Praha – Kaupunkivaelluksella Prahassa

Praha – Kaupunkivaelluksella Prahassa

Praha on vuodesta toiseen suomalaisten suosikki kaupunkikohde, eikä syyttä. Praha historiallisine palatseineen, patsaineen, vanhoine toreineen ja katuineen on kuin jättimäinen ulkoilmamuseo. Manner-Euroopan keskiössä sijaitseva Tsekinmaan pääkaupunki on nähnyt ja kokenut monet aikakaudet ja valloittajat, ja on silti onnistunut säilyttämään mahtipontiset kasvonsa. Praha ei ole pelkästään historiallinen vaan se on vakiinnuttanut paikkansa uuden ajan EU-valtion modernina liike-elämän keskuksena sekä läntisen ja itäisen Euroopan sulautumiskohtana.

Kuljeskelun sietämätön keveys

Parasta Prahassa on rento kuljeskelu. Kadut, kujat ja puistot kutsuvat matkailijaa tallaamaan ja tutustumaan kaupungin henkeen. Välillä on hyvä pysähtyä johonkin Prahan lukuisista olutbaareista huolehtimaan nestetasapainosta. Kaupunki kuhisee elämää ja lomakausina etenkin keskustan ns. turistikortteleissa on tungosta. Keskusta sekä vanha kaupunki ovat toki näkemisen arvoisia, mutta niihin kannattaa suunnata esim. aamulenkillä pahimman ryysiksen välttämiseksi. Tyypilliseen tapaan turistialueilla vallitsee myös oma, maan yleisestä tasosta pahasti yläkanttiin poikkeava hinnoittelu. Ruoka- ja virvoikepaikkaa valitessa kannattaakin hypätä raitiovaunuun ja ajella muutama pysäkinväli keskustasta poispäin, jolloin mahdollisuudet nauttia autenttisesta tsekkiläisestä ruoka- ja juoma kulttuurista käyvin hinnoin paranevat huomattavasti.

Siltojen yllä

Kaarlensilta

Kaarlensilta on yksi hienoimmista keskiaikaisista silloista

Nähtävyyksistä kenties tunnetuin, Prahan linna sijaitsee kaupungin ylle kohoavalla kukkulalla. Linnan takaa alkaa viehättävä pientaloalue, Novy Svet, jonka mukulakivikadut kiemurtelevat kukkulan toiselle puolelle saakka. Kierros Prahan linnassa jatkuu sujuvasti joen vartta kukkulan päällä reunustavaan Letna puistoon. Puistosta on loistavat näkymät yli Vltava joen ja samalla voi laskea kaupungin ison puolen (velka strana) ja pienen puolen (mala strana) yhdistävät sillat. Jos mukaan on sattunut viiniä ja muuta piknikhyvää, voi kukkulan vehreydessä viihtyä hieman pidempäänkin.

Zizkov ja Vinohrady

Zizkovin televisiotorni

Laskeuduttuasi alas puistokukkulalta voit kulkea sillan yli ja suunnata kohti Zizkovin kaupunginosaa. Tämä hiukan nuhjuinen alue tunnetaan entisenä työläiskorttelina, mutta on nyttemin nostanut profiiliaan trendikkäänä vaihtoehtoalueena. Kortteleista löydät niin etnisiä ravintoloita ja kauppoja kuin nuhjuisen cooleja pikku baareja. Riegovy Sadyn puistosta on kenties kaupungin parhaimmat näkymät Prahan linnalle. Kiipeä kukkula ylös ja ihaile alla avautuvaa kaupunkimaisemaa. Etenkin pimeällä valaistu Prahan linna on täältä käsin upea näky. Puiston takana on suuri sporttihenkinen Biergarten eli ulkoilmabaari, johon on jälleen mukava pysähtyä tuopilliselle. Jos virtaa riittää, voi matkaa jatkaa vielä TV-tornille, joka sijaitsee baarin välittömässä läheisyydestä. Praha näyttäytyy tornista katsottuna koko laajuudessaan ja näin on hyvä suunnitella esim. seuraavan päivän kulkureittejä.

Viereinen Vinohradyn kaupunginosa on oivallinen illalliskohde. Kauniiden puistomaisten katujen varsilla on pieniä ravintoloita moneen makuun tasokkaammista gourmet paikoista kotoisiin tsekkipubeihin. Alue on myös tunnettu viinitarhoistaan, joista yksi edelleen reunustaa kaupunginosan laitamalla olevaa puistoa. Viinitarhan keskellä rinteessä sijaitsee viehättävä paviljonkikahvila, jonka vehreälle terassille on helteisen päivän viiletessä mukava pysähtyä siemailemaan lasillinen tai vaikka koko kannullinen hyvin jäähdytettyä valkoviiniä kattojen ylle laskevaa aurinkoa ihaillessa.

Vysehradin tunnelmaa

Prahan linnan kukkulasta vinottaen joen toisella puolella sijaitsevaa Vysheradia ei kuljeskelijan tule missään nimessä sivuuttaa. 900-luvulta peräisin oleva Vysehrad on historiallisesti merkittävä kohde, sillä siellä sijaitsi muinoin kilpaileva linnoitus, josta kuninkaalliset muuttivat nykyiseen Prahan linnaan 1400-luvulla. Nykyään alueella sijaitsee Pietarin ja Paulin katedraali sekä kaunis vanha hautausmaa, jonne on haudattu merkittäviä tsekkiläisiä kulttuurivaikuttajia (mm. säveltäjät Dvorak ja Smetana) sekä muita historian merkkihenkilöitä.

Vysehradin vanha hautausmaa

Vysehradin vanha hautausmaa kätkee monta tarinaa

Jos jalka alkaa painaa, Prahan julkinen liikenne on vertaansa vailla. Reittiverkosto kattaa kaupungin joka kolkan ja perille pääsee mihin tahansa vuorokauden aikaan.

Kun suunnittelet kaupunkilomaa Prahaan, kannataa etsiä halvat lennot Prahaan ja Prahan hotellit Matkaopas.info:n matkahauilla.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Matkakohteet
Lisää matkailuvinkki / kommentti