Phuket – Thaimaan täydellinen saari

Phuket – Thaimaan täydellinen saari

Mikä on helpoin paikka, jonne voi Thaimaassa matkustaa? Etelä-Thaimaassa sijaitseva Phuket on yksi Thaimaan provinsseista sekä maan suurin saari. Siellä on ollut matkailijoita jo vuosikymmenien ajan, mutta kehityksestä huolimatta Phuket on yhä säilyttänyt luonnonkauneutensa. Hulppeat rannat ja loistava tarjonta hotelleissa sekä ravintoloissa – mitä muuta lomalainen todella tarvitsee?

Phuketin kymmenet rannat

Phuket on varsin iso saari. Leveimmillään se on noin 20 km ja etelä-pohjois -suunnassa noin 40 km pitkä. Saaren pohjoispäässä on lentokenttä, joten perille päästäkseen lomalaisten ei tarvitse kärsiä pitkistä bussi- tai laivamatkoista. Phuketissa on saaren koosta johtuen runsas määrä eri rantakohteita jonne mennä, ja jokainen löytää varmasti suosikkinsa. Saaren pohjoisosa on yleisesti ottaen rauhallisempi kuin vilkas etelä. Eteläosissa, varsinkin länsirannikolla sijaitsee lukuisia kuuluisia ja suosittuja rantoja.

Phuketin rannat

Phuketin rannat ja sininen meri – mitä muuta voi tarvita?

Tunnetuin paikka saarella lienee Patong-ranta, jonne myös iso osa Phuketin yöelämästa on keskittynyt. Itse Phuketin kaupunki sijaitsee saaren kaakkoisrannalla. Sen rannat eivät ole kaikkein parhaat, mutta palvelutarjonta sen sijaan erinomaista. Phuketin kaupungista pääsee kätevästi myös muihin paikkoihin. Taksin käyttäminen on Phuketissa yllättävän kallista, sillä taksikuskeilla on hintakartelli joka on nostanut hinnat korkeiksi. Tämä koskee ennen kaikkea kirkkaanpunaisia avolavatakseja, joita Phuketissa kutsutaan tuk-tukeiksi. Mittaritaksit rahastavat oikein, mutta niiden tilaaminen on hankalaa, sillä autoja tuntuu olevan kovin vähän. Yksi hyvä ja taksia huomattavasti halvempi keino liikkua on moottoripyörän tai mopon vuokraaminen, mutta toisaalta liikenne on varsin villiä.

Mukavia, hieman rauhallisempia rantoja on Phuketissakin runsaasti. Esimerkiksi Bang Thao, eli Laguna Beach on kilometrien pituinen, mutta hyvin hiljainen ranta. Rauhallisia ovat myös Kamala sekä Surin, jossa on runsaasti tasokkaampia hotelleja. Rauhanetsijälle kenties paras paikka on Nai Han, joka sijaitsee aivan Phuketin eteläkärjessä, noin 18 kilometriä Phuketin kaupungista. Ympäri Phuketia asioiminen on varsin helppoa, sillä paikalliset osaavat englantia melko hyvin. Thain puhuminen tietysti palkitaan usein paremmalla palvelulla ja jopa alennuksilla.

Vesiurheilua ja golfia Phuketissa

Phuket on on täydellinen paikka erilaisten vesiurheilulajien harrastamiseen. Siellä voi mm. sukeltaa, snorklailla sekä purjehtia.  Hintataso myös ohjatuissa ohjelmapalveluissa on edullinen. Suositeltavia retkenjärjestäjiä ovat mm. Simba Sea Trips Koh Waevessa, Phuket Sail Tours ja River Rovers Phuketin kaupungissa. Sukeltajille ja snorklailijoille löytyy tarjontaa loputtomasti. Ainakin Phuket Pro Dive & Sail, Phuket Scuba Scool ja Sunrise Diving ovat suositeltavia yhteistyökumppaneita.

