Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitti – vaeltajan ykköskohde

Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitti – vaeltajan ykköskohde

Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitti vie vaeltajan Ranskan rajalta Pohjois-Espanjaan, Santiago de Compostelan katedraaliin, johon perimätiedon mukaan on haudattu Apostoli Jaakob vanhempi. Melkein 800 kilometriä pitkä reitti on ollut olemassa jo yli 1000 vuotta ja sen kulkemiseen jalan kannattaa varata ainakin kuukausi. Keskiajalla katolisen opin mukaan reitin kulkemalla saattoi saada synnit anteeksi – nykyvaeltajan syyt lähteä pyhiinvaellukselle vaihtelevat uskonnollisista syistä liikunnallisiin, ja oppiipa vaelluksella lisää Espanjan historiastakin.

Apostolinkyydillä tai pyöräillen

Pyhän Jaakobin tie on yksi tärkeimmistä pyhiinvaellusreiteistä edelleenkin (Kuva: Fresco Tours CC BY 2.0)

Pyhän Jaakobin tie on yksi tärkeimmistä pyhiinvaellusreiteistä edelleenkin (Kuva: Fresco Tours CC BY 2.0)

Pyhän Jaakobin tietä kulkee vuosittain yli 100 000 vaeltajaa. Tielle voi siis lähteä yksinkin, mutta löytää silti seuraa halutessaan. Suosituin aloituspaikka vaellukselle on Saint-Jean-Pied-de-Port Ranskassa tai Roncesvalles Espanjan puolella. Jos haluaa yöpyä pyhiinvaeltajille tarkoitetuissa hostelleissa, mukana pitää olla pyhiinvaeltajan passi eli credencial del peregrino. Pyhiinvaeltajahostellit ovat ilmaisia, mutta niissä voi yöpyä vain yhden yön. Joskus hostelleissa saatetaan pyytää pientä rahallista avustusta.

Jos haluaa viipyä pidempään jossain kohteessa, reitin varrelta löytyy myös lukuisia hotelleja, majataloja ja leirintäalueitakin. Reittiä ei ole pakko kulkea jalkaisin: osa pyhiinvaeltajista taittaa matkan polkupyörällä tai ratsastaen.

Pyhiinvaeltajan passiin kerätään leimoja vaelluksen edetessä ja sitä vastaan saa perille Santiago de Compostelaan päästessään piispantoimistosta virallisen todistuksen suoritetusta matkasta. Kätevimmin passin saa etukäteen hankkimalla sen Jaakontien ystävien yhdistykseltä, mutta sen saa myös tien päältä, reitin varrelle osuvista suuremmista kylistä.

Maailmanperintökohteesta toiseen

Simpukka symboloi Santiago de Compostelaan tehtävää pyhiinvaellusta (Kuva: Fresco Tours CC BY 2.0)

Simpukka symboloi Santiago de Compostelaan tehtävää pyhiinvaellusta (Kuva: Fresco Tours CC BY 2.0)

Reitti itse on valittu UNESCOn maailmanperintökohteeksi ja niin on myös reitin päätepiste, Santiago de Compostelan vanhakaupunki. Se on Galician maakunnan pääkaupunki ja tunnettu barokki-, roomalais- ja goottityylisestä arkkitehtuuristaan. Kaupungissa järjestetään päivittäin pyhiinvaeltajien messu, joka päättää vaelluksen. Ja kun jalat kantavat seuraavan kerran, niitä voi tanssittaa kaupungin lukuisissa baareissa.

Matkalla Pyhän Jaakobin tielle

Perillä komeilee katedraali (Kuva: Enrique Dans CC BY 2.0)

Perillä komeilee katedraali (Kuva: Enrique Dans CC BY 2.0)

Matkalle mukaan tarvitsee pyhiinvaeltajapassin lisäksi hyvät vaellusvarusteet: kunnon vaelluskengät ja rinkka on tarpeen. Vaelluskenkien tulee olla mukavat ja niitä onkin hyvä totuttaa jalkaan jo ennen matkaa. Rinkan painon tulisi painaa maksimissaan 10 % vaeltajan painosta, jotta sen jaksaa kantaa koko pitkän matkan ajan.

Mikäli haluaa aloittaa vaelluksen esimerkiksi Espanjan Roncesvallesista, kannattaa lentää Barcelonaan tai Madridiin. Sieltä pääsee junalla, lennolla tai bussilla esimerkiksi Pamplonaan, josta pääsee bussilla Roncesvallesiin. Ranskan Saint-Jean-Pied-de-Portista lähdettäessä taas voi ostaa lennon esimerkiksi Toulouseen ja siitä paikallisjunalla Bayonneen, josta pääsee jatkamaan paikallisjunalla perille aloituspaikkaan.

Matkalinkit


Aihe: Vaellus
Lisää matkailuvinkki / kommentti