Porvoo – keskiaikaista historiaa, aktiivilomailua ja kylpylässä rentoilua

Porvoo – keskiaikaista historiaa, aktiivilomailua ja kylpylässä rentoilua

Porvoo on kotimaanmatkailun klassikko etenkin kesäaikaan. Porvoon idyllinen vanha kaupunki, jokirannan maisemat ja herkulliset ravintolat kutsuvat vuosi toisensa jälkeen lataamaan akkuja ja nauttimaan kansallismaisemista. Tutustu vanhan kaupungin arkkitehtuuriin ja hanki itsellesi taidetta ja käsitöitä, kävele keskustasta Hamarin sahakylään kahville ja myöhemmin onkin aika rentoutua Haikon Kartanon Day Spassa.

Porvoo on yksi Suomen kuudesta keskiaikaisesta kaupungista ja toisiksi vanhin, ajoittuen perustamisajankohdaltaan vuoteen 1346. Noin 50 kilometriä Helsingistä itään sijaitseva Porvoo jakaantuu Vanhaan kaupunkiin, Porvoon keskustaan ja eteläpuolen empirekaupunginosaan. Jokiranta on suosittu alue etenkin kesäaikaan ja rantakahviloissa ja -terasseilla on mukava ottaa kupponen kahvia kävelyn lomassa. Jokirannoilla seikkaillessaan kannattaa käydä ihailemassa punaisia, 1700-luvulta peräisin olevia ranta-aittoja.

Porvoon vanhat kadut vievät keskiaikaan (Kuva: Timo Newton-Syms CC BY-SA 2.0)

Porvoon vanhat kadut vievät keskiaikaan (Kuva: Timo Newton-Syms CC BY-SA 2.0)

Vanha Porvoo ja Linnamäet huokuvat historiaa

Vanhan kaupungin sokkeloinen asemakaava on peräisin keskiajalta. Porvoossa pidettiin ensimmäiset valtiopäivät Suomen ollessa Venäjän autonominen suurruhtinaskunta. Muun muassa valtiopäivien kokousrakennukset ja keisarin majapaikka ovat edelleen olemassa. Iso ja Pieni Linnamäki ovat myös historiaa täynnä, koska Isolla Linnamäellä on yksi Suomen suurimpia muinaislinnoituksia ja Pienellä Linnamäellä taas on rautakaudelta peräisin oleva kalmisto.

Liikkumaan upeisiin maisemiin

Porvoon kirkko on peräisin 1400-luvulta (Kuva: strzelec CC BY 2.0)

Porvoon kirkko on peräisin 1400-luvulta (Kuva: strzelec CC BY 2.0)

Porvooseen perustettiin kansallinen kaupunkipuisto vuonna 2010. Kaupunkipuisto käsittää Vanhasta Porvoosta 10 kilometriä etelään jokisuistoa seuraillen ja noin kahdeksan kilometriä itään jatkuvan alueen. Puiston ideana on säilyttää kulttuuriympäristö ja kaupunkiluonto myös tuleville sukupolville. Porvoon kaupunkipuistoon on mahdollista tutustua niin jalan kuin pyörälläkin, SUP-laudalla ja myös talvella hiihtäen ja lasketellen.

Poppia ja kylpylähoitoja

Porvoossa tapahtuu etenkin kesällä paljon. Porvoon Popfest -juhlat järjestetään 30.7-1.8. Popfesteillä esiintyy suomalaisia tunnettuja nimiä Jenni Vartiaisesta JVG:n kautta Kaija Koohon. Taidetehtaassa voi ihailla taidetta, kuunnella konsertteja ja katsoa teatteriesityksiä. Kauppakujalla pääsee shoppailemaan ja Haikon kartanon kylpylähotelli on jo itsessään käsite. Haikon kartanon nykyinen päärakennus on vuodelta 1913, mutta Haikon historia ulottuu ainakin vuoteen 1362 asti.

Nälän yllättäessä

Porvoon ravintolat ovat ensiluokkaisia. Vanhassa kaupungissa nälkäisiä palvelee monta upeaa ravintolaa, joista ehkä kuuluisin on Wanha Laamanni. Wanhan Laamanni sijaitsee 1700-luvun hirsirakennuksessa ja tarjoilee skandinaavista ruokaa modernilla otteella. Terassilla voi ihailla jokimaisemaa. Kesän ajan Vanhaa kaupunkia voi ihailla myös ravintola Fryysarinrannasta ja nauttia samalla pihviravintolan antimista.

Ranta-aitat on maalattu punamullalla (Kuva: Simon Lee CC BY 2.0)

Ranta-aitat on maalattu punamullalla (Kuva: Simon Lee CC BY 2.0)

Matkalinkit

Hotellit Mökit Kylpylät
Aihe: Kaupunkilomat, Kotimaa, Kylpylät
Lisää matkailuvinkki / kommentti