Toinen hyvä harrastusmahdollisuus on golf, johon liittyviä palveluita on viimeaikoina kehitetty tuntuvasti Phuketissa. Laguna Phuket, Loch Palm ja Red Mountain ovat kaikki korkeatasoisia golfkenttiä, ja golfmatkailu kerääkin yhä suurempaa suosiota Phuketissa. Kenties tunnetuin golfkenttä Phuketissa on kuitenkin Blue Canyon, jossa on pelattu myös kansainvälisiä turnauksia kuten Johnnie Walker Classic. Golf on kasvattanut suosiotaan viime vuosina myös paikallisten parissa, joten ratojen kunto on taattu.

Kokkikurssilla Phuketissa

Wat Chalong temppeli Phuketissa

Wat Chalongin temppeli Phuketissa

Vilkkaan vesiurheilun ja golfin lisäksi voi kokeilla vaikka Phuket Thai Cookery Schoolia, joka järjestää thai-ruuan kokkikursseja. Jos taas tyytyy valmiiseen tarjontaan, kannattaa ehdottomasti tarkistaa, mitä kaikkea thai-ravintoloissa on tarjolla, sillä ensisilmäyksellä kaikki ruokalistaherkut eivät välttämättä avaudu.

Kao Man Gai on yksinkertainen kanasta ja riisistä koostuva ateria, jota myydään katujen kojuissa. Thaimaalaiset syövät usein paistettuja tai keitettyjä nuudeleita, monesti esimerkiksi kanan kanssa. Khanom Jeen on nuudeleista koostuva aamupala, joka tarjoillaan useimmiten tulisen curry-kastikkeen ja vihannesten kanssa. Nam Phrik Kung Suao on kuivatun chilin ja savustettujen katkarapujen sekoitus, joka tarjoillaan tuoreiden vihannesten kanssa. Cashew-pähkinät sekä ananas eivät kasva saarella, mutta näitä herkkuja on saatavilla ympäri vuoden. Ravintoloiden hintataso on erittäin edullinen, ja on suositeltavaa kokeilla monia eri ruokalajeja.

Phuketin kolme vuodenaikaa

Phuketissa on kolme vuodenaikaa. Ensimmäinen on kylmä kausi, marraskuusta helmikuuhun. Toinen on kuuma kausi, maaliskuusta toukokuun loppuun, jolloin lämpötila nousee jo hieman liian kuumaksi. Kolmas kausi on sadekausi, jolloin on sekä kuumaa että kosteaa. Sateisimmat kuukaudet ovat toukokuu, syyskuu ja lokakuu. Matkustamista kannattaa välttää tähän aikaan, mikäli haluaa nauttia rantaelämästä. Sadekausi tarkoittaa myös edullisempia hintoja esimerkiksi hotelleissa.

Phuketiin kannattaa matkustaa talvella, vaikkapa joululoman tai hiihtoloman aikana. Tuolloin saarella on lämmintä ja kuivaa ja aurinkoiset kelit ovat takuuvarmoja.

Miten Phuketiin?

Phuketiin järjestävät matkoja kaikki suuret matkatoimistot, muiden muassa Aurinkomatkat ja TUI. Myös omatoimimatkailu on mahdollista lentämällä Suomesta ensin esimerkiksi Bangkokiin ja jatkamalla sieltä Phuketiin. Matkaa Bangkokista Phuketiin kertyy tosin noin 800 km, joten on helpointa kulkea lentokoneella.

Phuketin kentältä siirtyminen eri puolille saarta käy helposti hotellien tai yksityisten yrittäjien sukkulabusseilla. Lentokentältä voi myös vuokrata lastenvaunuja, joten omien vaunujen tuominen ei ole välttämätöntä lapsiperheille. Jos haluaa jatkaa matkaa Phuketista muualle, lähtee saaren satamasta laivoja lähellä sijaitseville saarille. Tämä matkailumuoto voi osoittautua todella palkitsevaksi.

Matkalinkit

Lennot Hotellit Matkat ja lomat
Aihe: Aasia, Golf, Matkakohteet, Rantalomat, Sukellus, Teema
Yksi komentti. Haluatko lisätä vinkin tai kokemuksen kaikkien iloksi?

  • jari mäkelä sanoo:

    kertoisksiko joku phuketin finnmatkojen yhteystietoja?
    olisi kiva lähettää heille terkkuja että saivat mut suomeen

Lisää matkailuvinkki / kommentti