Quito – kaupunki maailman katolla

Quito – kaupunki maailman katolla

Quito on yksi maailman korkeimmalla sijaitsevista pääkaupungeista, kohoten 2850 metriin merenpinnasta. Dramaattinen sijainti Andien ja tulivuori Guagua Pichinchan välissä tekee vaikutuksen keneen tahansa. Upea vanha kaupunki, edullinen hintataso, Telefériqo-köysirata joka vie lähes 4000 metriin ja omatoimiretki Galápagos-saarille tekee matkastasi unohtumattoman. Ja jos vuoristotunnelma alkaa kyllästyttää, voi suunnata alemmas ihmettelemään Ecuadorin sademetsiä.

Quito sijaitsee päiväntasaajan lähellä, mutta korkea sijainti tekee sen ilmastosta viileämmän, keskilämpötilan jäädessä noin 14 °C . Quiton yöt ovat melko viileitä, mutta päivän ylin lämpötila voi kuitenkin kohota jopa 26 °C. Kaksi vuodenaikaa vuorottelevat: sadekausi kestää lokakuusta toukokuuhun, jättäen kesä-syyskuun kuivallekaudelle.

Vanhan kaupungin charmia

Mitad del Mundo - maamerkki päiväntasaajalla (Kuva: Jean-François Renaud CC BY-ND 2.0)

Mitad del Mundo – maamerkki päiväntasaajalla (Kuva: Jean-François Renaud CC BY-ND 2.0)

Quiton vanha kaupunki on yksi sen kauneimpia nähtävyyksiä. Unescon maailmanperintölistalle päässyt vanha kaupunki on koko Latinalaisen Amerikan parhaiten säilynyt historiallinen keskusta.

Kauniit kirkot ja museot ovat vieri vieressä ravintoloiden, kahviloiden, hotellien, klubien ja teattereiden kanssa. Siirtomaa-aikaisissa rakennuksissa ja etenkin kirkoissa näkyy monipuolinen muotoilu: intiaanien, espanjalaisten, italialaisten, maurien ja flaamilaisten tyylit sekoittuvat yhteen hurmaavaksi kokonaisuudeksi.

Retki sekä korkeuksiin että ekvaattorille

Telefériqo-köysirata vie lähes 4000 metrin korkeuteen, mikäli Quito itsessään tuntuu matalalta. Cruz Loman huipulta näkee todella kauas. Päiväntasaajalla taas sijaitsee Mitad del Mundo -maamerkki ja puisto. Päiväntasaaja on merkitty oranssilla viivalla. Quiton suurimmassa puistossa, 67-hehtaarisessa La Carolinassa voi tutustua kasvitieteelliseen puutarhaan ja harrastaa myös lukuisia erilaisia urheilulajeja.

Mikäli haluaa tavata muita matkalaisia, voi suunnata kaupungin uuteen osaan nimeltä Mariscal Sucre. Turisteille suunnatut hostellit, baarit, hotellit, matkatoimistot ja ravintolat täyttävät Quiton gringolandiaksikin kutsutun osan. Quitossa voi maistaa myös kaupungin kansallisruokaa mikäli kantti kestää: cui eli marsu on paikallinen herkku.

Käy Galápagos-saarilla

Kasvitieteellisestä puutarhasta löytyy toinen toistaan upeampia kasveja (Kuva: Theodore Scott CC BY 2.0)

Kasvitieteellisestä puutarhasta löytyy toinen toistaan upeampia kasveja (Kuva: Theodore Scott CC BY 2.0)

Galápagos-saaret ovat Ecuadorin suosituin nähtävyys eikä ihme. Noin 1000 kilometrin päässä Ecuadorin rannikolta sijaitsevien saarten täysin ainutlaatuinen luonto innoitti muun muassa Darwinia evoluutioteoriassaan.

Matka saarille maksaa usein paljon, mutta se on hintansa väärti: monet saarten lajeista ovat sellaisia, joita ei tavata missään muualla. Quitosta on mahdollista lentää saarille. Paras tapa tutustua saariin on risteily, joka kestää yleensä 3-4 päivää tai viikon.

Matkalla Quitoon

Quitoon ei pääse suorilla lennoilla, mutta yhdellä vaihdolla esimerkiksi Madridin kautta kylläkin. Suurin osa Quiton matkakassasta menee lentoihin, joiden hinta lähtee yleensä noin tuhannesta eurosta ylöspäin. Majoittuminen ja ruoka sen sijaan on todella edullista. Majapaikoissa ei yleensä ole lämmitystä, joten kannattaa varata lämpimiä vaatteita mukaan. Liikkuminen kaupungissa onnistuu kätevästi raitiovaunulla, bussilla tai taksilla. Omaa autoa ei välttämättä kannata vuokrata, sillä teiden kunto voi olla huono ja paikalliset ajavat turisteja kovempaa. Espanjan kielestä on hyötyä Quitoon matkustaessa, sillä englantia puhutaan vain vähän.

Matkalinkit


Aihe: Etelä-Amerikka
Lisää matkailuvinkki / kommentti