Ranska – Matkailun ykkösmaa

Ranska – Matkailun ykkösmaa

Ranska on rakastavaisten pakopaikka, maa jossa romanttiset linnat pilkistävät viininviljelmien keskeltä ja jonka rantakohteet ja laskettelurinteet ovat kansainvälisten julkkisten suosiossa. Hienostuneet ranskalaiset onnistuvat aina näyttämään tyylikkäiltä, jopa patongit kainalossa. Ranska on ehkä täynnä kliseitä, mutta nämä kliseet ovat tehneet maasta maailman suosituimman matkailumaan. Ei ole lainkaan liioittelua sanoa, että olipa matkan tarkoitus mikä tahansa, Ranska on aina osuva valinta.

Ranska on laaja ja erityisen monipuolinen maa, jossa nähtävyyksiä ja aktiviteetteja tarjotaan eri puolilla maata runsaasti. Mielenkiintoisten kohteiden löytämisen helpottamiseksi Ranska on tässä artikkelissa jaettu eri maantieteellisiin osiin, joista on esitelty suosituimmat kaupungit, nähtävyydet ja aktiviteetit. Artikkeli keskittyy manner- Ranskaan, joten merentakaiset alueet ja saaret eivät ole mukana artikkelissa.

Monikasvoinen Pariisi

Eiffel torni on Pariisin symboli

Ranskan pohjoisosien päänähtävyytenä hohtaa yksi maailman tunnetuimmista kaupungeista, romanttisten viikonloppulomien mekka, Pariisi. Elegantin kaupungin suosion syitä ei tarvitse kauaa etsiä, sillä kaupunki on täynnä tunnettuja nähtävyyksiä; Eiffel torni, Versailles, Notre Dame katedraali, Arc de Triomph sekä tietysti Mona Lisa- maalauksen kotipaikka Louvre. Pariisi on oiva kaupunkilomakohde, sillä kaupungin ainutlaatuinen tunnelma, monipuoliset ostospaikat ja kutsuvat ravintolat houkuttelevat vuoden ympäri. Pariisissa on valtavasti nähtävää, eikä kaikkea kannatakaan mahduttaa yhteen vierailuun. Yksi kaupungin kiehtovista piirteistä on sen muuttuvat ilmeet eri vuodenaikoina, onhan keväinen Pariisi kukkineen aivan erilainen kuin jouluvalaistuksessa hohtava romanttinen pääkaupunki.

Pohjois-Ranska – Herttaisia kaupunkikohteita ja taistelutantereita

Pohjois-Ranskasta löytyy Pariisin lisäksi muitakin mielenkiintoisia paikkoja. Noin 30 kilometrin päässä pääkaupungista löytyy lasten ja lapsenmielisten paratiisi; Euro Disney, jonka voi helposti yhdistää Pariisin lomaan. Aivan Belgian rajan tuntumassa sijaitsee Lille, jossa flaamilainen ja ranskalainen kulttuuri yhdistyvät kiehtovalla tavalla. Lillestä on vain parin tunnin junamatka Pariisiin, joten tämäkin kohde on helppo yhdistää Pariisin vierailun yhteyteen. Lillestä on erinomaiset junayhteydet ympäri Ranskaa, sekä myös Brysseliin ja Lontooseen. Pohjois-Ranskaan kuuluvat Nord Pas de Calais ja Picardie alueet, jotka toimivat tapahtumapaikkana monille ensimmäisen maailmansodan taisteluille ja alueelta löytääkin monia muistutuksia sodasta.

Itä-Ranska – Kulttuurien kohtauspaikka

Itäinen Ranska koostuu viidestä eri alueesta; Champagne-Ardennes, Alsace, Bourgogne, Lorraine ja Franche Comte. Alsace sijatsee

Alsacessa yhdistyy ranskalainen ja saksalainen kulttuuri

Saksan rajan läheisyydessä ja Franche Comte puolestaan Sveitsin rajaa vasten, minkä vuoksi näiden alueiden kulttuureissa näkyy vaikutuksia naapurimaista. Itäisessä Ranskassa on paljon aktiviteetteja tarjolla ja alue on suosittu etenkin viineistä kiinnostuneiden keskuudessa, onhan Champagne-Ardennes aidon samppanjan valmistuspaikka. Viinitiloja löytyy ympäri itäistä Ranskaa, niistä kannattaa kysellä tarkemmin turisti-infoissa, jotka tietävät mitkä tuottajat ottavat vastaan vierailijoita. Franche-Comte on oivallinen alue ulkoilmaharrastuksiin, sillä vuoristoinen alue tarjoaa erilaisia harrastusmahdollisuuksia vuoden ympäri. Itäisen Ranskan suurimpia kaupunkeja ovat muun muassa Strasbourg, Nancy, Dijon ja Reims, jotka ovat oivia kaupunkikohteita historiallisine nähtävyyksineen.

