Pukeutuminen ulkomailla: lyhyt tapaopas

Pukeutuminen ulkomailla: lyhyt tapaopas

Pukeutuminen matkalla voi tuottaa päänvaivaa, mutta tutustumalla matkakohteeseen hyvin etukäteen välttyy pahimmilta mokilta. Usein turisteilta saatetaan ymmärtää erilaista pukeutumiskulttuuria, mutta fiksuin kunnioittaa maan tapoja. Vaikka eri maiden vaatetus eroaakin toisistaan, joitain yleisiä linjoja voidaan määritellä maanosittain. Yksi perussääntö voidaan kuitenkin yleistää joka paikkaan: ei paljastavissa vaatteissa pyhiin paikkoihin, kuten moskeijoihin, kirkkoihin tai temppeleihin.

Pukeutuminen Lähi-idässä

Esimerkiksi Arabiemiirikunnat, Israel ja Libanon kuuluvat Lähi-idän kulttuurialueeseen. Varmin tapa pukeutua Lähi-idässä on löysiin, peittäviin vaatteisiin pukeutuminen. Etenkin naisten pukeutuminen on tarkkaa, ja turvallisin tapa onkin käyttää huntua päässään. Eri Lähi-idän maiden välillä on eroja hunnun käytössä, mutta varsinkin jos suunnittelee kiertomatkaa, eikä ole aikaa perehtyä joka maan tapakulttuurin erikseen, on syytä peittää pää huivilla. Erityistapaukseksi voi nostaa Dubain: pukeutuminen Dubaissa on hieman vapaampaa eikä huivia tarvita, mutta hotellin uima-altaan ja kuntosalin ulkopuolella on etenkin naisten syytä peittää polvet ja olkapäät.

Pukeutuminen Afrikassa

Vaikka ei voidakaan puhua yhdestä Afrikasta, voidaan yleistää sen verran, että pitkiin housuihin sonnustautuminen on suotavaa. Shortseja voi käyttää rannalla, mutta muualla on varsinkin naisten hyvä pitää navan ja polvien välinen alue peitettynä. Poikkeuksena on kuitenkin Etelä-Afrikka, jossa pukeutuminen on eurooppalaistyylistä.

Pukeutuminen Itä-Euroopassa ja Kaukasiassa

Itä-Euroopan ja Kaukasian kulttuuripiiriin kuuluu esimerkiksi Venäjä, Kroatia, Romania ja Armenia. Yleistyksenä voidaan sanoa, että vaatteisiin kiinnitetään enemmän huomiota kuin Suomessa: miehet pukeutuvat miehekkäästi ja naiset naisellisesti. Muodollinen pukeutuminen tilanteen mukaan on varmin tapa toimia turistillekin.

Pukeutuminen Kaakkois-Aasiassa

Thaimaa, Vietnam, Indonesia ja Kambodza ovat Kaakkois-Aasian suosituimpia matkakohteita. Perussääntö on säärten ja olkapäiden peittäminen temppeleissä. Sisätiloihin saavuttaessa otetaan kengät pois: kauppojen ulkopuolella näkeekin usein varsin värikkään valikoiman erilaisia kenkiä! Uikkarit kuuluvat rannalle, vaikka Thaimaan turistikohteissa näkeekin toisinaan pelkissä bikineissä kekkaloivia neitoja. Varminta on pukeutua siisteihin, ei kovin paljastaviin vaatteisiin.

Pukeutuminen Etelä-Aasiassa

Intia, Nepal, Sri lanka ja Bangladesh ovat hyviä esimerkkejä Etelä-Aasian lomakohteista. Peittävä pukeutuminen tulee jälleen muistaa ainakin pyhissä paikoissa, kuten temppeleissä, moskeijoissa ja pyhissä kaupungeissa.
Naisten pukeutumisessa on jälleen tiukempia sääntöjä, ja kannattaakin pukeutua hillitymmin rantojen ulkopuolella.

Pukeutuminen Itä-Aasiassa

Japani, Etelä-korea ja Kiina ovat Itä-Aasian suosikkikohteita. Temppeleissä suositaan konservatiivista pukeutumista shortsit ja t-paita -linjan sijaan. Kiinassa ja Etelä-Koreassa pukeutuminen on muuallakin hieman konservatiivisempaa, Japanissa varsinkin nuoriso pukeutuu villimmin. Nuorison erilaisia pukeutumisalakulttuureja voidaan erottaa kymmeniä, joten turistikin voi irrotella vaatteillaan. Kannattaa tosin muistaa Japanissakin tilanteen mukaan pukeutuminen: business-tapaamiseen ei kannata saapastella Gothic Lolita -tyyppisesti pukeutuneena.

Paras tapa pukeutua matkalla: ota oppia paikallisilta (Kuva: Roberto Faccenda CC BY-SA 2.0)

Paras tapa pukeutua matkalla: ota oppia paikallisilta (Kuva: Roberto Faccenda CC BY-SA 2.0)

Matkalinkit


Aihe: Matkustaminen
Lisää matkailuvinkki / kommentti