colacino CC-BY-SA)

Rion sambakarnevaali on elävä legenda. Karnevaaliaikaan helmi-maaliskuussa Rio De Janeiron kadut täyttyvät toinen toistaan upeimmista sambakulkueista. Sambakarnevaalin päätapahtumapaikka sambódromo kannattaa myös käydä katsastamassa, jos sattuu kaupunkiin karnevaalien aikaan. Kaupungissa on myös erilaisia sambaklubeja karnevaaliajan ulkopuolella, joten niissä voi vierailla, jos haluaa saada osansa tyypillisestä brasialaisesta sambatunnelmasta.

Rio De Janeiro on ehdottomasti yksi maailman jalkapallokaupungeista ja onkin neljän nimekkään jalkapalloseuran kotikaupunki. Maracana-stadion on ehdottomasti jalkapallofanin ykköskohde. Siellä riettyy tietysti eniten nähtävää jalkapallon MM-kisojen aikaan, varsinkin Rio De Janeiron isännöidessä niitä.

Kohti Rio De Janeiroa

Suomesta ei pääse Rio De Janeiroon suoralla lennolla. Sinne voi kuitenkin lentää Helsingistä esimerkiksi Frankfurtin, Lontoon tai Pariisin kautta.

Turistikaupunkina tunnetussa Rio De Janeirossa riittää yöpymisvaihtoehtoja. Upeimmat hotellit löytyvät Copacabanan ja Ipaneman rantojen tuntumasta. Jos kaupunkiin aikoo suunnata karnevaaliaikaan, kannattaa majoitus varata ajoissa. Sama pätee myös esimerkiksi jalkapallon MM-kisoihin, jotka taatusti vetävät kaupungin täyteen ihmisiä eri puolilta maailmaa.

Kaupungissa pääsee liikkumaan useilla julkisilla kulkuneuvoilla. Laajan metroverkoston ansiosta metrolla pääsee helposti melkein kaikkialle. Taksimatkat ovat melko edullisia, joskin ruuhka-aikaan taksilla eteneminen onkin hidasta.

Turistin kannattaa kaupungissa liikkuessaan muiden suurkaupunkien tavoin pitää huolta omaisuudestaan, varsinkin ilta-aikaan. Rio De Janeiron ihmiset ovat kuitenkin tunnetusti ystävällisiä ja iloisia ja suhtautuvat avoimesti turisteihin.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Etelä-Amerikka, Kaupunkilomat, Matkakohteet
Lisää matkailuvinkki / kommentti