Länsi-Ranska – Linnoja ja laatujuomia

Länsi-Ranska muodostuu neljästä alueesta, jotka tunnetaan nimillä Bretagne, Normandia, Poitou Charentes sekä Loiren laakso. Alueella on lukuisia kiehtovia isohkoja kaupunkeja, kuten esimerkiksi Rouen, Caen, Rennes, Orleans ja Nantes, kun taas rannikon pienet kalastajakylät ovat esimerkkinä perinteikkäämmästä elämänmenosta.

Viiniviljelmät ovat tavallinen näky maaseudulla

Viiniviljelmät ovat täälläkin tavallinen näky maaseudulla ja Poitou Charentesin alueella sijaitseva Cognacin kaupunki on nimensä mukaisesti paikka, jossa konjakki kehiteltiin. Loiren laakso on kuuluista linnoistaan ja miksipä ei, nimittäin missään muualla maailmassa ei ole yhtä paljon linnoja samankokoisella alueella. UNESCO on valinnut Loiren laakson maailmanperintökohteiden listalleen, mikä vain vahvistaa alueen ainutlaatuisuutta. Ranskan läntiset osat rajoittuvat mereen ja etenkin Bretagnen ja Normandian nähtävyyksiin lukeutuu vaikuttavan rosoinen rantaviiva ja mielenkiintoiset rannikon kohteet sekä viehättävät saaret.

Keski-Ranska – Luonnon monimuotoisuutta ja ulkoilmaharrastuksia

Limousinin ja Auvergnen alueet sijaitsevat Ranskan keskiosissa. Tämä alue on ulkoilmaharrastajien ympärivuotisessa suosiossa, muinaiset tulivuoret,

Vaellusreitillä voi törmätä vaikkapa puolivilleinä laiduntaviin hevosiin

metsät, järvet ja joet luovat upeat puitteet patikoimiseen ja mineraalipitoinen maaperä tarjoaa rentoutumista kuumien lähteiden ja kylpylöiden muodossa. Maailmankuulu Tour de France poikkeaa myös näissä maisemissa ja alue onkin pyöräilijöiden – niin moottori- kuin maastopyöräilijöiden – suosiossa. Ranskan suurin luonnonpuisto löytyy myös tältä alueelta, Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne tarjoaa lukuisia harrastusmahdollisuuksia ratsastuksesta riippuliitoon sekä luonnollisesti upeita maisemia. Keski-Ranskan suurimpiin kaupunkeihin lukeutuvat mm. Vichy, Clermont-Ferrand, Limoges sekä Brive-la-Caillarde.

Lounais-Ranska – Viiniviljelmiä ja vuoristoa

Lounais-Ranskan suurimpia kaupunkeja ovat mm. Baskimaan alueella oleva trendikäs merenrantakohde Biarritz, viehättävä satamakaupunki Bordeaux ja vaaleanpunaisista rakennuksistaan tunnettu Toulouse, jossa sijaitsee myös kansainvälinen lentokenttä. Kuten monet muutkin alueet Ranskassa, myös lounais-osat ovat kuuluisia viineistään, etenkin Bordeauxin lähialueet. Viinien lisäksi alue tunnetaan esihistoriallisista kalliomaalauksistaan, jotka löytyvät paikoista nimeltä Lascaux ja Les Eyzies. Lounais-Ranskassa maisemaa kuvittavat rannat, tasaiset metsät, kumpuilevat jokilaaksot sekä sokerina pohjalla tietysti Pyreneitten vuoristo, joka houkuttelee vuoden ympäri vuoristoalueen aktiviteeteilla. Lounais-Ranska on ehkä hieman vähemmän tunnettua aluetta, mutta sitäkin aidompaa Ranskaa. Alueen vetovoima on sen kulttuurissa ja historiassa, erityisen mielenkiintoista aluetta ovat Espanjan rajan läheisyydessä oleva pohjoinen Baskimaa, mikä kattaa lähinnä Bayonnesin ja Biarritzin kaupungit.

