Portugali – ystävällinen maa Atlantin rannalla

Portugali – ystävällinen maa Atlantin rannalla

Usein ajatellaan, että on matkustettava köyhään Balkanin alueen maahan tai Lähi-itään kokeakseen aitoa tunnelmaa ilman turistikrääsää ja kalliita hintoja. Voi kuitenkin suunnata myös länteen: Euroopan länsireunalla sijaitsee Portugali, sympaattisten ihmisten ja pikkukaupunkien merellinen maa.

Merenkulkijoiden Portugali

Laiva Lissabonin satamassa, josta löytöretkeilijätkin lähtivät matkoilleen

Laiva Lissabonin satamassa, josta löytöretkeilijätkin lähtivät matkoilleen

Euroopan reunalla, Iberian niemimaan länsiosassa sijaitseva Portugali on aina ollut maa, joka on vahvasti elänyt meren mukaan. Muinaisella ajalla maahan seilasivat esimerkiksi kreikkalaiset ja roomalaiset tutkimusmatkailijat, ja myöhemmin maa oli aloittamassa eurooppalaista löytöretkeilyä. Itse asiassa 1400- ja 1500-lukujen tärkeimmistä löytöretkistä suurin osa oli Portugalilaisten tekemiä.

Taitavina merenkulkijoina portugalilaiset kiersivät maapalloa, ja ottivat haltuunsa siirtomaita ympäri maailmaa. Nykyisin Portugalin laaja siirtomaaimperiumi on purkautunut, mutta kulttuurivaikutus jatkuu: portugalin kieli on maailman kuudenneksi puhutuin.

Portugaliin kuuluu myös kaksi saariryhmää Atlantilla: Madeira ja Azorit. Nämä saaret löydettiin 1400-luvulla ensimmäisten löytöretkien yhteydessä. Saariryhmät ovat nykyisin varsin suosittuja lomakohteita, erityisesti eksoottisen ja rehevän luontonsa ansiosta.

Lämmin maa viinitarhoineen ja Algarven golfkenttineen

Portugali on yksi Euroopan lämpimimpiä maita, ja suotuisaa viljelyaluetta esimerkiksi viinirypäleille. Maassa onkin runsaasti viininviljelijöitä. Tunnetuin Portugalin viinialueista on Alto Douron alue, joka on otettu myös UNESCO:n Maailmanperintölistalle. Maan kuuluisin viini on tietysti makea ja vahva portviini, jota tuotetaan Douron alueen korkealaatuisista rypäleistä. Portviinin nimi juontuu Porton kaupungista, jonka muinaisesta nimestä Portus Cale myös koko maa on saanut nimensä.

Portviini on makea, väkevä ja todella monimuotoinen viini Portugalista

Portviini on makea, väkevä ja todella monimuotoinen viini Portugalista

Toinen tunnettu viini tulee luonnonkauniilta Madeiran saarilta, ja on nimeltään mikäpä muukaan kuin madeira. Myös tämä on makea, usein jälkiruokana tai aperitiivina tarjoiltu viini, jota on kypsytetty tynnyreissä. Portviini ja madeira ovat Suomessa vähän tunnettuja, mutta Portugalissa niitä on saatavilla kaikkialta. Juomat toimivat sellaisenaan seurustelu- ja rentoutumisjuomina, mutta on syytä pitää mielessä, että ne ovat vahvuudeltaan usein noin 20 tilavuusprosenttia alkoholia.

Jos viinirypäleet kasvavat hyvin Portugalin lämpimässä ilmastossa, niin kasvaa nurmikin. Maan eteläpäässä sijaitsee Algarven maakunta, joka on tunnettu erinomaisista golfkentistään. Alue onkin nykyisin yksi Euroopan suosituimpia golfkohteita. Algarven maakunta on muutenkin Portugalin matkailun keskuspaikka, sillä siellä sijaitsevat maan parhaat hiekkarannat ja esimerkiksi monia erinomaisia vaellusreittejä.

Sympaattinen Lissabon

Jos maan eteläosat vetävät suurimman osan turisteista, on se merkinnyt vain hyvää pääkaupunki Lissabonin aitoudelle. Kun monien Euroopan matkailumaiden kaupungit tuntuvat nykyisin olevan rakennettu vain matkailijoille, ei tätä huomaa Lissabonissa.

Kaupunki on verrattain pieni, ja ehkä myös siksi se on säilyttänyt viehättävyytensä. Pienellä vaivalla pystyy löytämään mitä nautittavimpia pieniä ravintoloita tai baareja, joissa paikalliset nauttivat portviiniä tai ateriaa nojaten baaritiskiin. Keskustan vanhakaupunki ja linnoitus ovat tietysti hienot, ennen kaikkea siksi, että ne tuntuvat vielä olevan suhteellisen tuntemattomia turistien suurille massoille. Mäkisellä keskustan alueella pääsee kätevästi liikkumaan electricolla eli ratikalla, ja Lissabonissa on myös kattava metroverkosto.

Yksi syy matkustaa Lissaboniin on myös verrattain halpa hintataso. Merkkituotteet tai esimerkiksi laadukkaat hotellit ovat kaupungissa hieman halvempia kuin muissa Euroopan pääkaupungeissa, mutta valikoima ei silti jää jälkeen.

Portugalin saaret Azorit ja Madeira

Madeiran saaret ovat muodostuneet tulivuorenpurkauksista

Madeiran saaret ovat muodostuneet tulivuorenpurkauksista

Perinteikäs lomakohde Portugalissa on sen saariryhmät Atlantin valtamerellä. Nämä tuliperäiset saaret, Azorit ja Madeira, ovat suosiostaan huolimatta säilyttäneet aitoutensa, mitä ei usein voi sanoa esimerkiksi Kanariasta.

Azorit sijaitsevat Portugalista suoraan länteen keskellä Atlanttia. Yhdeksästä asutusta saaresta muodostuva ryhmä on tuliperäinen, ja niinpä saarten kiinnostavin luonnonnähtävyys ovat kalderat, eli kraatterijärvet, joiden kirkkaaseen veteen liittyen kerrotaan monia tarinoita ja legendoja. Saarien historialliset kaupungit ja pikkukylät ovat myös täynnä tarinoita.

Madeiran saaret ovat tulleet tunnetuksi viinistään, ja niillä onkin pitkä historia viljelyalueena. Hieman Azoreita etelämpänä sijaitsevat saaret ovat erinomainen kohde patikoinnista kiinnostuneille, sillä vanhat kastelukanavat muodostavat upeita kulkureittejä vuoristoiseen maastoon. Kapeat, polunlevyiset levadat kulkevat pitkin pääsaareen rinteitä, ja vievät kulkijan kohtaamaan saaren upean luonnon ja pikkukylät maataloineen.

Niin Portugalin saaria kun manneraluettakin leimaa kodikas maaseudun tunnelma. Kaupungit ovat pieniä, ihmiset ystävällisiä ja luonto häikäisevän kaunista. Kun tähän lisää miellyttävän ilmaston, mainiot viinit ja edulliset matkustuskustannukset, ei ole vaikea ymmärtää, miksi Portugali kasvattaa jatkuvasti suosiotaan matkakohteena.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Eurooppa, Matkakohteet
Lisää matkailuvinkki / kommentti