Pienen koon & suuren sydämen Luxemburg

Pienen koon & suuren sydämen Luxemburg

Luxemburg on tunnettu pienestä koostaan, mutta minimaaliselle alueelle on saatu mahtumaan paljon. Kauniit linnat, suloiset pikkukylät ja kiinnostava pääkaupunki saavat matkaajan viihtymään. Myös luontomatkailija ja viiniharrastaja löytää Luxemburgista etsimänsä.

Ranskan, Saksan ja Belgian syleilyssä oleva Luxemburg on pienoisvaltio Länsi-Euroopassa. Sen leveys on ainoastaan 57 kilometriä. Maassa puhutaan luxemburgin omaa kieltä sekä ranskaa ja saksaa. Maailman vauraimpiin kuuluvan maan talous on perustunut ensin terästeollisuudelle ja sittemmin pankkitoiminnalle. Manner-Eurooppalaiseen tapaan kesät ovat lämpimiä ja talvet leutoja. Paras aika matkustaa on kesällä.

Lilliputtimaan pieni pääkaupunki

Luxemburgin pääkaupunki on tunnettu korkeuseroistaan. Vanha kaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin eikä ihme, sillä koko kaupunki huokuu historiaa kauniilla rakennuksillaan. Kaupungin museoissa saa kulumaan päivän nopeasti. Nykytaidetta ja valokuvaajan Edward Steichenin töitä esittelevä museo Am Tunnel sijaitsee maan alla ja kaupungin Musée National d’Histoire et d’Art -päämuseossa voi ihastella esineitä, taidetta ja linnakkeiden pienoismalleja. Bockin linnoituksen rauniot ja maanalaiset käytävät ovat myös kiinnostavia. Käytävät rakennettiin alunperin puolustuskäyttöön, mutta sittemin niitä on käytetty myös asumiseen ja kaupantekoon. Myös kaupungin suurherttuoiden palatsi 1500-luvulta on tutkimisen arvoinen.

Linnojen, luonnon ja viinin Luxemburg

Maaseudun rauhaa Luxemburgissa (Kuva: Esther Westerveld CC BY 2.0)

Maaseudun rauhaa Luxemburgissa (Kuva: Esther Westerveld CC BY 2.0)

Ardennien alue pohjoisessa on suosittu luontoharrastajien keskuudessa kansallispuistojensa vuoksi. Alueella voi vaeltaa, pyöräillä ja hiihtää metsien ympäröidessä. Lännessä oleva Mullerthal taas on täynnä kauniita laaksoja, metsiä, jokia ja kalliomuodostelmia muodostaen unohtumattomia maisemia. Myös romanttiset pikkukylät ja linnojen rauniot löytää varmimmin Mullerthalista. Myös eteläisessä Luxemburgissa pääsee liikkumaan luonnossa, vaikka alue onkin tunnettu teollisuudestaan. Viinitilojen tunnelmiin taas pääsee sukeltamaan Moselin alueella.

Luxemburgin ruoka – lämmintä juustoa ja savustettua possua

Luxemburgilainen ruoka on yhdistelmä saksalaista ja ranskalaista keittiötä: sen sanotaan olevan yhtä hienostunutta kuin ranskalainen ja yhtä täyttävää kuin saksalainen ruoka. Oman mausteensa luxemburgilaiseen keittiöön ovat tuoneet portugalilaiset ja italialaiset maahanmuuttajat. Yleisen mielipiteen mukaan maan kansallisruoka on judd mat gaardebounen, eli savustettua sianlihaa kermakastikkeessa, papujen ja perunoiden kera. Myös lämmin juusto kachkeis, grillikylki ferkelsrippchen, verimakkara traipen ja maksalihapullat hapankaalin kera eli liewekniddelen mat sauerkraut ovat suosittuja ruokia.

Suunnitelmissa matka Luxemburgiin

Luxemburgiin pääsee yhdellä vaihdolla Suomesta nopeimmillaan noin viidessä tunnissa. Majoitusvaihtoehtoja löytyy, mutta aivan edullisimmasta päästä ei majoituksen hintataso ole. Lyhyiden välimatkojen maassa on kätevää liikkua vuokra-autolla, junalla tai bussilla. Pääkaupungissa helpoimmin liikkumaan pääsee jalan.

(Kuva: Frans Berkelaar CC BY-ND 2.0)

(Kuva: Frans Berkelaar CC BY-ND 2.0)

Matkalinkit


Aihe: Eurooppa, Kaupunkilomat, Luontoretket, Vaellus
Lisää matkailuvinkki / kommentti