Pitkä lentomatka edessä – selviytymisopas

Pitkä lentomatka edessä – selviytymisopas

Loma häämöttää edessä, mutta sitä ennen pitäisi selvitä pitkästä lennosta, puhumattakaan loman jälkeisestä paluulennosta. Lennot voivat olla moniin kohteisiin reilusti yli kymmenenkin tuntia ja se tarkoittaa yhtä monta tuntia paikallaan olemista ja istumista. Useiden mielestä lennot ovatkin matkan ikävin osuus. On kuitenkin olemassa hyviä keinoja, joilla voi tehdä omasta lentomatkastaan mahdollisimman mukavan ja keskittyä nauttimaan itse lomasta.

Ennen lentoa on syytä nukkua hyvin

Lennoilla selviytyminen ei ole mitään rakettitiedettä, eikä vaadi kovinkaan suuria toimenpiteitä, joten kuka tahansa voi soveltaa näitä kikkoja omalla lennollaan. Valmistautuminen alkaa jo hyvissä ajoin ennen lentoa, sillä koneessa on myöhäistä jossitella, jos jotain jää puuttumaan. Vanha sanonta ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pätee erittäin hyvin pitkillä lennoillakin.

Ennen lentoa kannattaa panostaa kunnon yöuniin. Univaje tekee ärtyisäksi, aiheuttaa helposti päänsärkyä ja saa kaikki pienetkin epäkohdat lennon aikana tuntumaan kohtuuttoman suurilta. Hyvien yöunien lisäksi kannattaa panostaa siihen, mitä juo. Liiallista kofeiininin saantia ja hiilihapollisia juomia kannattaa näin ollen välttää. Kofeiini vaikuttaa negatiivisesti myös unen laatuun. Ennen lentoa onkin syytä suorittaa nestetankkaus raikkaalla vedellä.

Pukeudu lentoa varten mukavasti

Ei ole yhdentekevää, mitä lennolle pukee päälleen. Jokainen tietysti tahtoo näyttää mahdollisimman hyvältä lomamatkan alkaessa, mutta pitkää lentoa ajatellen mukavuus kannattaa kuitenkin asettaa etusijalle. Paras ratkaisu on pukeutua mahdollisimman mukaviin ja keveisiin vaatteisiin. Tiukat housut ja minihameet ovat ehdottomasti huonoja valintoja.

Myös kenkien kanssa kannattaa olla tarkka. Älä siis missään nimessä laita pitkälle lennolle korkokenkiä, vaikka se kotoa lähtiessä tuntuisikin hyvältä ajatukselta. Kun istuu useita tunteja paikollaan, kertyy jalkoihin helposti nestettä ja ne turpoavat. Kun näin tapahtuu, alkaa korkokenkien valitseminen kaduttaa.

Pukeutumiseen voi panostaa, mutta vasta lomakohteessa, kun pitkästä lennosta on selvitty. Ota siis ihmeessä mukaan vaihtovaatteet, jotka voit vaihtaa päällesi kohteeseen saapumisen myötä. Jos matkan aikana pitää vaihtaa konetta, voi myös harkita vaihtovaatteiden vaihtamista jo jatkolentoa varten. Tärkeintä on pyrkiä säilyttämään oma mukavuus mahdollisimman hyvänä alusta loppuun.

Juo vettä lennolla, sekä jaloittele riittävästi

Hyvän valmistautumisen jälkeen lento voi alkaa. Omasta mukavuudesta ja hyvinvoinnista huolehtiminen ei lopu tässä kohtaa mihinkään, vaan päinvastoin. Korkealla yläilmoissa ilma on kuivaa ja se vaikuttaa moniin seikkoihin. Omasta nesteytyksestä kannattaa pitää säännöllisesti huolta juomalla vettä. Tähän tarkoitukseen ei kannata myöskään käyttää mitään sokeripitoisia tai hiilihapollisia juomia, vaan juoda nimenomaan pelkkää vettä.

Veden juonnista seuraa tarve käydä vessassa, mikä taas puolestaan on erinomainen syy hieman jaloitella. Lennolla ei missään nimessä kannata istua montaa tuntia vain paikallaan. Jaloittelemisen lisäksi kannattaa hieman venytellä, jos suinkin mahdollista, sillä samassa asennossa istuminen saa lihakset jumiin. Venytellä voi jaloittelun yhteydessä tai sitten kevyesti omalla paikalla, jos tilaa on riittävästi.

lennot-taivas

Muista huulirasva ja muut kosteuttavat voiteet

Kuten pukeutumiseen, myös meikkaamiseen pätee lennolla sama sääntö: mukavuus on tärkeintä. Kannattaakin siis miettiä, tarvitseeko pitkällä lennolla meikkiä ollenkaan. Jonkinlaista kosteusvoidetta puolestaan olisi hyvä olla mukana, sillä sen siveleminen säännöllisesti kasvoihin estää ihon kuivumisen.