Etelä-Ranska – Aurinkorantoja, oliivipuita ja puuterilunta

Välimeren lämpö houkuttelee Etelä-Ranskaan

Eteläiseen Ranskaan luetaan kuuluviksi neljä aluetta; Languedoc-Roussillon, Rhone-Alps, Provence ja Riviera. Etelä-Ranska lienee kaikkein tunnetuinta seutua, jonne matkaajat ovat kulkeneet jo vuosisatojen ajan. Alueelle houkuttelevat luonnollisesti runsas auringonpaiste, pitkä rantaviiva sekä majesteettiset Alpit, unohtamatta kuitenkaan kiehtovia kaupunkikohteita. Välimeren rantakaupungeista suosituimpia ovat Nizza, Ranskan vanhin kaupunki Marseille, elokuvajuhlista tunnettu Cannes sekä tietysti Monacon ruhtinaskunta. St Tropez sekä Juan-les-Pins ovat hyviä paikkoja bongata kansainvälisiä julkkiksia ja kaupungit ovatkin hienostokaupunkien maineessa. Sisämaasta löytyy lisää mielenkiintoisia kaupunkikohteita, kuten esimerkiksi kulttuuririkkaat yliopistokaupungit Lyon, Montpellier, Aix-en-Provence sekä lumihuippuisten Alppien lähellä sijaitseva Grenoble. Alppien läheisyydessä, Mont Blancin juurella, on myös ulkoilmaharrastajien paratiisi Chamonix, jota vuorikiipeilyn ja talviurheilulajien ystävät pitävät yhtenä maailman parhaana paikkana harrastaa kyseisiä lajeja.

Matkustaminen Ranskaan ja liikkuminen paikan päällä

Blue1 lentää ympäri vuoden Helsingistä Pariisiin ja Nizzaan, sekä kesäaikaan myös Biarritziin. Talvisesongin aikana Pariisiin pääsee Blue1:lla myös Kittilästä. Helsinki- Pariisi on myös Finnairin ja halpalentoyhtiö Easyjetin vakioreitti, kun taas Finnair lennättää

Ranska tarjoaa myös upeita vuoristomaisemia ja laskettelumahdollisuuksia (kuva: Christophe Jacquet)

matkustajia kesäaikaan myös Nizzaan. Muut kaupungit ovat saavutettavissa välilaskujen kautta muilla lentoyhtiöillä ja yllä mainittujen lentoyhtiöiden yhteistyökumppaneilla. Lentolippujen hintoja kannattaa vertailla esimerkiksi hintavertailusivustojen avulla (esimerkiksi poptravel.fi) sillä hinnat vaihtelevat suuresti eri lentoyhtiöiden välillä.

Ranskan junaliikenneverkosto kattaa lähes koko maan ja suurimpien kaupunkien (esimerkiksi Pariisi, Nizza, Marseille, Lille, Lyon ja monia muita) välillä kulkee TGV luotijuna, joka kulkee tavallista nopeampaa. Liput TGV juniin ovat yleensä hitusen kalliimpia kuin normaalijuniin, mutta aikaa säästyy reilusti. Autonvuokraus on toinen kätevä tapa tutustua Ranskaan. Auton saa vuokrattua jo kotoa käsin tai lentokentältä, mutta myös kaupungeissa on autovuokraamoita. Useimmat Ranskan moottoriteistä ovat maksullisia ja tietullit maksetaan ajettujen kilometrien perusteella. Lisätietoa tietullien kustannuksista löytää osoitteesta http://www.autoroutes.fr/en/homepage.html.

Vinkkejä parempaan lomaan

Ranska on pullollaan historiallisia kyliä

Ranskalaiset tunnetaan kansana, joka arvostaa omaa kieltään ja matkaajalla voi paikoin olla vaikeuksia löytää englantia taitavia paikallisia. Mukaan kannattaa ottaa pieni matkasanakirja, josta voi tarvittaessa näyttää valmiita fraaseja, sillä ranskan kielen puhuminen on haastavaa kieltä osaamattomille. Ranskalaisten kesälomat ovat yleensä elokuussa, jolloin suuri osa paikallisista valuu alas etelään. Tämä on erittäin kiireistä aikaa, eikä ole välttämättä se miellyttävin matkustusajankohta.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Matkakohteet
5 Kommenttia. Haluatko jakaa matkavinkin tai kokemuksen?

 • Elisa sanoo:

  Pariisi on aivan mahtava! Lisäksi Nizza ja koko Välimeren rannikko on kokemisen arvoista. Mieluiten vaikka vuokraa auton (tai menee omalla).

  Ranskasta kannattaa nauttia, kuten hyvästä viinistä, ajan kanssa.

 • Raimo V sanoo:

  En ole vielä käynyt kuin Pariisin lentokentällä. Tarkoitus on kyllä lähteä joskus oikeen autolla kiertämään ajan kanssa. Ehkä ensi kesänä. Talvet menee Thaimaassa 🙂

 • pirjo rytkönen sanoo:

  en ole viellä käynyt,,,,kyllä käyn,,ensin opiskelen kieltä

 • Tuomas K sanoo:

  Ajettiin Suomesta Etelä-Ranskaan ja yövyimme Grasse nimisessä kaupungissa lähellä Nizzaa.. Aivan mahtavan tunnelmallinen vanha kaupunki! Parfyymin pääkaupuki yms. Palaan vielä joskus ihan varmasti!

 • Aino sanoo:

  Ranska on kyllä aina hyvä valinta lomalle etenkin kesällä. Talvella en menisi. Itse suosittelisin myös sivua josta löytyy varmastikin jokaiselle sopiva kaupunki Ranskassa.

Lisää matkailuvinkki / kommentti