Riika – muotia, ostoksia ja arkkitehtuuria

Riika – muotia, ostoksia ja arkkitehtuuria

Latvian pääkaupunkia Riikaa ei turhaan sanota Pikku Pariisiksi: vanhan kaupungin ostoskeskukset ja pikkuputiikit tyydyttävät kovimmankin shoppailuhimon. Kaupungin pikkukahvilat tarjoavat levähdystauon keskellä kaunista arkkitehtuuria. Riian lukuisat kirkot ja museot kertovat tarinaansa kaupungin monivaiheisesta historiasta ja kehityksestä pienestä kalastajakylästä monipuoliseksi suurkaupungiksi.

Vanhat zeppelin-ilmalaivahallit kätkevät sisälleen vilkkaan keskustorin (CC BY Kulmalukko)

Vanhat zeppelin-ilmalaivahallit kätkevät sisälleen vilkkaan keskustorin (CC BY Kulmalukko)

Kulttuuria ja ostoksia

Zeppelin -ilmalaivahalleilla sijaitsee Riian keskustori, josta matkailija löytää kaikkea elintarvikkeista aina laukkuihin ja vaatteisiin. Iloisen hälinän täyteisellä keskustorilla pääset seuraamaan paikallisten elämää kun riikalaiset jonottavat liha-, kala- ja leipätiskeillä päivittäisiä ostoksiaan. Elintarvikkeet ovatkin hinnoiltaan edullisempia kuin Suomessa, joka antaa loistavan mahdollisuuden maistaa monia sekä paikallisia että erikoisempiakin herkkuja. Vanhan kaupungin pikkuputiikit tarjoavat monenlaista ostettavaa. Erilaiset puu- ja nahkatuotteet ovat yleensä edullisia ja laadukkaita, ja niitä lähteekin usein matkailijan mukana takaisin kotimaahan. Erityisen kuuluisa Riika on meripihkatuotteistaan joita myydään monissa liikkeissä. Modernimpien ostosten ystäville kaupungista löytyy uudempia ostoskeskuksia. Esimerkiksi vanhassa kaupungissa sijaitseva Galerija Centrs tarjoaa valinnan varaa 140 liikkeen verran.
Riian eläintarha tarjoaa nähtävää sekä aikuisille että lapsille. Eläintarhasta löytyy muun muassa erilaisia lintuja ja nisäkkäitä – yhteensä eri lajeja on 405.
Lyhyen junamatkan päästä Riiasta löytyy Jurmalan kylpyläkaupunki, jonka hemmotteluhoidot vetävät puoleensa monia matkailijoita. Kesäisin kaupungissa on myös loistava hiekkaranta jota sekä turistit että paikalliset käyttävät.
 

Riika Daugava-joelta nähtynä

Riika Daugava-joelta nähtynä

Kauniita rakennuksia ja historian havinaa

Gotiikan tyylisuuntaa edustava Mustapäiden talo (CC BY Dezidor)

Gotiikan tyylisuuntaa edustava Mustapäiden talo (CC BY Dezidor)

 Riian vanha kaupunki on jo itsessään nähtävyys. Koristeelliset talot saavat matkailijan toisinaan tuntemaan kuin kulkisi sadussa. Monet kirkot elävöittävät kaupunkikuvaa ja yksi kuuluisimmista on Riian Tuomiokirkko joka on ollut paikallaan 1200-luvulta lähtien. Alueelta löytyy myös monia museoita mikäli historia on lähellä sydäntäsi. Esimerkiksi suosittu Miehitysmuseo kertoo latvialaisten elämästä Neuvostoliiton ja Natsi-Saksan miehityskausien aikana. Aivan Miehitysmuseon vieressä, saman aukion laidalla, sijaitsee Mustapäiden killalle rakennettu Mustapäiden talo, jonka sanotaan olevan yksi kaupungin kauneimmista rakennuksista.
Mikäli viivyt Riiassa pidemmän aikaa ja olet ehtinyt tutustua koko vanhaan kaupunkiin, myös Riian uusissa osissa keskustan ulkopuolella riittää nähtävää. Erilaiset vehreät puistot ja bulevardit tarjoavat toisenlaisen kuvan kaupungista. Myös uudelta alueelta löytyy merkittäviä nähtävyyksiä, kuten vuonna 1935 Latvian itsenäisyyden kunniaksi pystytetty Vapauden muistomerkki. 

Käytännön vinkkejä

Vapauden muistomerkki

Vapauden muistomerkki

 Noin tunnin lentomatkan päässä Helsingistä sijaitseva Riika kuuluu samaan aikavyöhykkeeseen Suomen kanssa joka osaltaan helpottaa matkustamista. Latviassa on käytössä oma rahayksikkönsä lati.
Suurin osa nähtävyyksistä on tiiviin keskustan ansiosta tavoitettavissa kävellen, ja kauemmaksikin matkustaessa bussit ja junat ovat edullisia.
Itäisen Euroopan historiasta johtuen matkailijoilla on usein ennakkoluuloja alueen maiden turvallisuudesta. Nykyään kuitenkin suuret kaupungit kuten Riika ovat turvallisia liikkua ja matkustaa, mutta terve järki kannattaa silti aina olla matkassa. Varsinkin isommissa yleisötapahtumissa kuten markkinoilla ja toreilla kannattaa pitää hyvää huolta omaisuudestaan jottei taskuvarkaat pääse iskemään. 

Miten matkustan Riikaan?

Suomesta pääsee Riikaan lentäen muun muassa Finnairilla ja Ryan Airilla. Erityisen suosituksi on tullut Ryan Airin halpalennot, jolla pääsee halvimmillaan jopa alle 50 eurolla Riikaan ja takaisin. Mikäli et suosi lentoliikennettä, voit mennä lautalla tai laivalla yli Suomenlahden ja jatkaa matkaasi omalla autolla tai moottoripyörällä Riikaan.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Matkakohteet
Yksi komentti. Haluatko lisätä vinkin tai kokemuksen kaikkien iloksi?

Lisää matkailuvinkki / kommentti