Myös silmät kuivuvat herkemmin lennolla, joten varsinkin, jos on taipumusta kuivasilmäisyyteen, kannattaa miettiä mahdollisten silmätippojen mukaan ottamista. Silmien lisäksi toinen erityisen herkkä alue kasvoissa ovat huulet. Huulirasva on jokaisen pitkälle lennolle menevän henkilön ehdoton selviytymisvaruste, eikä sen tarpeellisuutta kannatakaan vähätellä.

Monet ottavat pitkille lennoille mukaan jonkinlaisia välipaloja. Välipalojen syöminen on suositeltavaa, mutta niiden laatuun kannattaa panostaa. Parempi on syödä esimerkiksi hedelmiä tai muuta kevyttä kuin paljon tyydyttyneitä rasvoja sisältäviä raskaampia vaihtoehtoja.

Suunnittele lennolla nukkuminen saapumisajan mukaan

Lentokoneessa nukkuminen kannattaa suunnitella sen mukaan, millainen aikaero kotimaan ja
kohdemaan välillä on. Ratkaiseva kysymys on, mihin aikaan lento on kohteessa perillä. Jos laskeutuminen tapahtuu aamulla, kannattaa pyrkiä nukkumaan koneessa kunnon yöunet. Jos taas laskeudutaan ilta-aikaan, kannattaa ajoittaa lennolle sopivin väliajoin muutamat pienet torkut ja säästää varsinaiset yöunet vasta perille.

Lentokoneessa nukkuminen ei ole kaikkein yksinkertaisin suoritus, sillä oloduhteet poikkeavat hyvin paljon siitä, mihin normaalisti on totuttu. Nukkumista voivat edesauttaa esimerkiksi korvatulpat, jotka sulkevat pois kaikki häiritsevät äänet ja niskatyyny, joka tukee päätä ja niskaa. Myös silmälaput kannattaa lennolle varata mukaan, jotta saa suljettua ylimääräisen valoisuuden pois.

Vaikka lentokoneessa ollaan enimmäkseen vain paikoillaan, reissussa rähjääntyy aina. Siksi kannattaakin ennen laskeutumista tehdä olonsa mukavaksi ja esimerkiksi pestä hampaat ja harjata hiukset. Tällaiset pienet asiat vaikuttavat ratkaisevasti omaan oloon ja tekevät ihmeitä.

Tarvittaessa pakaa mukaan viihdykkeitä rentoutumista varten

Lentokoneessa viihtyminen on olennainen osa lennosta selviytymistä. Kannattaakin siis ennen matkaa miettiä, kaipaako lennolle ehkä jotain tekemistä ja millaista se voisi olla. Monille tämä auttaa saamaan ajan kulumaan, eikä välttämättä tule niin helposti ajatelleeksi, miten epämukavalta oma olo voi tuntua. Hyvä kirja, musiikki tai elokuvat auttavat monia rentoutumaan ja tuntemaan olonsa mukavaksi. Musiikki saattaa korvatulppien sijaan toimia paremmin toisille myös koneessa nukkuessa.

Lentokoneessa näytetään usein elokuvia ja varsinkin lapsille koneessa on myös tarjolla muuta puuhaa. Nämä kannattaa käyttää hyödyksi ja yrittää olla tylsistymättä liiaksi. Silloin matka tuntuu sujuvan nopeammin. Toiset eivät tarvitse musiikkia, elokuvia tai muutakaan viihdykettä, joten toimi tietysti siten, minkä itse koet parhaaksi.

Lennon jälkeen

Lennon jälkeen jokainen tuntee olonsa uupuneeksi ja raskaaksi. Lennosta palautuminen ottaa aikansa, toisilla vähemmän aikaa ja toisilla kauemmin. Riittävä lepääminen lennon jälkeen kannattaa muistaa, vaikka olisi kiire jo päästä nauttimaan matkasta ja kokemaan kaikenlaista. Yölennonkin jälkeen lepäämiseen kannattaa panostaa, vaikka olisikin nukkunut lentokoneessa. Unen laatu kuitenkin harvoin on lentäessä kovinkaan hyvä.

Jos lomalla on tarkoitus viipyä pitkään, aikaerorasitukseen tepsivät parhaiten auringonvalo ja liikunta. Lepäämisen jälkeen kannattaakin siis rohkeasti poistua hotellihuoneesta ja yrittää välttää paikallaan olemista, sitähän lennolla tuli harrastettua jo ihan riittämiin.

Matkalinkit


Aihe: Lennot, Matkailu
Lisää matkailuvinkki / kommentti